ALEGEREA UNEI PLĂCI DE SNOWBOARD: 4 CRITERII SIMPLE DUPĂ CARE SĂ TE GHIDEZI

Alegerea unei plăci de snowboard. criterii de care să ții cont

Află criteriile de care să ții cont când alegi placa de snowboard și ce alte elemente de echipament sunt necesare pentru a practica in siguranță acest sport.

Dacă snowboarding-ul este una dintre activitățile pe care vrei să le încerci iarna, trebuie să începi prin a te asigura că ai tot ce-ți este necesar pentru a practica acest sport. Senzația de a aluneca pe zăpadă este similară cu cea a zborului, așa că este ceva ce nu ar trebui să ratezi. Încă nu știi ce placă de snowboard ți se potrivește? Citește acest articol și vei afla!

ALEGEREA UNEI PLĂCI DE SNOWBOARD: 4 CRITERII SIMPLE DUPĂ CARE SĂ TE GHIDEZI

1. De ce este important să alegi placa potrivită pentru snowboard?

Să practici snowboarding este, poate, una dintre cele mai bune metode de a te bucura de sezonul rece. În plus, este o modalitate excelentă prin care te poți distra și face mișcare, așa că fă-ți curaj și încearcă! Primul pas este să te asiguri că ai echipamentul necesar.

Poate crezi că alegerea plăcii nu este ceva important: găsești un magazin care vinde astfel de produse și o iei pe cea a cărui design ți se pare cel mai frumos. Această abordare, însă, este total greșită.

Selecția se face pornind de la câteva caracteristici ale tale, dar și ale plăcii. Nu ține de aspectul acesteia, ci de potrivirea nevoilor tale cu aspectele tehnice pe care trebuie să le aibă placa. De-abia după ce ai stabilit care sunt cele corespunzătoare pentru tine, poți alege strict din punct de vedere vizual.

O placă ce nu este aleasă din punct de vedere tehnic, are mari șanse de a se dovedi una total ineficientă, o investiție greșită și chiar un risc pentru tine, mai ales dacă ești începător.

Închipuie-ți că ești pe vârful pantei de pe care vrei să aluneci și, dintr-o dată, când îți faci curaj și îți iei avânt, placa se scufundă în zăpadă și nu alunecă. Sau, din contră, alunecă mult prea repede, aproape levitând, și devine din ce în ce mai greu de controlat și de oprit.

Dacă ai încerca să faci snowboard cu o altă placă decât cea special creată pentru acest sport, există șanse foarte mari ca totul să devină dintr-o activitate distractivă, una groaznică. Nimeni nu își dorește astfel de experiențe neplăcute.

Tocmai de aceea, trebuie să știi că doar aceste obiecte special fabricate pentru snowboarding au forma, rigiditatea și întreaga structură menită să îți ofere stabilitatea, libertatea de mișcare și controlul de care ai nevoie.

2. Criterii de care să ții cont când alegi placa de snowboard

Orice practicant al snowboarding-ului trebuie să fie atent la anumite caracteristici pentru a alege o placă perfectă din punct de vedere funcțional pentru el. În acest capitol, vei afla care sunt acestea și vei avea la dispoziție și tabele care să te ajute.

Aspectele la care trebuie să fii atent/ă sunt: stilul de snowboarding practicat de tine, înălțimea și greutatea. Dacă nu vei ține cont de acestea, placa va fi prea lungă sau prea scurtă, nu va putea aluneca pe zăpadă așa cum ar trebui, sau nu este atât de folositoare în unele situații, din cauza faptului că sunt nepotrivite pentru stilul pe care vrei să îl încerci.

Vei afla în continuare cum să alegi placa de snowboarding în funcție de aceste criterii:

2.1. Stilul practicat
Există mai multe tipuri de plăci, care se potrivesc unui anumit stil de snowboarding. Principalele categorii sunt:

-Freeride - Plăcile pentru freeride sunt, în general, mai lungi decât celelalte tipuri. Sunt potrivite pentru orice tip de trasee montane, însă nu sunt recomandate pentru parcuri. Pentru începători, însă, este mai bine să se aleagă doar traseele ușoare până la căpătarea unei experiențe bogate.

