Trasee Montane – TOP 3 cele mai frumoase din Romania

TRASEE MONTANE: cum să te bucuri de drumețiile montane ușoare sau dificile

Traseele montane reprezintă unul din cele mai frumoase moduri de a lua o pauză de la stresul, rutina zilnică și aglomerația din oraș. De asemenea, este un prilej pentru a face mișcare fără să pară o sesiune de lucru la sală, ci ceva foarte plăcut, relaxant, ce poate fi făcut împreună cu familia, persoana iubită sau prietenii. Simplul sentiment de a ajunge în vârful muntelui sau la atracțiile turistice pentru care ai urcat este o victorie personală ce merită sărbătorită. Indiferent de perioada în care dorești să faci drumețiile la munte, fie o zi, fie mai multe zile, îți este necesar un echipament adecvat și un traseu pe care sa îl studiezi înainte. În acest articol vei găsi lista cu echipamentul pe care trebuie să îl ai la tine, precum și chiar câteva sugestii de trasee.

1. Care este echipamentul necesar pentru drumețiile montane?

Echipamentul necesar pentru drumetiile pe munte este format din încălțăminte, îmbrăcăminte și alte obiecte utile speciale pentru acest tip de activitate.
Nevoia de un echipament special pentru drumeție reiese din faptul că există posibilitatea ca încălțămintea pe care o utilizaţi zilnic să se uzeze foarte mult și destul de repede, îmbrăcămintea să nu aibă materialele potrivite încât să ofere un confort sporit, iar lipsa celorlaltor obiecte din echipament aduce cu sine riscul de a nu putea să depozitezi și transporți cele necesare, dar și imposibilitatea de a-ți asigura siguranța și bunăstarea în toată această perioadă.

În traseele montane, se diferențiază drumețiile și trekkingul.Drumețiile (sau hiking-ul) reprezintă un traseu scurt pe munte ce nu depășește o perioadă mai mare de o zi, pe când trekkingul reprezintă o drumeție ce poate dura mai multe zile. Indiferent de tipul drumeției, verifică dacă ai la tine tot echipamentul de care preconizezi că vei avea nevoie.

1.1. Încălțăminte pentru drumeții

Încălțămintea pentru drumețiile pe munte are talpa puțin mai rigidă, dar mult mai rezistentă, special concepută pentru a putea face față drumurilor lungi, urcărilor pe pante și coborârilor, când picioarele sunt mai solicitate (mai ales gleznele si talpile) mai mult și ai nevoie de confort.

Iată câteva exemple de încălțaminte pentru drumeție:

 • Pentru femei: 

Încălţăminte NH500 damă

Preț și detalii aici

Încălţăminte MH100 damă

Preț și detalii aici

Bocanci mid MH500 damă

Preț și detalii aici

Ghete mid SH500 x-warm damă

Preț și detalii aici

Încălţăminte zăpadă SH520 damă

Preț și detalii aici

Bocanci Trekking Trek100 damă

Preț și detalii aici

 • Pentru bărbaţi:

Încălţăminte NH500 bărbaţi

Preț și detalii aici

Încălţăminte MH100 bărbaţi

Preț și detalii aici

Bocanci mid MH500 bărbaţi

Preț și detalii aici

Ghete mid SH500 x-warm bărbaţi

Preț și detalii aici

Încălţăminte zăpadă SH520 bărbaţi

Preț și detalii aici

Bocanci Trekking Trek100 bărbaţi

Preț și detalii aici

1.2. Îmbrăcăminte pentru drumeții

 • Pentru femei: 

Tricou respirant damă MH100

Preț și detalii aici

Polar călduros damă MH120

Preț și detalii aici

Pantalon modulabil damă Trek500

Preț și detalii aici

Jachetă impermeabilă NH100

Preț și detalii aici

Jachetă Trek100 damă (layer2)

Preț și detalii aici

Mănuşi polar Trek100 adult

Preț și detalii aici

 • Pentru bărbaţi: 

Tricou respirant MH500 bărbaţi

Preț și detalii aici

Polar călduros MH120 bărbaţi

Preț și detalii aici

Pantalon modulabil Trek500 bărbaţi

Preț și detalii aici

Jachetă impermeabilă MH100

Preț și detalii aici

Jachetă Trek 100 bărbaţi (layer2)

Preț și detalii aici

Bluză lână merinos Techwool190 bărbaţi

Preț și detalii aici

1.3. Alte echipamente utile pentru drumeții

Pe lângă încălțăminte și îmbrăcăminte, mai trebuie aduse în drumețiile montane și alte obiecte utile, cum ar fi echipamentele pentru drumețiile de o zi și echipamentele pentru trekking (rucsacuri, ochelari de soare, bețe de drumeție) sau cele pentru camping.

