TRASEE MONTANE DE O ZI: SFATURI ȘI IDEI PENTRU ÎNCEPĂTORI

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

Timpul nu-ti permite sa petreci cateva zile pe munte, dar ti-e dor de o drumetie? Ei bine, ti-am pregatit 10 idei de trasee montane de o zi!

În epoca vitezei, tot mai mulți dintre oameni suferă din cauză că nu mai au suficient timp pentru toate activitățile pe care își doresc să le facă. Iar pentru că această lume agitată are nevoie, deseori, și de pauze, au devenit tot mai căutate excursiile de o zi la munte.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

1. Trasee montane de o zi în Bucegi

Iată recomandările noastre:
1.1. Traseul Șaua Baiului - Vârful Leuca Mică - Valea Grecului
Durată estimată traseu de o zi în Bucegi: 2 - 2.5 h

Prima recomandare din acest clasament cu trasee montane de o zi la munte ne duce în zona masivului Bucegi. Dacă vrei să faci mișcare în inima munților, traseul Șaua Baiului - Vârful Leuca Mică - Valea Grecului poate reprezenta o opțiune pentru ieșirea ta în natură.

Șaua Baiului îi poartă pe montaniarzi de la muntele Diham către Clăbucetul Baiului, într-o excursie la munte de o zi, ideală pentru turiștii cu o pregătire medie. Traseul este accesibil pe întreaga durată a anului.

Aventura începe în Șaua Baiului, continuă prin Valea Grecului și se termină după aproximativ 2 ore și jumătate în stațiunea Azuga.

1.2. Traseul Bușteni - Piatra Munticelul - Poiana Costila - Pichetul Roșu - La Prepeleac - Cabana Mălăiești
Durată estimată traseu de o zi în Bucegi: 6 h

Ești pregătit pentru o drumeție de o zi în Bucegi, pe o distanță de aproximativ 12 kilometri plini de surprize frumoase? Acest traseu te ține ocupat o zi întreagă, de aceea, îți recomandăm să optezi pentru acesta doar dacă ai o condiție fizică foarte bună.

Presupune înconjurarea masivului Bucegi prin partea sa de nord-est. Iarna, acest traseu este dificil de parcurs, fiind recomandat doar pentru cei care sunt echipați corespunzător, iar în zona Pichetul Roșu - Cabana Mălăiești, aria de traseu este una cu grad sporit de risc.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

2. Trasee montane de o zi în munții Făgăraș

Mergi cu încredere pe traseele de o zi din Munții Făgăraș, îmbinând astfel sportul cu momentele frumoase din inima naturii românești. Nu știi ce variantă de drum să alegi, în excursia de o zi în munții Făgăraș? Noi îți oferim două sugestii: 

2.1. Traseul Valea Rea - Vf. Moldoveanu
Durată estimată traseu de o zi în Munții Făgăraș: 4 h


Este unul dintre cele mai tranzitate trasee montane de o zi din timpul sezonului cald. Dacă prinzi și vreme bună, ai parte de un traseu cu durează aproximativ 4 ore, plin de zone naturale așa cum îți dorești să întâlnești pe drumuri de munte.

Cascada Zbuciumată și Cascadele Văii Rele oferă un spectacol natural sublim celor care se aventurează în acest traseu de o zi în Făgăraș, iar apoi, până la Lacul Iezerul Triunghiular, natura își schimbă înfățișarea de la o porțiune la alta.

Până pe cel mai înalt vârf montan din România - Vf. Moldoveanu - mai trebuie să înfrunți provocarea oferită de cucerirea vârfului Viștea, al treilea cel mai înalt vârf din Carpații Românești.

Cobori înapoi pe la lacurile Galbena și Curmatura Pojarnei, astfel că traseul nu este unul dus-întors, ci oferă peisaje noi și uimitoare, de la început și până la final.

2.2. Traseul Sebeșu de Sus - Culmea Moașei - Cabana Suru
Durată estimată traseu de o zi în Munții Făgăraș: 3 - 4 h


Ai în față unul dintre cele mai simplu de parcurs trasee de o zi din zona Meridionalilor. Traseul Sebeșu de Sus - Culmea Moașei - Cabana Suru este disponibil în orice perioadă din an.
 
Mergi pe un traseu ce urcă lin în altitudine, prin pădurea de conifere. Pe drum până la Cabana Suru, acest traseu montan de o zi oferă și imagini spectaculoase, cu unele dintre cele mai frumoase cascade din aceste locuri.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

3. Trasee montane de o zi în munții Retezat

Tot în zona Carpaților Meridionali, în grupa Munților Retezat, poți parcurge la pas unele dintre cele mai frumoase trasee montane de o zi din România:

3.1. Traseul Poiana Pelegii - Gura Apei
Durată estimată traseu de o zi în Munții Retezat: 3.5 - 4 h

Parcurgerea acestui traseu este recomandată doar pe timpul verii. Dacă mergi spre Gura Apei prin Poiana Pelegii, trebuie să urmărești marcajul Cerc Albastru, prin albia Scocului, până la Scocul Stânuleți.

În continuare, acest traseu ajunge în Lunca Berhinei, acolo unde vei putea observa că se intersectează cu alte trasee montane (spre Șaua Soarbele și spre Lacul Bucura).