-Freestyle - Pentru a practica acest stil, ai nevoie de plăci care sunt puțin mai scurte decât celelalte modele. Sunt recomandate în parcurile special amenajate, unde se pot efectua diferite trucuri și salturi. Se pot face întoarceri bruște și scurte cu ajutorul plăcilor freestyle, ceea ce este esențial pentru acest stil.

-All Mountain - Acestea sunt modelele de plăci cele mai utilizate, fiind o combinație între cele de freestyle și freeride, dând posibilitate snowboarderului să practice acest sport așa cum își dorește. În medie, ele sunt mai lungi decât cele de freestyle cu aproximativ 3 sau 4 centimetri.

Alte categorii de plăci:

-Powder - Sunt ideale pentru a te da pe zăpadă afânată. De multe ori, sunt asociate cu plăcile de snowboard pentru freeride, însă vin cu propriile lor elemente: nose mult mai lat și tail mult mai îngust, pentru avansare și viraje realizate excelent, într-un mediu descris de instabilitate și lipsa unei frecări optime, așa cum este zăpada afânată.

-Splitboard - Plăcile din această categorie îți permit să te deplasezi mult mai bine prin zăpadă, sau să urci fără probleme o pârtie, fiind asemănătoare schiurilor de tură.


2.2. Lungime
De regulă, placa de snowboard trebuie să ajungă cu vârful de sus (nose) între spațiul dintre bărbie și nas, dacă este așezată vertical lângă snowboarder. De ce trebuie să ții cont de înălțime? Dacă lungimea plăcii este mai mare decât trebuie, va efectua curbele mai greu, iar dacă este prea scurtă, stabilitatea la viteze mari scade considerabil.

2.3. Lățime
Lățimea ideală a plăcii tale de snowboard îți permite să nu produci pe zăpadă ceea ce riderii numesc “face toe drag” sau “heel drag”. Cu alte cuvinte, nu îți dorești ca, atunci când te dai, aceste zone de la boots să atingă solul.
De aceea, dacă porți la boots mărimea US 11 (bărbați) / US 10 (femei), sau orice alta mărime mai mare, alege plăcile pentru snowboard wide. Astfel, eviți neplăcerea de a avea bootul julit, sau o viteză redusă pe pârtie, din cauza frecării de zăpadă a acestuia.

2.4. Greutate
Alegerea plăcii de snowboarding este legată și de greutatea persoanei, nu doar de înălțime. Aceasta afectează stabilitatea și capacitatea de alunecare pe zăpadă.
De ce să ții cont de greutate? Dacă lungimea plăcii este mai mică decât cea indicată pentru greutatea ta, atunci nu vei avea o stabilitate suficientă și vei prinde o viteză mult prea mare, în loc să aluneci în continuare pe zăpadă.
Acest lucru înseamnă că va fi greu să controlezi placa. Dacă placa este prea lungă, va fi greu de manevrat, mai ales pentru că presiunea exercitată va fi prea mare pentru a o menține deasupra stratului de zăpadă.


2.5. Formă
Principalele forme de placa pentru snowboarding sunt:
-Directional - este cea mai des utilizată formă de placă printre cei care practică stilul freeride, fiind special concepute pentru a avansa într-o singură direcție. Au un tail mai rigid și un nose mai moale, pentru stabilitate excelentă la carving agresiv și viteze mari.

-True Twin - plăcile din această categorie au noseul și tailul identice, din toate punctele de vedere asociate aspectului. Legăturile la plăcile True Twin sunt poziționate central, pentru un plus de echilibru. Sunt ideale pentru a te da în park-uri special amenajate.

-Directional Twin - plăcile cu o formă-hibrid, ce oferă particularități ale ambelor forme de placa prezentate mai sus. Forma propriu-zisă este de twin, însă construcția este direcțională (tail rigid și nose moale). Plăcile Directional Twin sunt, de obicei, regăsite în categoriile all-mountain si freestyle.


2.6. Rocker
Este forma pe care placa de snowboard o are, atunci când este privită din lateral. Rocker-ul determină nivelul de contact cu zăpada al plăcii, adică portanța asigurată. Este ideal pentru nivelul de stabilitate pe care îl poți avea, mai ales în zone cu zăpadă afânată.
Iată de cate tipuri este această curbură a plăcii:

-Camber - curbura clasica a unei placi de snowboard, ce asigura control excelent si pop foarte bun.

-Flat - cunoscută și sub denumirea de “zero camber”, această formă este perfect dreaptă, fara nicio curbură. Plăcile cu rocker flat sunt ideale pentru park-uri, dar se descurcă excelent și în zone all-mountain.

