sphere media background sample

7 sporturi pentru dezvoltarea echilibrului și coordonării la copii

Știai că sportul este esențial pentru dezvoltarea corectă a echilibrului și coordonării la copii? Află în continuare care sunt sporturile recomandate pentru buna dezvoltare fizică a celor mici. 

Echilibrul și coordonarea mișcărilor corpului sunt importante nu doar în activitățile fizice și sportive, ci și în cele zilnice. Din fericire, acestea pot fi dezvoltate și îmbunătățite cu ajutorul unora dintre cele mai îndrăgite sporturi pentru copii. Vrei să afli care sunt acestea, dar și cum îl echipezi pe cel mic pentru fiecare activitate? În articolul de mai jos găsești toate informațiile de care ai nevoie, de la activități fizice la alegerea corectă a echipamentului și a treningului de copii pentru fiecare sport.

De ce sunt importante echilibrul și coordonarea pentru dezvoltarea fizică a copiilor

Dezvoltarea echilibrului și a coordonării mișcărilor este un proces continuu și important în viața copiilor. Aceștia învață treptat cum să își mențină echilibrul în timpul mersului, alergatului sau pe durata activităților fizice. De asemenea, abilitățile motorii și de coordonare pot fi exersate și îmbunătățite cu ajutorul sportului sau chiar prin joacă.

Mai exact, echilibrul înseamnă abilitatea copilului de a-și păstra stabilitatea corpului și controlul asupra acestuia în timp ce se află în mișcare. În timp ce coordonarea în mișcări se referă la abilitatea celui mic de a controla și gestiona mișcările capului, ale membrelor și ale corpului. Fiecare dintre acestea este esențială pentru dezvoltarea fizică a copiilor, indiferent de vârstă.

Vrei să afli principalele motive pentru care sunt importante? Citește chiar aici:

  • Sunt mai agili și atenți la ceea ce îi înconjoară;
    Își dezvoltă abilitatea de a prinde sau de arunca diverse obiecte cu o țintă precisă;
  • Dezvoltă o postură corectă în timpul mersului sau pe durata activităților fizice;
  • Sunt mai încrezători în propriile puteri;
  • Contribuie la o dezvoltare fizică corectă;
  • Au încredere să practice diferite sporturi sau activități.

7 sporturi pentru dezvoltarea echilibrului și coordonării la copii

Gimnastica

Este unul dintre cele mai complexe sporturi, cu multiple beneficii asupra dezvoltării fizice, a coordonării și a echilibrului corpului. Gimnastica poate fi practicată de la vârste fragede, datorită beneficiilor pe care le asupra corpului și dezvoltării copiilor. Printre acestea se numără:

  • Dezvoltarea intensă a echilibrului corpului;
  • Îmbunătățirea coordonării mișcărilor;
  • Creșterea forței musculare;
    Îmbunătățirea flexibilității corpului;
  • Creșterea puterii de concentrare;
  • Scaderea riscului apariției obezității.
Gimnastica este recomandată începând de la vârsta de 3 ani. Este un moment oportun pentru că cei mici încep să își dezvolte echilibrul și puterea de concentrare, gimnastica amplificând aceste caracteristici esențiale.

Pentru primele lecții de gimnastică ale copilului tău îți recomandăm să alegi îmbrăcăminte confortabilă, așa cum sunt pantalonii de trening pentru fete și băieți sau chiar un trening complet de copii. Astfel, cel mic se va bucura de flexibilitatea de care are nevoie și se poate mișca liber pentru a se obișnui cu exercițiile din sala de antrenament.

Artele marțiale

Deși de cele mai multe ori sunt percepute eronat ca fiind violente, artele marțiale reprezintă un sport benefic pentru copii. Îmbină dezvoltarea echilibrului și a coordonării mișcărilor cu creșterea nivelului de încredere în propriile forțe. Iată care sunt principalele beneficii ale practicării artelor marțiale constant:

  • Contribuie la dezvoltarea echilibrului și coordonării mișcărilor;
  • Reprezintă un sport care pune accent pe autodisciplină și control;
  • Ajută la dezvoltarea reflexelor și a timpului de reacție în fața pericolelor;
  • Oferă mai multă încredere în propriile forțe și aptitudini.
Artele marțiale pot fi practicate de la o vârstă fragedă. Astfel, cel mic poate deprinde toate mișcările și tehnicile de bază și poate avansa treptat către o nouă categorie de centură în artele marțiale. Există mai multe subcategorii ale artelor marțiale, astfel că cel mic poate testa mai multe stiluri pentru a-l descoperi pe cel preferat.

