BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

Bazele semnalizării maritime

A sosit timpul navigațiilor și a activităților nautice !

 Dar înainte de a părăsi portul pentru pentru o navigație de lungă durată sau pentru o ieșire scurtă în familie, este important să te asiguri că cunoști bine semnalizarea pe mare : balizele maritime asigură siguranța tuturor. Ele îți oferă indicații despre pericolele pe care le poți întâlni și comportamentele pe care trebuie să le adopți în fața acestor pericole. Trebuie să le respecți, indiferent de tipul tău de ambarcațiune. Îți oferim un mic ghid pentru reviziile estivale !

BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

Marcajele plajelor pentru bărci cu vele

Anumite plaje dispun de balize/marcaje pentru siguranța înotătorilor, dar și a bărcilor cu vele. Aceasta constă în delimitarea zonelor pentru fiecare activitate.
În jurul plajelor, vei întâlni 2 tipuri de geamanduri cu semnificații diferite:

A: GEAMANDURI SFERICE LA FIECARE 200 DE METRI PENTRU DELIMITAREA BENZII COSTIERE DE 300 DE METRI. SUNT MAI APROPAIETE ATUNCI CÂND DELIMITEAZĂ ZONELE DE ÎNOT;

B: GEAMANDURI DE ȘENAL CILINDRICE DE LĂSAT LA BABORD CÂND MERGI DIN LARG SPRE PLAJĂ;

C: GEAMANDURI DE ȘENAL CONICE DE LĂSAT LA TRIBORD CÂND MERGI DINSPRE LARG SPRE PLAJĂ.

Nu uita: zonele de înot sunt dedicate exclusiv înotului. Este interzis prin lege să pătrunzi în aceste zone cu o barcă cu vele sau o barcă cu motor.

BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

Balizele de intrare în port cu ambarcațiuni

La intrările în porturi, vei găsi marcaje laterale care indică drumul pe care trebuie să îl urmezi. Evită să ieși de pe canalele indicate, pentru că poți eșua.

Baliza ALT: balizele de șenal, elemente de semnalizare maritimă
Balizele roșii trebuie lăsate la babord atunci când intri în port. Noaptea sunt recunoscute după lumina lor roșie.

Balizele verzi trebuie lăsate la tribord când intri în port. Și ele dispun de lumini de culoare verde.

Dar atenție la obiceiuri: această semnalizare maritimă nu este valabilă oriunde în lume. În anumite țări sau pe alte continente acestea sunt inversate. Este mai ales cazul teritoriilor franceze din străinătate.

Așadar, înainte să pleci, verifică bine semnalizarea în vigoare a locurile unde dorești să navighezi !

BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

Geamandurile cardinale, dedicate pericolelor pe mare

Există câte o baliză pentru fiecare punct cardinal. Fiecare dintre ele îți indică unde se situează pericolul și pe ce parte să treci.

BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

Balizele de pericol izolat și balizele de ape sănătoase

Foarte practice, balizeze de pericol izolat îți permit să situezi precis un pericol, întrucât baliza este situată exact deasupra acestuia !

Sfat: în barcă cu vele de viteză mai mare, distanțează-te atunci când întâlnești o astfel de baliză.

Aceste balize de pericol sunt ușor de recunoscut pe apă, datorită culorii lor negre cu benzi roșii. Deasupra lor sunt două bile negre.

Cât despre balizele care marchează apele sănătoase, ele indică de fapt apele adânci: acolo unde nu există nici un pericol pentru navigare în apropiere. Aceste geamanduri sunt în dungi verticale, roșii și albe.

BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

Marcajele speciale : zonele interzise navigației

Marcajele speciale sunt ușor de recunoscut datorită culorii lor galbele și crucii galbene de deasupra lor.
Atenție: aceste geamanduri delimitează o zonă strict interzisă navigației. Poate fi vorba despre o zonă militară, o zonă de cabluri submarine sau de o zonă de lucru.

BAZELE SEMNALIZĂRII MARITIME

O semnalizare maritimă pentru reperarea noilor pericole

Numim „noi pericole în mare”, pericolele care au fost recent descoperite. Așadar încă nu apar pe hărțile marine. Pentru a le semnaliza, se utilizează semnalizarea maritimă clasică.

Dacă pericolul este într-adevăr mare, atunci semnalizarea poate fi dublată: vei găsi astfel 2 balize laterale identice sau 2 balize cardinale. Semn că trebuie să fii de două ori mai vigilent !

Pune-te la punct cu semnalizarea maritimă pentru a naviga în siguranță.

Dar acest lucru nu e suficient: verifică cu atenție echipamentul de siguranță al bărcii, echipamentul de navigație și vesta de siguranță.

Urmând aceste indicații poți pleca pe mare fără griji și poți naviga liniștit spre ape adânci !
A sosit timpul navigațiilor și a activităților nautice ! Dar înainte de a părăsi portul pentru pentru o navigație de lungă durată sau pentru o ieșire scurtă în familie, este important să te asiguri că cunoști bine semnalizarea pe mare : balizele maritime asigură siguranța tuturor. Ele îți oferă indicații despre pericolele pe care le poți întâlni și comportamentele pe care trebuie să le adopți în fața acestor pericole. Trebuie să le respecți, indiferent de tipul tău de ambarcațiune. Îți oferim un mic ghid pentru reviziile estivale !