-Hibrid - variații ale formei curburii, pe aceeași lungime a plăcii. Această caracteristică îți permite să obții un pop mai mare și o precizie la coborâre excelentă, atât pe pârtie, cât și în zona de park.


2.7. Flex
Placa de snowboard se poate flexa atât pe lungime, cât și pe lățime. Un flex mai ridicat îți permite întoarceri mai ușoare, fiind recomandat pentru riderii începători. Un flex mai scăzut asigură mai mult grip la întoarceri și susține întreaga ta dinamică, la viteze mari.


2.8. Sidecut
Reprezintă nivelul de adâncime al cantului.
Un sidecut mai adânc îți permite viraje mai agresive și o mișcare mult mai fluidă pe pârtie. De aceea, este ideal pentru plăcile dedicate începătorilor. Un sidecut mai puțin adânc te ajută să te dai fără probleme pe zăpadă afânată și îți permite să prinzi viteze excelente.

ALEGEREA UNEI PLĂCI DE SNOWBOARD: 4 CRITERII SIMPLE DUPĂ CARE SĂ TE GHIDEZI
ALEGEREA UNEI PLĂCI DE SNOWBOARD: 4 CRITERII SIMPLE DUPĂ CARE SĂ TE GHIDEZI

3. Echipamentul necesare pentru a practica snowboard

Pe lângă placă, un snowboarder trebuie să se echipeze și cu boots, dar și cu îmbrăcăminte de snowboard adecvată. Bineînțeles, nu trebuie să lipsească nici casca și ochelarii de protecție. Pentru a te da pe pârtie în siguranță, află în continuare ce elemente trebuie să adaugi lângă placă în coșul tău de cumpărături:

 
3.1. Îmbrăcămintea pentru snowboard
Pentru confort termic optim, se recomanda ca atunci când te dai cu placa să respecți 
Regula celor 3 straturi:

Primul strat (interior): cel aflat în contact direct cu pielea. Recomandăm o bluză termică ce permite eliminarea rapidă a transpirației. Acest tip de bluză trebuie să aibă o croială mulată pe corp. Din punct de vedere al materialelor, bluza ce formează stratul de baza al îmbrăcămintei trebuie să fie realizată din poliester și elastan.

Al doilea strat (intermediar): cel ce asigură păstrarea unei temperaturi corporale constante. Un polar călduros reprezintă cea mai bună soluție vestimentară, în acest sens. La fel ca bluza termică, polarul trebuie să permită eliminarea rapidă a transpirației.

Al treilea (exterior): cel ce îl protejează pe rider de factori externi precum vântul sau apa, permițând, în același timp, eliminarea eficientă a transpirației. Așadar, o geacă impermeabilă pentru schi sau snowboarding reprezintă cea mai potrivită soluție. La rândul sau, este compusă din straturi multiple ce permit impermeabilitatea și reținerea temperaturii corporale. 

3.2. Accesoriile de protecție pentru snowboarding
Pentru te proteja împotriva factorilor meteo, dar și în fața șocurilor cauzate de căzături sau ciocniri cu alți snowboarderi de pe pârtie, îți recomandăm următoarele accesorii de protecție:

Șosete tehnice - trebuie să fie realizate dintr-un material ce îi permite piciorului să rămână în permanență uscat, să ofere o fixare bună și un confort optim la purtare.  

Ochelari de snowboard / ski - asigură o vizibilitate excelentă pe pârtie, protejând, totodată, fața de frigul puternic, ninsoare sau gheață etc

Cască de snowboard / ski căptușită - siguranța capului reprezintă principalul beneficiu al acestui produs, însă alegând o cască ce dispune de căptușeală pe interior, minimizezi senzația de frig resimțită în această zonă.

Mănuși - alcătuite din mai multe straturi, acestea permit păstrarea temperaturii corporale (prin protejarea extremităților membrelor superioare). Totodată, asigură protecție împotriva intemperiilor și loviturilor.


De acum, vei putea să-ți alegi placa de snowboard perfectă pentru tine din toate punctele de vedere. Pentru a face selecția chiar și mai bine, poți întreba un specialist în domeniu. Indiferent de stilul pe care îl alegi, echipează-te cu echipamentul necesar și bucură-te de acest sport de iarnă!