Toți marii campioni au resimțit acest sentiment la un moment dat: teama de lovituri. Tehnica, antrenamentul specific și încrederea în sine sunt elementele-cheie care te vor ajuta să progresezi și să eviți loviturile. Îți vom prezenta experiența lui Gianni, boxer de nivel înalt, care îți va împărtăși trucurile sale. Vei afla totul despre runde și adversari.

La fel ca în toate sporturile de contact, și în box loviturile sunt riscante. Deși practicanții sunt conștienți de acest lucru, uneori frica de o lovitură foarte violentă preia controlul. Așadar, care sunt recomandările noastre pentru a boxa fără teamă ?

PROTECȚIILE: PENTRU A TE SIMȚI ÎN SIGURANȚĂ

Fie că practici box francez sau box englez, protecțiile de luptă sunt importante în etapa de inițiere sau pentru a te simți în siguranță.

Protecția de dinți este indispensabilă în box. Aceasta limitează impactul șocului și protejează împotriva loviturilor la nivelul dinților. Nu este ușor să găsești un model adaptat mărimii tale. De aceea, îți recomandăm să alegi o protecție de dinți care să se adapteze perfect dentiției tale.

Protecțiile pentru tibii sunt, de asemenea, recomandate pentru acest sport cu impact mare, mai ales pentru boxul francez. Realizate din spumă densă, asigură atât protecția ta, cât și pe a adversarului. În ceea ce privește mărimea, trebuie să ții cont de două criterii: mărimea ta (de la S la XL), dar și lungimea tibiei tale.

Mănușile de box fac și ele parte din protecțiile indispensabile. Contrar luptelor cu mâinile goale, mănușile protejează adversarul de lovitori violente și îți protejează și mâinile.

Nu uita să îți protejezi cele mai sensibile zone ale corpului.

Pentru bărbați, există protecții special adaptate sporturilor de contact. Pentru femei, sunt potrivite protecțiile pentru piept.

TRUCURILE PROFESIONIȘTILOR PENTRU ELIMINAREA FRICII

Un alt sfat, deloc ușor, care să te învețe să îți controlezi frica: încrederea în sine.

Încrederea în sine ține atât de experiență, cât și de tehnică. Este foarte important să știi să îți adaptezi garda (apărarea) în timpul unei lupte.

Pentru a fi eficientă, apărarea trebuie să răspundă mai multor cerințe:

  • Să fie menținută mult timp
  • Să permită lovituri directe
  • Să împiedice adversarul să atingă zonele sensibile
  • Să lase luptătorului câmpul de vizibilitate liber

Gianni Randazzo, boxer de 10 ani și antrenor la Domyos Club îți împărtășește din experiența sa:

DOMYOS: GIANNI, ȚI-A FOST VREODATĂ FRICĂ DE O LOVITURĂ PUTERNICĂ ÎN TIMPUL UNEI LUPTE?

GIANNI RANDAZZO: „Bineînțeles, este motivul pentru care mă antrenez. Momentul în care urc pe ring este unul crucial, așadar trebuie să știu ce să fac: cum să reacționez în fața unui atac, mai multor lovituri sau unei lovituri puternice.

Am învățat să îmi controlez atitudinea și privirea, chiar dacă sunt lovit. Nu las să se vadă nimic. Această modalitate de a gestiona asaltul sau lupta permite să ții piept adversarului, bineînțeles combinând și tehnica și fairplay-ul, care sunt primordiale în acest sport.

Se întâmplă des ca, după o luptă, boxerii să se salute și să își mulțumească reciproc, chiar dacă înainte cu câteva minute erau „în conflict”. Boxul este înainte de toate un sport.”

DOMYOS: CUM AI ÎNVĂȚAT SĂ ÎȚI ÎNVINGI FRICA?

„Antrenamentul este cheia principală care îți va permite să practici box cu plăcere, este un cerc virtuos în jurul încrederii în sine.

Dacă mă antrenez, învăț să-mi controlez loviturile și câștig experiență.

Când am tehnică, loviturile mele sunt corecte și lovesc fără sa fiu lovit.

Când reușesc să controlez asaltul sau lupta, încrederea mea crește și îmi doresc să avansez, să ajung mai departe.

Interesant este că, în paralel cu aceste mici victorii în antrenamente, în fiecare zi îți dezvolți și încrederea, și starea de spirit. Devii conștient de capacitățile tale de a controla loviturile și de a te proteja de atacuri.”

DOMYOS: CE SFATURI LE-AI OFERI ÎNCEPĂTORILOR?

„Pentru a începe corect, trebuie să te antrenezi asiduu, să fii conștient și să ai răbdare, tehnica nu se dobândește neapărat la primul antrenament. Trebuie să studiezi tehnica picioare/pumni, pentru a o controla complet. Dacă dorești să creezi automatisme și să reacționezi în mod eficient în fața adversarului tău este mai bine să avansezi „încet, dar sigur”.

Foarte importantă este și încrederea față de parteneri în timpul antrenamentului. Boxerii care au experiență te vor învăța și îți vor împărtăși din experiența lor.
Foarte importantă este și încrederea față de parteneri în timpul antrenamentului. Boxerii care au experiență te vor învăța și îți vor împărtăși din experiența lor.
CUM SĂ ÎȚI ÎNVINGI TEAMA DE LOVITURI

Pentru a începe corect, trebuie să te antrenezi asiduu, să fii conștient și să ai răbdare, tehnica nu se dobândește neapărat la primul antrenament.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (14 voturi, medie: 4,43 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020