Cât despre echipament, în cazul artelor marțiale, copiii au nevoie de un costum special, posibil mănuși de box și echipament de protecție. Acestea îi oferă siguranță, confort și flexibilitate pe salteaua de antrenament.

Dansul

Dansul este un sport îndrăgit atât de fetițe, cât și de băieți. Pune accent nu doar pe exercițiul fizic și mișcare, ci și pe grație și ritmicitate. Devine astfel o activitate cu multiple beneficii asupra dezvoltării copiilor. Cele mai importante dintre acestea sunt: 

  • Dezvoltă echilibrul și coordonarea mișcărilor;
  • Îmbunătățește flexibilitatea corpului;
  • Dezvoltă ritmicitatea și grația în mișcări;
  • Pune accent pe creativitate și libera exprimare prin mișcare;
  • Crește forța și rezistența la efort a corpului;
    Îmbunătățește postura fizică. 
Lecțiile de dans pot începe de la vârsta de 2 sau 3 ani. Există clase speciale pentru fiecare categorie de vârstă și nivel de experiență. Astfel copilul tău începe cu mișcări ușoare, de bază și poate continua dacă această activitate este pe placul lui.

Ținutele de dans pot fi împărțite în două categorii: ținute de antrenament și cele de spectacol. Dacă cele de spectacol pun mai mult accent pe eleganță și grație, ținutele de dans pentru antrenament accentuează libertatea de mișcare și flexibilitatea. De aceea, poți opta pentru un echipament confortabil, așa cum este un trening de băieți și fete sau doar pentru pantaloni de trening de copii și un tricou.

7 sporturi pentru dezvoltarea echilibrului și coordonării la copii

Escaladă

Escalada este un sport care poate fi practicat atât la interior, cât și la exterior. Reprezintă o activitate care îmbină mai multe caracteristici și beneficii, de la sănătate fizică la concentrare și atenție. Devine astfel o activitate fizică benefică pentru toate vârstele. Cele mai importante beneficii pentru copii sunt:

  • Îmbunătățește echilibrul și coordonarea;
  • Crește nivelul de disciplină și autocontrol în momente tensionate;
  • Te învață reflexe bune care să te ajute în orice moment;
  • Crește forța musculară și rezistența la efort a corpului;
  • Dezvoltă încrederea în propriile forțe;
  • Te învață să ai un timp de reacție scurt în momentele tensionate.

    Escalada poate fi practicată atât de copii, cât și de adulți. Pentru copii se recomandă utilizarea panourilor de escaladă din spațiile special amenajate, unde cei mici pot exersa într-un cadru controlat și sigur. Astfel pot învăța mișcările de bază și pot deprinde diverse tehnici esențiale pentru acest sport.

    Echipamentul de escaladă pune accent pe flexibilitate și mișcări ușor de controlat ale corpului. În cazul copiilor care exersează în spații închise îți recomandăm să alegi pantalonii de trening pentru fete și băieți, cu o croială ușor mulată și cu bandă elastică în zona gleznei. Datorită designului și croielii, acest model oferă libertate de mișcare și confort.

Ciclismul

Mersul pe bicicletă este unul dintre cel mai des practicate sporturi în copilărie. Datorită varietății de biciclete disponibile, ciclismul poate fi practicat începând cu vârsta de 2 ani. Astfel copiii au șansa să descopere un sport benefic pe care îl pot practica la orice vârstă. Iată care sunt beneficiile ciclismului pentru copii:

  • Dezvoltă echilibrul corpului și coordonarea mișcărilor;
  • Dezvoltă și tonifiază musculatura;
  • Îmbunătățește puterea de concentrare și a orientării în spații deschise;
  • Dezvoltă spiritul de explorare și aventură;
    Îmbunătățește rezistența la efort;
  • Contribuie la dezvoltarea corectă a posturii. 
Pentru primele lecții pe bicicletă îți recomandăm să alegi un model cu roți ajutătoare. Astfel copilul tău va deveni mai încrezător și mai motivat să evolueze în sportul pe două roți. Odată ce micuțul tău stăpânește mișcările de bază și are un echilibru bun, adaptează bicicleta în funcție de evoluția lui.

