1. Hidratează-te în mod frecvent
În timpul efortului fizic, corpul pierde apă din cauza căldurii produse de mușchi, a apei evacuate prin transpirație și a temperaturii ridicate a corpului.
Imediat ce începi să te antrenezi pierzi lichide prin transpirație, o funcție vitală, deoarece elimină excesul de căldură din corp în timpul antrenamentului, păstrând temperatura de bază a corpului. Însă pierderea de lichide poate să fie mare – până la 500 ml, în 30 de minute – în funcție de cât de mult și cât de intens te antrenezi și de temperatura și umiditatea din jurul tău. De asemenea, persoanele cu o greutate mare transpiră mai mult, iar alți oameni pur și simplu transpiră mai mult indiferent de greutate. Dacă nu înlocuiești măcar o parte din lichidele pierdute prin transpirație, temperatura de bază a corpului vă crește iar sistemul cardiovascular vă trebui să muncească mai mult decât în mod normal. Sângele se vă îngroșa iar inima vă începe să bată mai repede, pentru a pompa sânge în tot corpul. Pierderea a 2 % din greutatea ta corporală prin transpirație rezultă într-o scădere de 10-20 % din performanțele tale sau capacitatea aerobică. Când ești deshidratat, antrenamentul se simte mai greu, rezistența scade și te vei simți obosit mai repede. Se poate ajunge și la situații mai grave, precum stări de vomă și epuizare fizică.
Hidratează-te în mod frecvent și pe tot parcursul efortului, pentru a compensa aceste pierderi. Cantitatea apei de băut depinde de condițiile climatice, de distanța parcursă și de intensitatea efortului. Pentru o activitate fizică destul de intensă, în perioada calduroasa, bea un bidon de 500 ml de apă, pe oră.