5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Iată 5 idei de drumeții pe care le puteți face anul acesta, pentru a vă bucura de culorile toamnei

An de an, toamna pictează tablouri spectaculoase în munții noștri. Nu cred să fi existat an în care să nu mi se pară că am parte de cea mai frumoasă toamnă pe munte! Și anul următor la fel și tot așa. Astfel că, cel mai probabil, și anul acesta Carpații noștri vor oferi o simfonie pe cinste, de la care ar fi păcat să lipsiți! Culorile naturii sunt mai intense și paleta ei mai bogată, cu cât pădurile sunt mai dese și copacii din soiuri mai variate, așadar nu este nevoie să urcați la altitudini foarte mari pentru a avea parte de un spectacol de culori ci, din contră, pe dealuri și la baza munților, natura parcă înnebunește cel mai tare. Perioada din an în care începe vânătoarea de culori este a doua jumătate a lunii octombrie, însă, în funcție de cât de blândă și înțelegătoare este toamna, spectacolul poate intra în prelungiri chiar până spre final de noiembrie.

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Munții Buila-Vânturărița (Vârful Buila)

TRASEU: Schitul Pahomie – Șaua Ștevioara – Vârful. Buila – Curmătura Builei – Schitul Pătrunsa – Schitul Pahomie
Marcaj: Punct albastru – bandă roșie – cruce albastră – punct galben – cruce roșie
Distanță: 20 km
Durată: 7-10 ore, în funcție de ritm și pauze

Cu Masivul Buila Vânturărița pur și simplu nu puteți da greș când vine vorba de culorile toamnei și de varietatea naturii. Traseul nu este unul dificil, însă diferența de nivel (peste 1.000 metri) este una suficient de mare cât să obosească drumețul entuziast, dar nu foarte bine pregătit. Asigurați-vă că plecați dis de dimineață și că sunteți bine echipați pentru o zi lungă, cu peisaje superbe. În cazul în care nu aveți tot acest timp la dispoziție sau nu doriți să faceți o tură atât de lungă, puteți face o plimbare între cele 2 schituri, iar răsplata naturii va fi suficientă. Majoritatea fotografiilor de mai jos sunt realizate între cele 2 schituri.

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Munții Cernei (Cascada Vânturătoarea)

TRASEU: Cabana Schit – Poiana Cicilovete – Cascada Vânturătoarea – retur
Marcaj: cruce roșie
Distanță: 4 km
Durată: 2-3 ore (care, toamna, cel mai probabil că se vor face 4-5)

Un traseu splendid, ușor și scurt, dar pe care sunt șanse să îl lungiți datorită peisajelor care nu vă vor lăsa să porniți din loc prea curând. Traseul este lejer iar diferența de nivel este mică. Cu toate acestea, poteca prin pădure este îngustă și expusă, cu zone predispuse la alunecări de pietre. Masivul Domogled, Munții Cernei și Mehedinți sunt destinații grozave pentru trasee ușoare, accesibile și cu priveliști superbe astfel că, dacă vă organizați bine, puteți face chiar și 2 trasee de toamnă într-o singură zi.

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Munții Almăjului (Ciucarul Mic și Ciucarul Mare)

TRASEU Ciucarul Mare: ieșire Dubova – Ciucarul Mare (318 metri) – retur
Marcaj: triunghi galben
Distanță: 5 km
Durată: 2 ore

TRASEU Ciucarul Mic: intrare Dubova – Ciucarul Mic (315 metri) – retur
Marcaj: triunghi roșu
Distanță: 4 km
Durată: 2 ore

Ambele trasee pot fi realizate lejer, în aceeași zi. Fiecare dintre ele pornește de la una dintre cele 2 extremități ale orașului Dubova, din direcția Orșova. Sunt nenumărate argumente pentru a include aceste 2 trasee (sau, cel puțin, unul dintre ele) pe lista de drumeții din această toamnă. Pe lângă culorile superbe și accesibilitatea traseului, veți fi răsplătiți cu priveliști unice asupra Cazanelor Mici și Mari, precum și a Golfului Dubova și a vecinilor noștri sârbi. Mai mult decât atât, drumul vă va fi vegheat mereu de mărețul și mândrul Decebal, spectaculos în orice anotimp, dar cu atât mai mult când este îmbrăcat în veșmânt de toamnă.

