6 SFATURI PENTRU A UTILIZA CORECT RACHETELE DE ZĂPADĂ

Descoperă cum să îți dozezi efortul, dar și cum să îmbunătățești confortul, pentru a profita din plin de drumețiile cu rachete de zăpadă!

1/REGLEAZĂ-ȚI CORECT RACHETELE!

Înainte de a pleca, asigură-te că ai ales îmbrăcămintea adecvată și că ai reglat corect rachetele!

2/FOLOSEȘTE BEȚELE

Pentru mai mult echilibru, este recomandat să folosești și pereche de bețe. Sunt indicate, cu precădere, pe traseele puțin mai abrupte sau în cazul în care zăpada este moale (este foarte probabil ca rachetele să se scufunde puțin mai mult în zăpadă). Bețele vor fi de mare ajutor pentru a gestiona urcările, coborârile, pantele și obstacolele mici.

Descoperă cum să alegi corect bețele

3/ ABORDEAZĂ TRASEUL ÎN FUNCȚIE DE ÎNCLINAREA TERENULUI

În cazul deplasării pe teren înclinat, tăind versantul, este important să apeși pe partea dinspre versant a rachetei de zăpadă atunci când calci (postură similară cu statul pe canturi în schiul alpin). Această tehnică limitează tendința rachetei de a “aluneca la vale”.

4/FOLOSEȘTE ÎNĂLȚĂTOARELE PENTRU URCARE

În urcare pe teren abrupt, cu zăpadă tare, ce nu permite scufundarea rachetelor, este mai confortabil să utilizezi înălțătoarele pentru urcare. Aceste accesorii , prezente pe unele modele (cum ar fi rachetele de zăpadă Inuit 450), sunt derivate din schiul de tură. Înălțătoarele pentru urcare compensează înclinarea terenului cu până la aproximativ 10 grade. Rezultatul este că simți ca și cum ai merge pe suprafață plată.

5/ADAPTEAZĂ-ȚI POSTURA CÂND TERENUL DEVINE ȘI MAI ABRUPT

Când versantul este și mai înclinat, concentrează-te pe partea frontală a rachetelor, uneori va trebui chiar să stai pe vârfuri. Este ca și cum ai săpa trepte în zăpadă.

6/COBOARĂ ÎN SIGURANȚĂ

În cazul în care coborârea nu este foarte dificilă, te poți mișca liber, în viraje sau în zig-zag. Pe de altă parte, dacă panta este abruptă, siguranța este primordială. Rachetele trebuie să fie mereu paralele, niciodată în “plug” sau “scară”.  Înfigeți partea din spate a rachetelor în zăpadă dacă aceasta este moale, pentru siguranță. Ține bețele ușor în față, pentru a fi pregăte de utilizare, dacă este necesar.

Dacă ieși de pe  traseele marcate, fii prudent, acordă atenție condițiilor meteo de pe munte, dar și texturii zăpezi. Croiește-ți drum prin zăpadă!

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,00 din 5)
Încarc...

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020