Calciul este mineralul cel mai abundent din organism. Acesta reprezintă 1,8% din greutatea corporală, iar 99% din calciu se află în schelet și dantură.
UNDE GĂSIM CALCIUL?
Calciul se găsește în produsele lactate, fructele de mare, legumele verzi, apa minerală, fructele și legumele uscate.
CALCIUL ȘI SPORTUL
Calciul are numeroase roluri esențiale pentru sportivii de anduranță. Acesta are un rol benefic în rigiditatea și soliditatea scheletului. 1% din calciu se găseşte în spaţiul extra-osos.
NEVOIA DE CALCIU
În jur de 900 mg/ zi la un adult.
Fiecare sportiv trebuie să consume cel puțin 3 porții de alimente bogate în calciu în fiecare zi.
- Factorii care facilitează asimilarea calciului : vitamina D, probioticele, aportul de calciu din timpul zilei.
- Factorii care limitează asimilarea calciului : Acid oxalic (spanac, pătrunjel, cresonul), fosforul (sodiu), cafeaua.
- Factorii care limitează pierderile de calciu : alimentația bogată în fruncte și legume, alimentația bogată în calciu şi în potasiu.
Factorii care favorizează pierderile de calciuc: alimente acidifiante, excesul de proteine animale și o alimentație prea sărată.
Calciul este mineralul cel mai abundent din organism. Acesta reprezintă 1,8% din greutatea corporală, iar 99% din calciuc se găsește în schelet și dantură.