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Munții Piatra Craiului (La Table)

TRASEU: Șirnea – Curmătura Groapelor – Șaua Joaca – La Table – retur
Marcaj: triunghi roșu – bandă roșie – cruce roșie – triunghi roșu
Durată: 4-5 ore

Că Piatra Craiului este un deliciu indiferent de momentul anului, este un lucru incontestabil, iar toamna nu face, desigur, excepție. Totuși, pentru a vă bucura de spectacolul de culoare, nu este nevoie să vă înarmați cu echipamentul de escaladă și nici cu picioarele alea bune, fără rău de înălțime, ci pur și simplu să alegeți un punct de start de la baza Pietrei Craiului, și să vă bucurați de ce vă oferă traseul. Fie că este vorba de Zărnești, Plaiu Foii, Măgura, Peștera sau Șirnea, toate  sunt puncte grozave de start pentru o incursiune într-o toamnă de vis. Traseul care pornește din Șirnea este un spectacol nu doar în timpul lui ci și de pe drumul pe care îl veți parcurge cu mașina, un motiv în plus să nu îl ratați toamna aceasta.

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Șimon (Dealul Bălăban)

Traseu: Biserica Sfânta Paraschiva – Valea Tisei – Mănăstirea Bran
Marcaj: cruce albastră
Distanță: 7 km
Durată: 2-3 ore (luați de un picnic la voi, că oricum se fac minim 5 ore cu peisajele pe care le veți întâlni pe drum...)

Șimon, cea mai puțin cunoscută dintre suratele care alcătuiesc Poarta Carpaților (Fundata, Bran, Moieciu), este de departe destinația mea favorită, când vine vorba de peisaje de toamnă absolut perfecte și la îndemână. Unul dintre avantajele față de celelalte sate din zonă este faptul că este mult mai puțin turistic și, implicit, natura este mai bogată, sunt mai puține pensiuni și restaurante și mult mai puțini factori care vă vor tulbura liniștea și comuniunea cu simfonia toamnei. Este suficient să găsiți un punct strategic pe deal, din care să aveți o priveliște completă și de acolo să vă bucurați de toate culorile și nuanțele pe care le-ați imaginat vreodată.

Dacă iubiți toamna și felul ei vibrant în care ne pregătește pentru zile mai scurte, mai reci și mai grele, nu trebuie să mergeți prea departe de casă pentru a vă rezerva un loc la spectacolul ei. Rețeta e simplă – pune-ți bocancii de munte, ia un rucsac cu de-ale gurii, nu uita o jachetă de ploaie, că nu poți ști niciodată în ce toane o prinzi pe Doamna Toamna, ia-i pe cei dragi de mână și caută un loc aproape de casă, unde natura nu a fost răscolită de mâna nesăbuit umană și unde copacii cresc în voie, fără să-i întrebe nimeni de ce s-au amestecat așa, fără rost. Își știu ei mai bine rostul. Tu doar fii parte din mersul lor, spectator tăcut și recunoscător la magia toamnei din munții noștri.

5 trasee inedite pentru cele mai spectaculoase peisaje de toamnă

Acest articol a fost realizat de Roxana

Roxana călătorește, fotografiază și țese povești sub pseudonimul de HAIHUI cu Swit Rocs. Este pasionată de drumețiile pe munte, care îi oferă o sursă inepuizabilă de liniște și bucurie, precum și de lumea mare, pe care o ia la picior alături de cățelușa ei, Joy. Articolele ei ajung la noi tocmai din America de Sud.