YOGA ÎNTRE EST ȘI VEST

Termenul Yoga vine din limba sanskrită, YUJ și înseamnă “a uni”. În contextul yoga, este vorba despre o reconectare a sinelui individual, cu o dimensiune transpersonală, care îl depășește și cu care ajunge să se identifice.

Yoga este mult mai mult decât o simplă activitate fizică, așa cum de cele mai multe ori este practicată în Occident. În tradiția Indiană reprezintă o adevarată filozofie de viață, un parcurs evolutiv în urma căruia ființa umană atinge un nivel de conexiune cu natura sa profundă, prin înlăturarea diferitelor condiționări.

Numeroase principii stau la baza acestei evoluții: comportament față de sine și ceilalți, igiena de viață (corporală, exerciții fizice, respiratorii, meditație, căutare spirituală). Toate acestea favorizează integrarea ființei umane într-o dinamică de armonie cu viața interioară și cu lumea înconjurătoare. Într-o ultimă fază, are loc o “trezire” a conștiinței la o realitate transcendentă.

În Occident, yoga preia de cele mai multe ori doar câteva dintre aceste etape, anume posturile (asanas), exercițiile respiratorii (pranayama) și meditația (dhyana).
Dar chiar și acestea sunt suficiente pentru a crea o stare de armonie interioară și a motiva practicanții să aprofundeze călătoria spre Sine.

În concluzie, se poate spune că yoga stimuleaza o dezvoltare globală a personalității umane, pe plan fizic, energetic, emoțional, mental și spiritual. Ea reprezintă un efort metodic de auto-perfecționare, datorită exprimării potențialului din fiecare ființă umană.

 

Oana Stefanescu,

kinetoterapeut, yogaterapeut, instructor meditație

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020