Yoga înseamnă relaxare, meditație și pauză în mijlocul agitației cotidiene. Pare că nu se potrivește cu frenezia adolescentină, cu energia debordantă a unui spirit în continuă căutare de noi experiențe. Dar, la o privire mai atentă, putem constata că yoga acompaniază și participă la dezvoltarea tinerilor în plină etapă de formare și care se confruntă adesea cu probleme. Această practică milenară este reputată pentru armonizarea diferitelor părți ale corpului și spiritului. Domyos îți spune tot ce trebuie să știi despre yoga pentru adolescenți.

YOGA PENTRU A TE REGĂSI PE TINE ÎNSUȚI

Există numeroși factori de stres în perioada adolescenței: presiunea școlii, transformare constantă sau probleme familiale uneori apăsătoare. Ritmul de viață este și el accelerat, lăsând puțin timp acestor adulți în devenire pentru a înțelege și a se adapta schimbărilor majore. Yoga este, înainte de toate, o pauză, un moment în care adolescentul se află singur cu el însuși. Prin yoga învață să înțeleagă treptat modul de funcționare al diferitelor părți ale corpului său. Astfel, el va dobândi o stare de bine și de serenitate, menținându-se în formă și devenind mai flexibil.

YOGA: BAZE SOLIDE PENTRU VIITOR

Adolescența este o perioadă de tranziție în care copilul își creează personalitatea și aprofundează relația pe care o are cu corpul său și cu cei din jurul. El are nevoie să capete încredere în sine, dar și să învețe să își canalizeze energia. Yoga este de ajutor în acest parcurs deoarece impune disciplină personală continuă. Progresul se realizează pe etape, ceea ce permite adolescentului să înțeleagă evoluția capacităților sale și importanța exersării, pentru atingerea obiectivelor sale. Echilibrul, încrederea în sine și dezvoltarea merg mână în mână cu cunoașterea de sine și cunoașterea funcționării fiecărei părți a corpului său.

CUM ȘI UNDE SĂ PRACTICI YOGA

Apar din ce în ce mai multe cursuri de inițiere sau stagii care se adresează adolescenților. În scopul de face accesibilă această practică și a trezi interesul tinerilor pentru yoga, aceste cursuri se caracterizează prin natura lor ludică. Majoritatea sunt cursuri colective care propun tehnici de învățare, axate pe exerciții înlănțuite prin ritm și având abordare individualizată. Din program fac parte exerciții de respirație, auto masaje, posturi individuale sau cu ajutorul unei persoane. Este important ca adolescentul să fie îndrumat, dar să aibă și o parte de libertate și de învățare personală. Trebuie să învețe să se gestioneze singur și să fie creativ. Yoga se poate practica și în exterior și poate fi asociată cu alte activități, precum drumeția.

CE ESTE DIFERIT FAȚĂ DE YOGA PENTRU ADULȚI

Yoga pentru adolescenți trebuie să se axeze mai mult pe acțiune decât pe reflecție, prima antrenând-o pe a doua pe termen mediu și lung. Este vorba despre o vârstă de descoperire a propriului corp, a noi trăiri și emoții. De aceea este nevoie de sesiuni mai ritmate și mai puțin teoretice – profesorul trebuie să se adapteze elevului, și nu invers. Yoga nu trebuie niciodată percepută ca fiind plictisitoare și nici nu trebuie să provoace durere. Nu trebuie ca adolescentul să se forțeze, menținând pozițiile mult timp, încercând posturi dificile sau practicând întinderi prea extreme.

Adolescenții au toate motivele pentru a încerca yoga. În yoga vor descoperi un refugiu în mijlocul agitației cotidiene, și mai ales o modalitate de a se descoperi, atât pe plan fizic, cât și spiritual. Centrându-se pe dezvoltare și stare de bine, yoga nu pune deloc accentul pe noțiunea de competiție. Dimpotrivă, vizează depășirea propriilor limite dar bazându-se, la început, pe exemplul și ajutorul celuilalt. Copilul învață să observe profesorul și să se inspire de la el dar numai prin propriile eforturi și prin propria creativitate va progresa cu adevărat. Nu trebuie sărită nici o etapă.

Cursuri consecvente și serioase de yoga asigură unui adolescent în formare Mens sana in corpore sano* și pregătirea pentru vârsta adultă.

*Un spirit sănătos într-un corp sănătos (Juvénal)
Yoga înseamnă relaxare, meditație și pauză în mijlocul unei vieți agitate. O imagine destul de îndepărtată de adolescență care este adesea reprezentată ca o perioadă plină de energie și în căutare continuă de noi experiențe.
YOGA PENTRU ADOLESCENȚI

În yoga vor descoperi un refugiu în mijlocul agitației cotidiene, și mai ales o modalitate de a se descoperi, atât pe plan fizic, cât și spiritual.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020