BICICLETA MOUNTAIN BIKE: DE CE SĂ TRECI LA VARIANTA CU TRANSMISIE CU O SINGURĂ FOAIE?

Bicicleta mountain bike: de ce să treci la varianta cu transmisie cu o singură foaie?

În cazul bicicletelor MTB, varianta de transmisie cu o foaie nu este rezervată doar profesioniștilor. Iată 4 motive pentru a alege un MTB cu transmisie cu o singură foaie și pentru a ști ce tip de transmisie ți te potrivește.

Această variantă presupune o singură foaie în spate (de aici vine și numele său...)

Mai performantă, mai simplă: această variantă este folosită din ce în ce mai mult de pasionații de mountain bike.
Încă eziți? Iată 4 motive pentru a te convinge!

BICICLETA MOUNTAIN BIKE: DE CE SĂ TRECI LA VARIANTA CU TRANSMISIE CU O SINGURĂ FOAIE?


1/ Un mtb cu transmisie cu o singură foaie: este o bicicletă mai ușoară și la fel de eficientă

O bicicletă MTB cu transmisie cu o singură foaie câștigă pe partea de performanță. Acest lucru nu trebuie să ne mire, fiind o bicicletă mai ușoară.
Au dispărut:

- una dintre cele 2 manete
- una sau chiar 2 foi și am păstrat una singură;
- schimbătorul din față.
Datorită transmisiei cu o singură foaie, bicicleta ta MTB pierde în medie peste jumătate de kilogram.
Te asigurăm că: datorită casetei sale mai mari și a pinioanelor mult mai mari, transmisia cu o singură foaie oferă un interval de dezvoltare echivalent cu cel al unei biciclete cu două foi sau cu trei foi. Transmisia cu o singură foaie este la fel de eficientă ca și cea cu două sau cu trei foi.

Cu alte cuvinte, poți să urci fără teamă, chiar și pe pante mai abrupte sau poți să te aventurezi într-un sprint cu randament ridicat pe teren plat.

2/ Cu varianta de mtb cu 1 singură foaie, ești mai precis și poți reacționa mai rapid

O transmisie cu două sau trei foi necesită utilizare rapidă și cu îndemânare a manetelor de pe mânerele ghidonului.

Datorită transmisiei cu o foaie și prezenței unei singure manete, nu mai este nevoie să combini alegerea dintre o foaie din față și un pinion din spate. Vitezele trec una după cealaltă fără să te gândești prea mult.

Transmisia cu o singură foaie este apreciată mai ales pentru că: tu reglezi direct și rapid viteza în funcție de particularitățile terenului. Exemplul tipic și atât de temut: urcarea la ieșirea din curbă. Aceasta are tendința să ne surprindă și impune o capacitate de reacție ridicată. Cu o transmisie cu o singură foaie, schimbările de viteze sunt ordonate, libere, curate și precise.

Funcționarea rămâne aceeași ca în cazul transmisiei cu două sau trei foi și nu mai trebuie să te îngrijorezi că lanțul poate să sară!

BICICLETA MOUNTAIN BIKE: DE CE SĂ TRECI LA VARIANTA CU TRANSMISIE CU O SINGURĂ FOAIE?


3/ Este mai silențioasă și mai fiabilă

Este neplăcut și nedorit ca în timpul practicării de MTB lanțul să sară. Transmisia cu o singură foaie este o bună metodă de a preveni aceste probleme în cazul MTB. Pe o bicicletă MTB cu o singură foaie, lanțul este susținut mai bine. Cum? Datorită mărimii dinților, ghidajului sau prin blocarea brațului, riscul ca lanțul să cadă este mai mic.

Și asta nu e tot: transmisia cu o singură foaie evită de asemenea frecările (ex. de furca schimbătorului din față). Gata cu zgomotele neplăcut. Uiți pur și simplu de transmisie și te poți concentra asupra peisajului sau asupra cronometrului.

Folosirea unei singure foi este și o bună metodă de a prelungi durata de viață a transmisiei. Schimbările de viteză întârziate la urcare sunt mai puțin frecvente. În ceea ce privește „încrucișările” de lanț (ex. utilizarea foii mari cu pinionul mare sau utilizarea unei foi mici cu pinionul mic) sunt inexistente. Toate acestea permit evitarea uzurii premature sau ruperea lanțului.

Astfel, un singur schimbător înseamnă, de asemenea, mult mai puține zone de reținere a noroiului pe bicicletă, mult mai puține reglaje de făcut sau de refăcut. Întreținerea este simplificată!

4/ Nimic nu e mai simplu decât să ai un mtb cu o singură foaie

O singură manetă care trebuie manevrată, viteze bine ordonate, transmisia cu o singură foaie permite o schimbare a vitezelor intuitivă, simplă și rapidă.

Indiferent de teren, te poți bucura de particularitățile terenului și să îți gestionezi viteza fără prea mare greutate.

Atunci ce te împiedică să iei o decizie?

5/ Câteva păreri cu privire la bicicleta mtb cu o singură foaie

Pentru a constata avantajele bicicletelor MTB cu o singură foaie, nu rămâne decât să o încerci pe teren. De aceea, am pregătit părerile unor clienți care au testat-o și au trecut la transmisia cu o singură foaie:

Eram sceptic în privința randamentului transmisiei cu o singură foaie și în privința utilizării, însă este mult mai practică [...].

Fred, în data de 02/02/2020, cu privire la MTB ROCKRIDER ST 530

[...] cu ajutorul transmisiei cu o singură foaie, ai impresia că deții o cutie automată [...]

Sylvia, în data de 21/01/2020, cu privire la MTB ROCKRIDER ST 900

Foarte silențioasă [...] Schimb de viteze excelent, chiar în plină pantă sau în cazul unui drum foarte nisipos. O adevărată plăcere.

Didier, în data de 02/08/2020, cu privire la MTB ROCKRIDER ST 900

BICICLETA MOUNTAIN BIKE: DE CE SĂ TRECI LA VARIANTA CU TRANSMISIE CU O SINGURĂ FOAIE?