sphere media background sample

7 activități în și pe apă pe care să le încerci împreună cu copiii

Te pregătești pentru o vară de neuitat alături de familie și copii? Planifică lista de activități și asigură-te că vă bucurați din plin.

Te pregătești pentru o vară de neuitat alături de familie și copii? Planifică lista de activități și asigură-te că vă bucurați din plin de sporturile în și pe apă. Află tot ce trebuie să știi despre activitățile și sporturile nautice alături de copii din acest articol.

Vara este sezonul ideal ca să te bucuri de sporturile nautice. Ușor de practicat atât în piscină, cât și la mare, sporturile în, pe și sub apă sunt pe cât de distractive, pe atât de benefice pentru organism și dezvoltare. Iar, dacă vrei să planifici o vară plină de distracție și sport alături de copii, trebuie să știi că acestea pot fi adaptate și practicate alături de cei mici. Vrei să alegi activitățile potrivite? Noi îți venim în ajutor cu recomandări de sporturi nautice accesibile copiilor, dar și cu sfaturi legate de alegerea echipamentului potrivit. 

Care sunt beneficiile activităților sportive acvatice pentru sănătatea fizică și psihică

Fiecare sport are efecte benefice asupra organismului și stării generale de bine. Sezonul cald este momentul ideal să diversifici activitățile sportive practicate alături de copii și să îi încurajezi să petreacă cât mai mult timp în aer liber. Temperaturile ridicate și zilele lungi de vară creează cadrul perfect pentru sporturi nautice, fie ele în, pe sau sub apă.

 Activitățile fizice în apă, de la sesiunile de înot, la scufundări sau snorkeling, pot fi practicate din primii ani de viață, fiind chiar recomandate pentru o bună dezvoltare a organismului. Orice activitate desfășurată în apă pune în funcțiune întreg corpul, de la sistemul muscular la cel articular și respirator, transformându-se astfel într-un antrenament complet și benefic.

Care sunt cele mai importante beneficii ale sporturilor nautice și sesiunilor de înot pentru copii? Descoperă-le în continuare, dar și recomandările noastre de costume de baie, de la slipi pentru bărbați, la costume de înot pentru copii și femei: 

Dezvoltă forța musculară a corpului. Activitățile fizice desfășurate în apă sunt printre cele mai eficiente pentru dezvoltarea și tonifierea musculară. Apa opune o forță mult mai mare comparativ cu cea a aerului, astfel că orice sport practicat în apă crește vizibil forța musculară, flexibilitatea și agilitatea corpului. 

Protejează articulațiile și atenuează presiunea. Spre deosebire de antrenamentele pe suprafețe dure, așa cum sunt asfaltul sau gazonul, sporturile în apă diminuează presiunea resimțită la nivelul sistemului articular. Apa preia o parte din impactul pe care îl exercităm asupra corpului pe durata exercițiilor fizice deoarece acesta nu este supus gravitației în mediul acvatic și apare senzația de flotabilitate. 

Antrenament cardio eficient pentru scăderea în greutate. Sporturile de apă reprezintă un antrenament cardio foarte eficient care te ajută să arzi caloriile și să te menții în cea mai bună formă. De exemplu, sesiunile de înot pentru copii sunt recomandate pentru a preveni obezitatea și sedentarismul, fiind un sport nautic îndrăgit și ușor de învățat.

Contribuie la dezvoltarea corectă și controlarea respirației. Modul în care respiri și felul în care gestionezi fluxul de oxigen esențial pentru organism pe durata practicări sporturilor nautice este vital. Activitățile fizice practicate în, pe sau sub apă presupun învățarea tehnicilor corecte de respirație care să te ajute să controlezi și să gestionezi nivelul de oxigen.

7 activități în și pe apă pe care să le încerci împreună cu copiii

Top 7 activități sportive în și pe apă pe care să le practici împreună cu copiii

Ai la dispoziție o varietate de sporturi de apă pentru copii pe care micuțul tău să le încerce. De la clasicele sesiuni de înot pentru copii, la sporturi mai energice așa cum este volei sau polo de apă, fiecare activitate poate deveni un moment de relaxare și distracție pentru întreaga familie. Dacă ai nevoie de inspirație pentru a planifica activitățile pentru sezonul cald, în lista de mai jos le vei găsi pe cele mai accesibile și îndrăgite, dar și beneficiile acestora asupra copiilor.

Înotul
Înotul este sportul nautic de bază pe care copiii îl pot învăța din primele luni de viață, bebelușii fiind recunoscuți pentru relaxarea și dexteritatea de care dau dovadă în apă. Înotul pentru copii este o activitate esențială care îi ajută să se dezvolte nu doar fizic, ci și din punct de vedere al atenției și concentrării. Învață să fie încrezători în propriile forțe și deprind mișcările esențiale pentru a controla apa. Cât despre echipamentul de înot, cei mici au nevoie de costume de baie pentru copii potrivite vârstei, care să le ofere libertate de mișcare și confort, dar și susținere la nivelul musculaturii. La fel de utile pentru primele lecții pot fi casca de înot și ochelarii de înot.