Cât despre echipament, asigură-te că îi oferi confort și libertate de mișcare. Recomandarea noastră este treningul de copii, un costum sport complet pe care micuțul tău îl poate purta atunci când pedalează și care îi oferă o experiență frumoasă pe durata plimbării.

7 sporturi pentru dezvoltarea echilibrului și coordonării la copii

Schi și snowboarding

Sporturile de iarnă te ajută să te menții în cea mai bună formă în sezonul rece. Sunt sporturi complexe, care antrenează atât corpul, cât și atenția și concentrarea. Devin astfel esențiale pentru buna dezvoltare a copiilor, care pot deprinde mai ușor tehnica și mișcările de bază când sunt mici. Iată care sunt beneficiile acestora:

  • Dezvoltă echilibrul pe suprafețe instabile și alunecoase;
  • Contribuie la îmbunătățirea coordonării corpului;
  • Dezvoltă reflexele corpului și îmbunătățesc timpul de reacție în caz de pericol;
  • Cresc rezistența corpului la efort;
  • Îmbunătățesc încrederea în sine;
    Ajută la dezvoltarea musculară. 
Copiii pot primi lecții de ski și snowboarding de la 3 ani. Aceștia vor stăpâni mult mai ușor mișcările și poziția corectă pe schiuri, un atuu al vârstei fragede. În plus, au șansa să descopere o categorie de sporturi de iarnă pe care le pot practica la orice vârstă.

Pentru sesiunile de schi și snowboarding, copiii au nevoie de un echipament adaptat vârstei, așa cum sunt schiurile, bețele de schi și clăparii. Acestora li se adaugă îmbrăcămintea de iarnă cu rol termic, care păstrează o temperatură optimă la nivelul corpului în timp ce oferă libertate de mișcare. Costumul de schi și lenjeria de corp termică sunt printre articolele vestimentare esențiale pentru confort și încredere pe pârtie.

7 sporturi pentru dezvoltarea echilibrului și coordonării la copii

Fotbalul

Fotbalul este, fără îndoială, unul dintre cele mai răspândite sporturi, dar și o activitate îndrăgită mai ales în rândul băieților. Dincolo de beneficiile fizice oferite copiilor care joacă fotbal, acest sport este o activitate de echipă, astfel că pune accent pe socializare și comunicare. Cele mai importante beneficii ale fotbalului pentru copii sunt:

  • Îmbunătățește echilibrul și coordonarea corpului;
  • Pune accent pe lucrul în echipă și integrare socială;
  • Contribuie la dezvoltarea reflexelor corpului;
  • Crește rezistența la efort;
  • Îmbunătățește agilitatea;
  • Dezvoltă sistemul osos și muscular.
Pentru majoritatea copiilor, fotbalul începe ca o activitate recreativă alături de prieteni. Este unul dintre cele mai versatile sporturi atunci când vorbim despre suprafața de joc, astfel că fotbalul poate fi jucat atât pe asfalt, cât și în sală, pe gazon natural sau chiar pe nisip. Există grupe de antrenament pentru diverse categorii de vârstă, începând de la vârsta de 6-7 ani.

Dacă în timpul meciurilor oficiale copiii poartă echipamente de fotbal inspirate de idolii de pe teren sau chiar unul al clubului de fotbal de care aparțin, pe durata antrenamentelor treningurile de copii sunt cea mai bună alegere. Acestea îmbină confortul cu libertatea de mișcare, oferindu-le celor mici tot ce au nevoie pentru a se bucura de sportul preferat. 


Care este activitatea preferată a copilului tău? Încurajează-l să practice sport pentru o viață sănătoasă și o dezvoltare fizică corectă. Alege dintre sporturile de mai sus și echipează-l pe micuțul tău cu treningul preferat de fete și băieți din colecția online.