1. Evoluția încălțămintei până la apariția bocancilor rezistenți la apă și frig
Pentru toată lumea este importantă încălțămintea rezistentă la apă, mai ales atunci când se pregătește să plece la munte într-o drumeție, când vrea să iasă afară în sezonul rece și să petreacă destul de mult timp în spațiul exterior exterior sau când efectuează diferite activități care obligă la petrecerea unui timp îndelungat într-un mediu foarte umed. Din acest motiv, devine esențială găsirea unor bocanci potriviți, care să asigure confortul picioarelor. Astfel, s-a ajuns la producerea unor modele de încălțăminte (adidași, ghete, bocanci etc.) rezistente la apă, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
1.1. Materialul rezistent la apă în trecut
Pe vremuri, nu exista un material creat de om special pentru a îndeplini rolul de a menține picioarele uscate, dar asta nu a însemnat că nu au existat diferite încercări în acest sens:
- inuiții foloseau haine realizate din intestine și piele de focă sau balenă, cu rolul de a-i proteja de ploaie și alte surse de apă;
- africanii aplicau seva arborelui de cauciuc pe haine și încălțăminte, lucru care le făceau impermeabile;
- erau utilizate și haine din blană naturală, ale căror fire erau impregnate cu diverse uleiuri naturale, truc ce împiedica apa să pătrundă până la piele;
- în unele zone, se aplicau pe haine și pe încălțăminte diferite uleiuri sau parafină pentru a obține astfel de proprietăți importante.
Toate dintre aceste încercări erau însă destul de incomode și nu asigurau rezistența la abraziune.
1.2. Cum s-a schimbat materialul rezistent la apă cu ajutorul inovațiilor
Familia Gore a reușit să realizeze un material revoluționar, care a reușit să se impună definitiv în acest domeniu. Acesta este o membrană impermeabilă și respirabilă, care se folosește mai ales pentru echipamentele necesare în sporturi, precum:
- alpinism;
- schi;
- snowboarding;
- drumeții;
- patinaj
- vânătoare etc
Materialul de acest tip se folosește în condiții de temperaturi extrem de scăzute, când vaporii de transpirație vor avea unde să se evapore, mediul exterior fiind mai răcoros.
Acest material este, practic, fluor sub formă de pulbere, transformat într-o membrană confecționată din milioane de fibre microscopice (monomeri). Spațiile dintre acestea sunt de 20.000 de ori mai dense decât o picătură de apă.
Proprietățile acestui tip de material sunt următoarele:
- nu lasă apa să treacă în interior;
- permite vaporilor de transpirație să iasă la exterior;
- menține temperatura corpului la un nivel optim.