Iată câteva exemple de articole utile pentru drumețiile tale:

Rucsac Forclaz 50 L

Preț și detalii aici

Băţ drumeţie A200

Preț și detalii aici

Trusă prim-ajutor

Preț și detalii aici

Arpenaz 2 XL-F&B

Preț și detalii aici

Saltea Autogonflabilă

Preț și detalii aici

Sac dormit 15 grade

Preț și detalii aici

Masa joasă camping

Preț și detalii aici

Set gătit MH100 inox

Preț și detalii aici

Rucsac frigorific 10 L

Preț și detalii aici

5. Ce trasee montane ușoare sunt perfecte pentru începători și copii?

Traseele pentru începători și copii sunt cele ce pot fi traversate într-un timp relativ scurt și fără prea mare efort. Acestea sunt un bun prilej pentru a obișnui corpul cu astfel de activități, putând avea parte totodată de o experiență frumoasă .

Iată câteva recomandări de trasee ușoare:

 • Munții Ciucaș: Cabana Ciucaș – Tigăile Mari – Vârful Ciucaș

   

  Traseul durează aproximativ 4 ore dus-întors și este unul dintre cele mai ușoare tresee montane din România. Accesul la cabana Ciucaș se face cu mașina pe drumul forestier Valea Berii, de unde se poate merge pe jos.

 • Muntele Tâmpa: Brașov – Treptele lui Gabony – Vârful Tâmpa

   

  Acest traseu durează aproximativ 2 ore dus-întors. Treptele lui Gabony sunt una din cele 5 modalități de a ajunge la Vârful Tâmpa, însă acesta este mai rapid, iar cele 170 de trepte tăiate în munte traversează o pădure cu priveliști frumoase. Din Vârful Tâmpa se poate vedea o imagine panoramică superbă asupra orașului Brașov.

 • Munții Piatra Mare: Timișul de Jos – Cascada – Canionul Șapte Scări

   

  Traseul durează aproximativ 2 ore dus-întors și începe din Timișul de Jos, care este situat la aproximativ 10 km de Brașov. Canionul Șapte Scări poate fi parcurs într-o oră jumătate, iar pe drum se beneficiază de multe locuri de odihnă, tiroliene și priveliști uimitoare.

3. Top 3 cele mai frumoase trasee montane turistice din România

Cele mai multe trasee montane sunt gândite în așa fel încât cei ce le traversează să poată vizita și atracții turistice, pe lângă bucuria pe care o oferă priveliștile încântătoare.

Iata un top 3 al celor mai frumoase astfel de trasee:

 • 3. Munții Aninei: Băile Herculane – Cascada Bigăr – Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița – Cascada Beușnița – Ochiul Beiului

  De la Băile Herculane se poate ajunge cu mașina în 30 de minute până în apropierea cascadei Bigăr, una dintre cele mai spectaculoase cascade din lume, datorită modului neobișnuit și unic al căderii apei. Puțin mai departe de cascada Bigăr se află și alte puncte de atracție, și anume Parcul Național Cheile Nerei-Beuțnița, cascada Beușnița și lacul Ochiul Beiului. Timpul total de vizitare al acestor atracții este de aproximativ 6-7 ore dus-întors.

 • 2. Munții Apuseni: Comuna Chișcău – Peștera Urșilor

  Traseul este unul foarte ușor și se poate face fie pe jos, fie cu mașina. Mergând pe jos, se poate ajunge la peștera Urșilor din comuna Chișcău în aproximativ 30 de minute. Peștera Urșilor este una dintre cele mai mari din țară, are cele mai mari formații de stalagmite și stalactite, iar numele acesteia provine de la o legendă care spune că o ursoaică nu a mai putut ieși din peșteră și a rămas blocată cu jumătate de corp afară și jumătate înăuntrul peșterii.

 • 1. Munții Bucegi: Cabana Piatra Arsă – Caraiman – Crucea Eroilor – Vârful Omu

  Acesta este unul dintre cele mai cunoscute trasee din România și rămâne cel mai frecventat. Întregul traseu dus-întors și vizitarea tuturor atracțiilor turistice durează aproximativ 9 ore. Pe acest traseu se pot vizita Crucea Eroilor, Babele, Sfinxul, Vârful Omu și numeroase priveliști de nedescris.

Nu rata ocazia de a face trasee pe munte! Este, pe lângă un exercițiu fizic foarte bun, și o ocazie perfectă de a cunoaște o parte din țară, de a te bucura de priveliștile inegalabile și de a vizita atracții turistice. Nu uita ca atunci când vrei să faci o astfel de plimbare, să iei cu tine echipamentul potrivit, indiferent dacă vrei sa faci o drumeție de o zi sau una de mai multe zile.

DESCOPERĂ CATALOGUL DE CAMPING

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (24 voturi, medie: 4,17 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: May 6, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020