ALEGEREA ALIMENTAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA SESIUNII DE SPORT

Alegerea alimentației în funcție de durata sesiunii de sport

O alimentație echilibrată trebuie să țină cont de momentul în care mănânci (înainte sau după antrenament), dar și în funcție de durata sesiunii de sport.

Alegerea produsului nutrițional adecvat este esențială, iar aceasta trebuie făcută în funcție de intensitatea efortului.

ALEGEREA ALIMENTAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA SESIUNII DE SPORT

1.Înainte de efort

Nu se recomandă începerea unei sesiuni de sport pe stomacul gol. Ci din contră, este de preferat să iei o gustare, cu câteva ore înainte, în cazul unei sesiuni sportive de scurtă durată.  

Dacă ai în vedere un efort de lungă durată, există mai multe opțiuni:

– Energy cake: această prăjitură îți garantează o doză de energie, asigurând, în același timp, o digestie ușoară. Prăjitura se poate consuma cu până la 1:30h  înainte de începerea sesiunii de sport.   

– Crema energizantă garantează o doză de energie, asigurând, în același timp, o digestie bună. Aceasta se consumă cu 30 de minute înainte de efort.  

Înaintea unei competiții, se recomandă consumul maltodextrinei, pentru hidratare și creșterea rezervelor de energie. Aceasta va fi mult mai ușor de digerat decât o cantitate mare de paste, spre exemplu.

O ultimă opțiune care nu trebuie neglijată: băutura care se consumă în momentul în care se așteaptă începerea competiției, aceasta având rolul de hidratare și reducere a stresului. 

ALEGEREA ALIMENTAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA SESIUNII DE SPORT

2. Efort scurt, de o oră

Pentru un efort de intensitate mică, timp de o oră,  se consumă o cantitate mică din rezervele de energie, astfel, neavând nevoie de un aport energetic semnificativ:  este suficient consumul unui baton de ciocolatăsau a unui baton de cereale.

ALEGEREA ALIMENTAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA SESIUNII DE SPORT

3. Efort cuprins între o oră și 3 ore

În cazul unui efort de intensitate medie, precum o sesiune de antrenamnet pe home-trainer, la o viteză medie, rezervele de energie încep să se consume, fiind necesară o doză de cel puțin 30 g de glucide pe oră, precum și un aport de vitamine și minerale. Acest lucru corespunde cu:

– o sticlă de băutură izotonică sau 2 batoane de cereale și apă;

sau

– 2 geluri Short Distance și apă.

ALEGEREA ALIMENTAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA SESIUNII DE SPORT

4. Efort mai mare de 3 ore

Pentru un efort de intensitate mare este necesar consumul unei cantități de 60 g – 90 g de glucide pe oră. Acest lucru corespunde cu:

– un gel Long Distance sau un baton energizant și o sticlă de băutură izotonică;

sau

– 3 geluri Long Distance și apă;

sau

– un gel Geasy,  un gel Long Distance și apă.

Adoptă o strategie în privința nutriției din timpul efortului, care să te ajute să-ți păstrezi energia cât mai mult timp posibil.  Pentru acest lucru ai nevoie de hidratare și un aport de glucide. Astfel, acordă o atenție sporită celor 4 elemente esențiale performanței.

ALEGEREA ALIMENTAȚIEI ÎN FUNCȚIE DE DURATA SESIUNII DE SPORT

5. Recuperarea de după efort

Pentru recuperarea de după efort, ai nevoie de apă, glucide și proteine. În acest sens, băuturile și batoanele proteice, pentru recuperare, sunt ideale.


Recuperarea este punctul cheie al antrenamentului și al viitoarelor tale performanțe sportive. Există diferite tehnici de recuperare de după efort. Pentru îmbunătățirea acestora, poți folosi accesorii de recuperare sportivă.