ALEGEREA unei PLĂCI DE SNOWBOARD: 4 criterii simple după care să te ghidezi

Dacă snowboard-ul este una dintre activitățile pe care vrei să le încerci iarna, trebuie să începi prin a te asigura că ai tot ce-ți este necesar pentru a practica acest sport. Senzația de a aluneca pe zăpadă este similară cu cea a zborului, așa că este ceva ce nu ar trebui să ratezi. Încă nu știi ce placă de snowboard ți se potrivește? Citește acest articol și vei afla!

1. De ce nu poți face snowboard cu orice tip de placă?

Să practici snowboarding este, poate, una dintre cele mai bune metode de a te bucura de sezonul rece. În plus, este o modalitate excelentă prin care te poți distra și face mișcare, așa că fă-ți curaj și încearcă! Primul pas este să te asiguri că ai echipamentul necesar.

Poate crezi că alegerea plăcii nu este ceva important: găsești un magazin care vinde astfel de produse și o iei pe cea a cărui design ți se pare cel mai frumos. Această abordare, însă, este total greșită. 

Selecția se face pornind de la câteva caracteristici ale tale, dar și ale plăcii. Nu ține de aspectul acesteia, ci de potrivirea nevoilor tale cu aspectele tehnice pe care trebuie să le aibă placa. De-abia după ce ai stabilit care sunt cele corespunzătoare pentru tine, poți alege strict din punct de vedere vizual. 

O placă ce nu este aleasă din punct de vedere tehnic, are mari șanse de a se dovedi una total ineficientă, o investiție greșită și chiar un risc pentru tine, mai ales dacă ești începător.

Închipuie-ți că ești pe vârful pantei de pe care vrei să aluneci și, dintr-o dată, când îți faci curaj și îți iei avânt, placa se scufundă în zăpadă și nu alunecă. Sau, din contră, alunecă mult prea repede, aproape levitând, și devine din ce în ce mai greu de controlat și de oprit. Dacă ai încerca să faci snowboard cu o altă placă decât cea special creată pentru acest sport, există șanse foarte mari ca totul să devină dintr-o activitate distractivă, una groaznică. Nimeni nu își dorește astfel de experiențe neplăcute. Tocmai de aceea, trebuie să știi că doar aceste obiecte special fabricate pentru snowboarding au forma, rigiditatea și întreaga structură menită să îți ofere stabilitatea, libertatea de mișcare și controlul de care ai nevoie.

2. Care sunt criteriile și tipurile de plăci de snowboard din care poți alege?

Orice practicant al snowboarding-ului trebuie să fie atent la anumite caracteristici pentru a alege o placă perfectă din punct de vedere funcțional pentru el. În acest capitol, vei afla care sunt acestea și vei avea la dispoziție și tabele care să te ajute. 

Aspectele la care trebuie să fii atent/ă sunt: stilul de snowboarding practicat de tine, înălțimea și greutatea. Dacă nu vei ține cont de acestea, placa va fi prea lungă sau prea scurtă, nu va putea aluneca pe zăpadă așa cum ar trebui sau nu este atât de folositoare în unele situații din cauza faptului că nu sunt potrivite pentru stilul pe care vrei să îl încerci. 

Vei afla în continuare cum să alegi placa de snowboarding în funcție de aceste aspecte.

Stilul practicat

Există mai multe tipuri de plăci, care se potrivesc unui anumit stil de snowboarding. Principalele categorii sunt:

  • Freeride

Plăcile pentru freeride sunt, în general, mai lungi decât celelalte tipuri. Sunt potrivite pentru orice tip de trasee montane, însă nu sunt recomandate pentru parcuri. Pentru începători, însă, este mai bine să se aleagă doar traseele ușoare până la căpătarea unei experiențe bogate.   

 

 

  • Freestyle

Pentru a practica acest stil, ai nevoie de plăci care sunt puțin mai scurte decât celelalte modele. Sunt recomandate în parcurile special amenajate, unde se pot efectua diferite trucuri și salturi. Se pot face întoarceri bruște și scurte cu ajutorul plăcilor freestyle, ceea ce este esențial pentru acest stil. 

  • All Mountain

Acestea sunt modelele de plăci cele mai utilizate, fiind o combinație între cele de freestyle și freeride, dând posibilitate snowboarder-ului să practice acest sport așa cum își dorește. În medie, ele sunt mai lungi decât cele de freestyle cu aproximativ 3 sau 4 centrimetri.

Înălțime

De regulă, placa de snowboard trebuie să ajungă cu vârful de sus (nose) între spațiul dintre bărbie și nas, dacă este așezată vertical lângă snowboarder. 

De ce trebuie să ții cont de înălțime? 

Dacă lungimea plăcii este mai mare decât trebuie, va efectua curbele mai greu, iar dacă este prea scurtă, stabilitatea la viteze mari scade considerabil.

Iată un tabel cu câteva exemple care să te ajute:

Greutate

Alegerea plăcii de snowboarding este legată și de greutatea persoanei, nu doar de înălțime. Aceasta afectează stabilitatea și capacitatea de alunecare pe zăpadă.

De ce să ții cont de greutate?

Dacă lungimea plăcii este mai mică decât cea indicată pentru greutatea ta, atunci nu vei avea o stabilitate suficientă și vei prinde o viteză mult prea mare, în loc să aluneci în continuare pe zăpadă, ceea ce înseamnă că va fi greu să controlezi placa. Dacă placa este prea lungă, va fi greu de manevrat, mai ales pentru că presiunea exercitată va fi prea mare pentru a o menține deasupra stratului de zăpadă.

Iată un tabel cu exemple:  

 3. Ce alte elemente de echipament îți sunt necesare pentru a practica snowboarding-ul?

Pe lângă placă, un snowboarder trebuie să se echipeze și cu boots , dar și cu îmbrăcăminte de snowboard pentru bărbați  sau haine speciale de snowboard pentru femei . Bineînțeles, nu trebuie să lipsească nici căștile și ochelarii de protecție.
Descoperă câteva ținute ideale pentru orele petrecute pe placa de snowboard:

  • Pentru bărbați:

 

  • Pentru femei:

 

De acum, vei putea să-ți alegi placa de snowboard perfectă pentru tine din toate punctele de vedere. Pentru a face selecția chiar și mai bine, poți întreba un specialist în domeniu. Indiferent de stilul pe care îl alegi, echipează-te cu echipamentul necesar și bucură-te de acest sport de iarnă!

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020