Snorkeling
Dacă ideea de scufundare nu te încântă pentru copilul tău, o activitatea similară, dar mult mai puțin riscantă este snorkeling. Această activitate presupune explorarea lumii subacvatice prin scufundarea capului sub apă și care este practicată în zone de adâncime mică. Micuțul tău poate descoperi noi specii de pești și flora marină. Cât despre echipamentul de snorkeling, poți opta pentru un set complet care include ochelarii și masca de snorkeling pentru copii.

Polo pe apă
Dacă preferi o activitate care să contribuie la dezvoltarea fizică și musculară, polo pe apă merită să îl încerci. Este un sport care îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilitățile motrice în apă și să fie încrezători atunci când practică sporturi nautice. Polo este un sport în echipă, așa că cel mic își va dezvolta abilitățile de cooperare și comunicare. Echipamentul de polo cuprinde o cască de protecție pentru păr și urechi, ochelari de înot și costum de înot pentru copii.

Volei pe apă
Volei pe apă este un sport pe care copiii îl vor îndrăgi cu siguranță. Asemănător sportului pe nisip sau în sală, volei pe apă presupune folosirea unui fileu plutitor și a unei mingi gonflabile. Odată formate echipele, distracția poate începe. Este o activitate care antrenează întreg corpul, dar și concentrarea și atenția celui mic. Tot ce ai nevoie pentru volei pe apă este un fileu și o minge gonflabilă și costume de baie.

Scufundări
Odată ce copilul tău a deprins toate tehnicile de bază pentru înot, acesta se poate aventura și poate explora adâncimile. Scufundările sunt o activitate care îi vor alimenta curiozitatea și dorința de descoperi mai multe despre flora și fauna marină. Ca să transformi fiecare scufundare într-o experiență cât mai sigură și plăcută, copilul tău are nevoie de un costum de scufundări din neopren, mască pentru scufundări și labe de înot. Toate acestea împreună cu tubul de oxigen formează un echipament complet care îl ajută pe micuțul tău să înoate în siguranță sub apă.

Schi nautic
Asemănător sportului pe zăpadă, schiul nautic presupune alunecarea pe apă cu ajutorul a două schiuri trase și propulsate de către o barcă. Schiul nautic presupune un control desăvârșit al corpului și antrenează întreaga musculatură. Schiul nautic poate fi practicat fie cu o placă, fie cu ajutorul unui colac mare plutitor. De asemenea, vesta și casca de protecție sunt esențiale pentru a preveni accidentările nedorite.

Stand up paddle
Stand up paddle este un sport ușor de practicat în familie. Acesta presupune utilizarea unei plăci de paddle împreună cu un set de pagaie care să te ajute să direcționezi și să controlezi placa. Odată așezat pe placă, fie în genunchi, fie în picioare, poți începe să vâslești pentru a te deplasa pe apă. Este o activitate sportivă care poate fi practicată atât pe lacuri de agrement, cât și pe mare sau pe ape deschise. Asigură-te că cel mic este echipat cu un costum de baie cu protecție UV și o vestă de salvare ușoară. De asemenea, placa de stand-up paddle trebuie aleasă în funcție de vârstă și experiență. Vara este sezonul ideal pentru activități în aer liber. Poți încerca diverse sporturi alături de copilul tău. Sporturile nautice sunt cu siguranță printre preferatele celor mici, așa că acest articol te va ajuta să alegi activitățile sportive potrivite și să planifici o vară plină de distracție și mișcare. Bucură-te alături de copilul tău de beneficiile sporturilor în, pe și sub apă. Alege întotdeauna un echipament potrivit pentru fiecare activitate și prioritizează confortul și siguranța.

Citește și

CUM SĂ ALEGI UN COSTUM DE ÎNOT PENTRU FEMEI ?

CUM SĂ ALEGI UN COSTUM DE ÎNOT PENTRU FEMEI ?

Costumele de înot Nabaiji cu marca AquaResist, pentru înotători de nivel consecvent și intensiv, asigură mai mult de 200 de ore de înot.

CUM SĂ ALEGEM UN COSTUM DE ÎNOT PENTRU FETE?

CUM SĂ ALEGEM UN COSTUM DE ÎNOT PENTRU FETE?

Nabaiji, marca de înot a grupului DECATHLON, vă oferă sfaturile să alegeți bine un costum de baie pentru fete. Alegerea unui costum de baie se face, în principal, în funcție de nivelul de practică.

CUM SĂ ALEGI UN COSTUM DE ÎNOT DE BĂIEȚI ?

CUM SĂ ALEGI UN COSTUM DE ÎNOT DE BĂIEȚI ?

Nabaiji, marca de înot a grupului DECATHLON, vă oferă sfaturi pentru a alege costumul de baie potrivit pentru băieți.

CUM SĂ ALEGI UN COSTUM DE ÎNOT PENTRU BĂRBAȚI ?

CUM SĂ ALEGI UN COSTUM DE ÎNOT PENTRU BĂRBAȚI ?

Există mai multe forme de costume de înot pentru bărbați care fac ca alegerea ta să devină mai dificilă: slip de înot, boxeri, șort de înot, boxeri de înot jammer. Află care este model potrivit, în funcție de nivelul de practică ales!