5 RECOMANDĂRI PENTRU A-L ÎNVĂȚA PE CEL MIC SĂ MEARGĂ PE BICICLETĂ

5 Recomandări pentru a-l învăța pe cel mic să meargă pe bicicletă

DĂ-I ÎNCREDERE ÎN SINE CELUI MIC FIECARE COPIL ÎNVAȚĂ ÎN RITMUL LUI, FĂRĂ PRESIUNE! ALEGE UN SPAȚIU ADAPTAT

Ca orice activitate de învățare, și descoperirea mersului pe bicicletă necesită răbdare. Atât din partea copilului, cât și a părintelui. Și știm că nu ai întotdeauna pregătite cele mai bune sfaturi, pentru a-i face celui mic progresul mai ușor.

5 RECOMANDĂRI PENTRU A-L ÎNVĂȚA PE CEL MIC SĂ MEARGĂ PE BICICLETĂ

1. Recomandarea n°1 : dă-i încredere în sine celui mic

Cu siguranță, cel mic își va aminti multă vreme de acum înainte momentul când a învățat să meargă pe bicicletă. La fel și tu, ca părinte! Pentru ca toate șansele să fie de partea lui și să aibă încredere că va reuși, trebuie să îi fii cel mai de nădejde aliat. Cum? Trebuie doar să ai atitudinea potrivită!
În primul rând, fii un bun observator și ascultă-i nevoile! Pentru a îndrăzni și a experimenta ceva nou, copilul trebuie să fie pregătit. Mai ales din punct de vedere psihomotor. Pentru cei mici, menținerea echilibrului pe bicicletă și coordonarea mișcărilor nu este un lucru atât de simplu pe cât ne pare nouă. Cel mic trebuie să aibă încrederea necesară în propriile forțe pentru a urca pe bicicletă și pentru a se aventura într-un univers puțin cunoscut lui.
Pentru ca totul să meargă bine, copilul trebuie să fie dispus să învețe să meargă pe bicicletă, să își dorească acest lucru. Alege momentul zilei când cel mic are cea mai multă energie. Poate dimineața? Dacă nu vrea, nu îl forța. Încearcă atunci când îl simți pregătit.

2. Recomandarea n°2 : fiecare copil învață în ritmul lui, fără presiune

Ca părinte, deși îți dorești să învețe repede, nu îi spune și lui ce așteptări ai cu privire la progresul lui. Fiecare copil învață în ritmul lui, iar acest ritm nu trebuie luat drept model. Obiectivul este ca cel mic să se simtă bine și să capete încredere în el, învățând să meargă pe bicicletă. Părintele trebuie să îi devină coechipier, nu un factor de presiune

5 RECOMANDĂRI PENTRU A-L ÎNVĂȚA PE CEL MIC SĂ MEARGĂ PE BICICLETĂ

3. Recomandarea n°3 : alege un spațiu adaptat

Pentru ca cel mic să fie în siguranță în timpul primelor pedalări, trebuie să alegi:

> un spațiu sigur, unde se va putea concentra, fără ca alte mijloace de transport să îl perturbe.
> un teren plat sau doar ușor înclinat.
> un spațiu familiar: în fața casei, pe o terasă, va avea mai multă încredere să încerce.

5 RECOMANDĂRI PENTRU A-L ÎNVĂȚA PE CEL MIC SĂ MEARGĂ PE BICICLETĂ

4. Recomandarea n°4 : mizează pe jocuri și pauze

Lasă-l să descopere, să simtă că poate stăpâni bicicleta, să înțeleagă cum funcționează. Fii alături de el, fără a-l forța.

> Pentru a-l stimula: trezește-i interesul prin jocuri.
> Pentru a-i explica cum să procedeze: spune-i, apoi arată-i, pentru a-l ajuta să asimileze ce vrei să îi transmiți.
> Pentru a-l încuraja: Vă puteți juca, propune-i celui mic să își imagineze că este la conducerea unei motociclete care are nevoie de combustibil.
Fii atent la semnele de oboseală sau de plictiseală. O pauză de gustare, pentru a vă hidrata, va fi binevenită.

5 RECOMANDĂRI PENTRU A-L ÎNVĂȚA PE CEL MIC SĂ MEARGĂ PE BICICLETĂ

5. Recomandarea n°5 : arată-i empatie și bunăvoință

“Atenție să nu cazi !”: încearcă să nu îi expui constant riscurile, la fiecare mișcare. Chiar dacă te temi să nu cadă, nu îi transmite și lui gândurile negativiste.
Dacă urmează un obstacol, avertizează-l fără să îl sperii: “Ai văzut bordura? Hai să ne gândim cum să trecem peste ea?”, astfel încât să știe că trebuie să fie atent.
Nu uita să fii empatic: e o nouă experiență pentru el. Pune-te în locul lui, nu ignora faptul că poate să îi fie teamă sau că poate să greșească.