ALEGE-ȚI CORECT HAMUL DE KITESURF

Alege-ți corect hamul de kitesurf

DECATHLON te ajută să îți alegi cel mai potrivit ham de kitesurf pentru activitatea ta.

Fie că ești începător, avansat sau expert, fie că practici kitesurf la nivel ocazional sau consecvent, alegerea hamului de kitesurf este o etapă fundamentală a practicii tale. Există două tipuri de hamuri de kitesurf: hamul tip șezut și hamul centură. Fiecare din aceste hamuri are calități care îi permit să se adapteze mai mult unui tip de practică (freeride, freestyle, wakestyle, rice, etc.).

ALEGE-ȚI CORECT HAMUL DE KITESURF

Hamul de kitesurf, legătura dintre corp și aripă

Indiferent de tipul de kitesurf pe care îl practici, hamul este un element indispensabil care face legătura dintre aripă și corpul tău. Tracțiunea aripii asupra corpului se realizează cu ajutorul hamului de kitesurf. Așadar este indispensabil să alegi un echipament adaptat condiției tale fizice și așteptărilor și nevoilor tale în termeni de menținere și confort în timpului practicării kitesurfului, pentru a evita problemele de spate. În general, hamurile sunt echipamente tehnice care dispun de protecții pentru evitarea rănirilor și febrei musculare – care ar putea fi provocate în timpul practicării acestui sport.

ALEGE-ȚI CORECT HAMUL DE KITESURF

Hamul de kitesurf tip șezut

Recomandat pentru începători, hamul tip șezut se poartă precum un șort, cu chingi între coapse. Oferă menținere repartizată între bazin și coapse. Chingile de la nivelul coapselor împiedică hamul de kitesurf să se ridice atunci când vântul suflă puternic, permițând tracțiunii să se repartizeze între bazin și partea superioară a coapselor. Menținerea joasă oferită de hamul tip șezut previne durerile de spate întrucât tracțiunea este repartizată în mai multe zone puternice ale corpului (bazin și partea superioară a coapselor) și nu se realizează doar la nivelul spatelui, așa cum se întâmplă în cazul hamului centură. Oferind un centru de gravitate mai jos, acest tip de ham de kitesurf poate fi utilizat pentru practică pe distanțe lungi și puncte de viteză în kitesurf. Cârligul său este situat tot destul de jos, ceea ce îi permite kitesurferului începător să navigheze într-o poziție confortabilă. Este recomandat și pentru persoanele cu brațe mai scurte. Atunci când vântul ridică pânza la zenit aceștia vor putea menține pânza în apropiere, pentru acces mai ușor și rapid.

ALEGE-ȚI CORECT HAMUL DE KITESURF

Hamul de kitesurf centură sau dorsal

Recomandat de DECATHLON kitesurferilor avansați sau experți, hamul centură sau hamul dorsal oferă menținere mai înaltă decât hamul șezut. Pentru a îl utiliza, este nevoie de o musculatură abdominală puternică. Trebuie să te asiguri că acest ham de kitesurf rămâne fixat, fără să urce pe brațe. Contrar hamului tip șezut care repartizează tracțiunea între bazin și picioare, hamul centură oferă libertare foarte mare picioarelor. Așadar este adaptat perfect practicii freestyle a kitesurfului. În navigație, tehnica de dehook (detașarea aripii de ham) est frecventă și, în aceste circumstanțe, chingile dintre picioare ale hamului tip șezut sunt inutile, pe când menținerea hamului pierde în calitate: așadar este mai bine să optezi pentru un ham centură care nu îți va incomoda mișcările și îți va asigura susținere foarte bună la nivelul spatelui. De asemenea, hamul centură îți permite să optimizezi schimbările de direcție pe valuri. Pentru menținere optimă la nivelul zonei lombare, alege un model de ham centură adaptat conformației tale și foarte bine ajustat. Există mai multe modele de hamuri centură de kitesurf, cu diferite grade de întărituri și rigiditate.