BOXUL, UN SPORT DE ESCHIVA?

Boxul, un sport de eschivă?

1. Îmbunătățirea jocului de picioare 2. Găsirea unui echilibru între tensiune și relaxare 3. Exercițiile cu palmare

Pentru cei neinițiați, boxul ar putea părea, la prima vedere, un sport brutal sau unul în care cel care lovește cel mai puternic câștigă. Și totuși, el este o disciplină mult mai subtilă.

Boxul constă, înainte de toate, în plasarea loviturilor astfel încât sa-ți atingi adversarul fără a fi atins la rândul tău. De fapt, este bine să câștigi o luptă, dar este și mai bine să învingi fără nicio rană. În definitiv, toate acestea sunt posibile datorită artei eschivei. Acesta este aspectul pe care îl vom studia în cele ce urmează și vom vedea împreună cum trebuie exersată această capacitate esențială pentru orice boxer bun.

1. Îmbunătățirea jocului de picioare

Deși poate părea evident, o țintă în mișcare este, în mod clar, mai greu de atins decât una statică. Și totuși, acest lucru nu este întotdeauna chiar atât de simplu de pus în practică, mai ales în fața unui adversar care avansează în mod constant și care va încerca să te blocheze într-un colț al ringului. Dacă ne uităm la câțiva dintre cei mai mari boxeri, aproape că am putea face o paralelă cu dansul atunci când observăm modul lor de a se mișca. Ei evoluează în ring cu așa o ușurință și o fluiditate încât adversarii lor abia reușesc să-i încadreze. Aceștia din urmă se regăsesc, deci, în postura de a da lovituri care trec pe lângă ținta lor și care îi expun, de facto, la contre care ar putea fi devastatoare.

În definitiv, deplasările sunt printre ultimele lucruri care trebuie exersate atunci când vorbim de eschive. Coarda de sărit ne permite, pe lângă faptul că îmbunătățește sistemul cardiac, să învățam să nu ne lăsăm prea mult pe punctele de sprijin. Nu ezita să te deplasezi ușor în toate cele 4 direcții atunci când sari coarda, în loc să sari sistematic pe loc. De asemenea, trebuie să acorzi o importanță la fel de mare mobilității tale atunci când practici boxul cu umbra (shadow boxing). Imaginează-ți un adversar care te atacă constant și pe care trebuie să-l eviți prin orice mijloace datorită deplasărilor și eschivelor. Apoi vei putea pune toate astea în aplicare în timpul antrenamentelor.

BOXUL, UN SPORT DE ESCHIVA?

2. Găsirea unui echilibru între tensiune și relaxare

Acesta este în mod clar unul din punctele cel mai greu de exersat pentru orice luptător, mai ales pentru unul începător. Dacă ești crispat și prea tensionat, acest lucru este în detrimentul fluidității mișcărilor, rapidității și reactivității. În plus, consumăm mai multă energie atunci când corpul este tensionat. Ne dăm seama că ne mișcăm sacadat, asemănător unui robot. În mod ideal, corpul trebuie să rămână relaxat pe cât posibil în timpul luptei, iar tensiunea nu trebuie să se facă simțită decât în momentul impactului (și în atac, și în apărare, deopotrivă). Și în acest caz, shadow boxing este un mijloc excelent de exersare a relaxării și fluidității mișcărilor. Aici, totul se referă la senzație. Ai grijă sa respiri pentru a evita să boxezi și pentru a păstra o gardă bună pe toată durata antrenamentului.

Antrenamentul cu sacul este la fel de interesant pentru că implică „blocarea” loviturilor în momentul impactului pentru a fi eficace și pentru a evita să te rănești. Așadar, el permite separarea adecvată a fazelor de deplasare (cu flexibilitate) de cele de atac (care necesită o angajare și o anumită tensiune în momentul impactului).

BOXUL, UN SPORT DE ESCHIVA?

