BOCANCII REZISTENȚI LA APĂ – O REVOLUȚIE URIAȘĂ PENTRU PROTECȚIA PICIOARELOR ÎN SEZONUL RECE

Bocancii rezistenți la apă – o revoluție uriașă pentru protecția picioarelor în sezonul rece

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au dorit să aibă posibilitatea să stea cât mai mult în frig, ploaie sau zăpadă, fără să-și facă griji cu privire la starea de sănătate a organismului expus mult prea mult condițiilor vitrege ale vremii. 

Din păcate, până când unele persoane au reușit să descopere materiale performante, lucrurile nu au stat foarte bine în acest sens. Minunea s-a produs, însă, datorită lui Wilbert Gore, care a inventat din teflon un material nou, perfecționat de fiul său mai târziu. În articolul de mai jos pot fi găsite informații importante despre încălțămintea rezistentă la apă și caracteristicile ei.

1. Evoluția încălțămintei până la apariția bocancilor rezistenți la apă și frig

Pentru toată lumea este importantă încălțămintea rezistentă la apă, mai ales atunci când se pregătește să plece la munte într-o drumeție, când vrea să iasă afară în sezonul rece și să petreacă destul de mult timp în spațiul exterior exterior sau când efectuează diferite activități care obligă la petrecerea unui timp îndelungat într-un mediu foarte umed. Din acest motiv, devine esențială găsirea unor bocanci potriviți, care să asigure confortul picioarelor. Astfel, s-a ajuns la producerea unor modele de încălțăminte (adidași, ghete, bocanci etc.) rezistente la apă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.


1.1. Materialul rezistent la apă în trecut
Pe vremuri, nu exista un material creat de om special pentru a îndeplini rolul de a menține picioarele uscate, dar asta nu a însemnat că nu au existat diferite încercări în acest sens:

- inuiții foloseau haine realizate din intestine și piele de focă sau balenă, cu rolul de a-i proteja de ploaie și alte surse de apă;
- africanii aplicau seva arborelui de cauciuc pe haine și încălțăminte, lucru care le făceau impermeabile;
- erau utilizate și haine din blană naturală, ale căror fire erau impregnate cu diverse uleiuri naturale, truc ce împiedica apa să pătrundă până la piele;
- în unele zone, se aplicau pe haine și pe încălțăminte diferite uleiuri sau parafină pentru a obține astfel de proprietăți importante.

Toate dintre aceste încercări erau însă destul de incomode și nu asigurau rezistența la abraziune.

1.2. Cum s-a schimbat materialul rezistent la apă cu ajutorul inovațiilor
Familia Gore a reușit să realizeze un material revoluționar, care a reușit să se impună definitiv în acest domeniu. Acesta este o membrană impermeabilă și respirabilă, care se folosește mai ales pentru echipamentele necesare în sporturi, precum:

- alpinism;
- schi;
- snowboarding;
- drumeții;
- patinaj
- vânătoare etc

Materialul de acest tip se folosește în condiții de temperaturi extrem de scăzute, când vaporii de transpirație vor avea unde să se evapore, mediul exterior fiind mai răcoros.

Acest material este, practic, fluor sub formă de pulbere, transformat într-o membrană confecționată din milioane de fibre microscopice (monomeri). Spațiile dintre acestea sunt de 20.000 de ori mai dense decât o picătură de apă.

Proprietățile acestui tip de material sunt următoarele:

- nu lasă apa să treacă în interior;
- permite vaporilor de transpirație să iasă la exterior;
- menține temperatura corpului la un nivel optim.

BOCANCII REZISTENȚI LA APĂ – O REVOLUȚIE URIAȘĂ PENTRU PROTECȚIA PICIOARELOR ÎN SEZONUL RECE
BOCANCII REZISTENȚI LA APĂ – O REVOLUȚIE URIAȘĂ PENTRU PROTECȚIA PICIOARELOR ÎN SEZONUL RECE

2. Tipuri de încălțăminte rezistentă la apă

Din momentul în care materialul a fost creat, s-a impus de la sine înțeles aplicarea lui în domeniul textil, așa că au început să apară treptat tot felul de tipuri de încălțăminte rezistentă la apă ce utilizează acest material sau altele, care au proprietăți asemănătoare.

2.1. Bocanci rezistenți la apă
Acest tip de încălțăminte este util drumețiilor la munte în orice anotimp sau celor care practică vânătoarea, reușind cu succes să ofere siguranță și confort sporit.

bocancii împiedică apa să ia contact cu piciorul;
permit umezelii să treacă prin membrană spre exterior;
mențin piciorul uscat.

2.2. Ghete rezistente la apă
Indicate pentru sezonul rece, ghetele reușesc să fie ideale pentru diferite activități, precum trekking și alpinism. În comerț pot fi găsite ușor astfel de încălțăminte rezistente la apă, precum:

- ghete pentru damă;
- ghete pentru bărbați;
- ghete pentru copii.

2.3. Încălţăminte rezistență la apă
Acest tip de încălțăminte este preferat de sportivii care au nevoie de un anumit confort pe durata unui meci, dar și de oamenii ce nu practică astfel de activități la nivel de performanță, care vor să se îmbrace sport în orice situație, fie că sunt pe stadion, într-un parc sau la un concert în aer liber.

BOCANCII REZISTENȚI LA APĂ – O REVOLUȚIE URIAȘĂ PENTRU PROTECȚIA PICIOARELOR ÎN SEZONUL RECE

3. Întreținerea bocancilor rezistenți la apă

În urma oricărei activități sportive sau de zi cu zi, încălțămintea trebuie neapărat curățată pentru a putea fi folosită din nou. Specialiștii recomandă întreținerea ei corespunzător cu indicațiile producătorilor, pentru că, procedat altfel, aceasta nu va mai reuși să protejeze picioarele. Echipamentul neîngrijit va fi incomod după o anumită perioadă.

👉pentru început, se vor îndepărta murdăria, petele și urmele de folosire;
👉se pot utiliza numai produse și soluții de curățare care vor proteja materialul rezistent la apă;
👉se vor îndepărta mirosurile neplăcute;
👉după curățarea adecvată, pe încălțămintea impermeabilă trebuie aplicat un nou tratament, pentru a-și păstra proprietățile o durată cât mai lungă de timp.

În concluzie, apariția încălțămintei rezistente la apă a reușit să revoluționeze civilizația umană. Confortul, rezistența la apă și designul modern sunt doar câteva dintre calitățile încălțămintei care a beneficiat de aplicarea noilor materiale impermeabile.