Un material este considerat impermeabil dacă nu permite pătrunderea ploii, protejând astfel de intemperii.

E bine de știut că există diferite niveluri de impermeabilitate și că produsele sunt supuse la diferite teste, pentru a le măsura impermeabilitatea. Un test verifică impermeabilitatea materialului iar altul se ocupă de validarea calităților impermeabile ale produsului finit. Pe lângă materiale impermeabile, pentru o eficiență maximă, jacheta are nevoie și de fermoare etanșe.

Două tipuri de teste : testul coloanei de apă vs. testul sub duș

 

TESTUL COLOANEI DE APĂ
Acest test măsoară rezistența unui material la presiunea exercitată de o anumită cantitate de apă. Rezultatele testului se exprimă în mm coloană de apă sau mm Schrember (de la numele industriașului din domeniul textil Charles Edouard Schrmerber, care a creat acest instrument de măsurare). 1 Schrmerber = 1 mm coloană de apă = 0,1 mbar.

Presiunea medie a apei este cuprinsă între 1000 și 2000 de Schrember. Dacă, de exemplu, o jachetă rezistă la presiunea exercitată de o coloană de apă de 1,3m (adică 1300mm) este considerată impermeabilă (conform normei ISO811). Atenție, însă ! O jachetă din material impermeabil, care rezistă la o presiune de 2000mm Schrember, protejează de ploaie ușoară, nu și de cele puternice sau de furtuni ! De fapt, cu cât numărul de Schremberi este mai mare, cu atât materialul rezistă la o cantitate mai mare de apă.

Atenție :  Calitatea materialului este foarte importantă ! Dacă o jachetă este nouă, dar este concepută din material de calitate slabă, impermeabilitatea ei se va reduce cu fiecare spălare. La Quechua, ne asigurăm întotdeauna că produsele noastre nu își pierd impermeabilitatea nici înainte, nici după spălare.

 

TESTUL SUB DUȘ
Considerăm că acest test este foarte eficient pentru validarea impermeabilității, deoarece la o jachetă, de exemplu, deși concepută din material impermeabil, ar putea foarte ușor să pătrundă apa prin cusături sau fermoare…
În cadrul acestui test, produsele sunt așezate sub un duș, pentru a valida impermeabilitatea la nivel global.

 

CARE ESTE NIVELUL DE IMPERMEABILITATE POTRIVIT FIECĂRUI TIP DE PRACTICARE ?

În urma acestui test, am putut defini următoarele categorii :

  • Un produs care a obținut scorul 2 protejează în timpul unei ploi ușoare, adică 6 cm de ploaie în decurs de 1h
    (corespunde la cantitatea medie de ploaie timp de 1 lună, în zona de câmpie a Franței)
  • Un produs care a obținut scorul 3 protejează în timpul unei averse, adică 12 cm de ploaie în decurs de 2h
  • Un produs care a obținut scorul 4 protejează în timpul unei furtuni, adică 30 cm de ploaie în decurs de 3 h
  • Un produs care a obținut scorul 5 protejează în timpul unei furtuni puternice, adică 1,8 m de apă în 4 h

Aceste informații sunt specificate pentru fiecare jachetă impermeabilă în parte, pe site-ul nostru decathlon.ro., precum si pe informatiile prezente la raft, in dreptul fiecarui produs din aceasta categorie.

Un alt exemplu de produs hidrofob il reprezinta toate produsele din categoria softshell.

 

ATENȚIE : IMPERMEABILITATEA NU ESTE ACELAȘI LUCRU CU HIDROFOBIA !

Impermeabilitatea reprezintă proprietatea unui material de a nu permite pătrunderea ploii. În schimb, hidrofobia reprezintă proprietatea unui material de a permite apei să alunece pe suprafața sa, fără a o absorbi.

Tratamentul hidrofob este aplicat prin inducție : fie pe o membrană impermeabilă pentru a-i întări proprietățile, fie un material care nu este impermeabil la bază. În al doilea caz, este o soluție temporară, pentru a te asigura că ploaia nu îți va strica planurile.

Produsele precum jacheta X-Light sunt, în general, concepute pentru a fi călduroase. Hidrofobia materialului lor este doar ceva în plus, ele nefiind concepute pentru a proteja de ploaie în timpul drumeției.

O jachetă din material hidrofob (nu și impermeabilă) asigură doar protecția minimă. Dacă începe să plouă, este nevoie de un al treilea strat impermeabil.

Pentru a-ți menține pielea uscată, ai nevoie și de îmbrăcăminte respirantă, pentru a evacua transpirația.
Un material este considerat impermeabil dacă nu permite pătrunderea ploii, protejând astfel de intemperii.
E bine de știut că există diferite niveluri de impermeabilitate și că se produsele sunt supuse la diferite teste, pentru a le măsura impermeabilitatea. Un test verifică impermeabilitatea materialului iar altul se ocupă de validarea calităților impermeabile ale produsului finit. Pe lângă materiale impermeabile, pentru o eficiență maximă, jacheta are nevoie și de fermoare etanșe.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (14 voturi, medie: 4,86 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020