3. Exercițiile cu palmare

Exercițiul necesită prezența unui partener, dar îți permite să te apropii puțin mai mult de condițiile de luptă. El este cel care stabilește tempoul și obiectivul este să ne adaptăm la toate situațiile încercând să reducem la maximum timpul de reacție. Acest lucru permite repetarea succesiunilor astfel încât acestea să devină automatisme pe care le vei efectua în cursul antrenamentelor sau luptei. Totuși, este la fel de interesant să integrezi și o exersare a eschivei. Cere-i partenerului tău să atace din când în când cu palmarele astfel încât să încerci să efectuezi eschive între 2 succesiuni. Acest lucru îți permite să elimini rutina și să menții o atenție constantă pe toată durata antrenamentului ca să nu încasezi o lovitură (chiar dacă aceasta nu ar fi plasată, în mod evident, cu toată forța). În plus, eschiva va putea fi urmată de un contraatac, tot sub îndrumarea partenerului.

BOXUL, UN SPORT DE ESCHIVA?

4. Para de box

Acest accesoriu îți permite să-ți exersezi eschivele cu o autonomie completă. De fapt, spre deosebire de sacul de box, para de box va reveni către tine sub efectul loviturilor tale, obligându-te să eschivezi sau să blochezi. Evident, obiectivul tău va fi să alternezi aceste două mișcări și să profiți din plin. Încearcă să-ți diversifici la maximum loviturile (directe, croșeuri și upercut-uri) astfel încât mișcările perei de box să nu fie tot timpul aceleași. Acest lucru te va obliga să îți diversifici eschivele și ripostele.

5. Exersarea eschivelor cu o simplă coardă?

Un alt mijloc necostisitor de îmbunătățire a eschivelor fără partener este utilizarea unei coarde simple. Întinde-o între 2 pereți, stâlpi, arbori sau alte obiecte la înălțimea bărbiei. Principiul este să-ți înlănțui combinațiile mișcându-te înainte și înapoi de-a lungul coardei trecând în același timp din când în când pe sub ea flexându-ți picioarele cu o mișcare în „U”. Acest lucru permite simularea eschivelor rotative așa cum ai face-o pentru un croșeu. Ține-ți spatele drept și ține garda sus în timpul eschivei. Coarda simulează astfel o lovitură la înălțimea feței care te face să te eschivezi, iar prezența acesteia te va obliga să te apleci pe punctele de sprijin ca să n-o atingi la trecere. Încearcă să-ți realizezi eschiva cu un minim de efort. Amplitudinea acesteia nu trebuie să fie exagerată, deoarece acest lucru ar avea drept consecință oboseala excesivă și te-ar face să pierzi timp prețios pentru a contraataca. Profită și de deplasările înainte și înapoi pentru a-ți exersa combinațiile în mișcare.

BOXUL, UN SPORT DE ESCHIVA?

6. Sparring

Scopul tuturor exercițiilor de mai sus este, evident, să le aplici în practică cu un partener sub formă de antrenament. Nu este necesar să încerci să lovești puternic dacă dorești să-ți exersezi eschivele. Obiectivul este să pui în practică tot ce ai învățat sub formă de asalt imprevizibil în care va trebui să te adaptezi constant la acțiunile și reacțiile partenerului tău de antrenament. Dacă este nevoie, echipează-te cu protecțiile necesare (cască și protecție dentară) pentru a evita să te rănești inutil.

Cei mai buni boxeri sunt cei care reușesc să-și atingă adversarul fără a fi atinși ei înșiși. Eschiva este o competență cheie a bagajului defensiv al oricărui luptător, care necesită o vedere excelenta și o buna fluiditate a mișcării. Nu există nimic mai plăcut în luptă decât să eviți un atac care lasă adversarul vulnerabil la o contră sincronizată perfect și permite revenirea. Nu-i așa? În consecință, nu pierde nicio secundă, nu mai ai nicio scuză să nu te antrenezi pentru a deveni regele sau regina eschivei!