După ce treci podul, urmează o porțiune de drum de aproximativ 1.5 km, până ajungi în Poiana Rotundă. Lăsând în urmă pârâul Cascadelor, drumul continuă printr-un defileu spectaculos, unde poți vedea cascadele formate de Lăpușnicul Mare.

Coborând spre capătul defileului, te vei intersecta la un moment dat cu cele două răuri importante de pe acest traseu - Lăpușnicul Mare și Lăpușnicul Mic - iar după această confluență de râuri este localizat lacul de acumulare Gura Apei.

3.2. Traseul Legatura Rausor - Lacul Stevia - Varful Retezat
Durată estimată traseu de o zi în Munții Retezat: 4 - 4.5 h

Traseul cu marcaj Bandă Roșie este o linie de legătură între Stațiunea Râușor și Vârful Retezat, cu posibilitatea de a vizita Lacul Ștevia. Se recomandă parcurgerea acestui traseu doar în timpul lunilor de vară.

Iarna, segmentul Lacul Ștevia - Șaua Lolaia - Vârful Retezat poate fi periculos. Drumul către unul dintre coloșii Carpaților românești durează aproximativ 5 ore (6.1 km / urcare 1.220 m), având un nivel de dificultate mediu.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

4. Trasee montane de o zi în Maramureș

Maramureșul este o zonă bogată în cultură și tradiție, iar peisajele din împrejurimi par să susțină pe deplin farmecul acestor locuri. Dacă te afli în vacanță în Maramureș și vrei să explorezi natura, găsești mai jos două trasee de o zi:

4.1. Traseul Pasul Gutâi - Creasta Cocoșului - Pasul Neteda
Durată estimată traseu de o zi în Maramureș: 5- 6 h


Acest traseu montan de o zi din Maramureș este dificil, așadar, trebuie să fii echipat corespunzător pentru a-l duce la bun sfârșit. Acesta este, de altfel, traseul de creastă al Munților Gutâi din Maramureș, cu legătură între Munții Igniș și Munții Lăpușului.

Traseul străbate platoul Gutâiului, intersectează Drumul Măriuții (vechiul drum istoric al Mariei Tereza), ajunge în rezervația naturală Creasta Cocoșului, apoi își continuă drumul spre Creasta Gutâiului și zona Trei Apostoli, coborând într-un final în Pasul Neda. 

4.2. Traseul Repedea - Legătura Vinderel
Durată estimată traseu de o zi în Maramureș: 3 - 6 h


Dinspre valea Repedea, acest traseul marcat cu Bandă Albastră reprezintă cea mai scurtă cale de acces spre Lacul Vinderel. Distanța sa este de aproximativ 12 km și te poartă pe sub Muntele Pietriceaua spre direcția Vf. Farcău, până la apele calme ale Vinderelului.  

La aproximativ 4 kilometri după plecarea din centrul comunei Repedea, pe drumul ce urcă pe valea Repedea, vei descoperi un pod. După ce îl traversezi, începi urcușul pe drum forestier, până la terminarea pădurii de sub Muntele Pietriceaua.

De acolo, în 200 de metri vei întâlni bifurcația mai multor trasee montane din Maramureș, continuând aventura de o zi spre Legătura Vinderel, pe același drum marcat cu Bandă Albastră. Acest traseu are un nivel mediu de dificultate.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

5. Trasee montane de o zi în Ceahlău

Lăsăm pentru final magicul Ceahlău, cu traseele sale uimitoare spre Vf. Toaca, Vf. Panaghia, Cabana Dochia și alte destinații turistice învăluite în legendă.

Pentru a ajunge la Cabana Dochia și apoi, în continuare, la stația meteo de pe Vf. Toaca, poți opta pentru unul dintre următoarele două trasee de o zi din Ceahlău:   

5.1. Izvorul Muntelui - Curmătura Lutul Roșu - Cabana Dochia - Vârful Toaca
Durată estimată traseu de o zi în Ceahlău: 6 - 8 h


Acest traseu urcă direct pe versant, fiind, de altfel, cel mai solicitantă variantă dintre cele 3 trasee montane ce pleacă din localitatea Izvorul Muntelui spre Ceahlău. Puncte de interes pe acest traseu: Stânca Dochiei; Popasul Piatra cu Apă, Polița cu crini, Detunatele.

Traseul are o dificultate medie, cu anumite porțiuni ce sunt destul de abrupte. Îți recomandăm să porți bocanci de munte antiderapanți și bețe de trekking, pentru ca greutatea corpului să fie distribuită cât mai uniform, atât către picioare, cât și către brațe. 

5.2. Izvorul Muntelui - Poiana Maicilor - Cabana Dochia - Vârful Toaca
Acesta este cel mai lung traseu spre Cabana Dochia, dintre cele care pornesc din localitatea Izvorul Muntelui, de la poalele Ceahlăului: 6.9 km. Cu toate acestea, este și cel mai frumos, oferind din loc în loc o panoramă cât abia să poți cuprinde cu ochiul liber.

Pe timp de iarnă, nu se recomandă parcurgerea porțiunii Poiana Maicilor - Cabana Dochia. La aproximativ 1.321 m, traseul cu marcaj Bandă Roșie se întâlnește cu cel care vine din Valea Bicazului (sat Neagra). De aici și până la Cabana Dochia, rămâne un singur traseu.
Puncte de interes pe traseu: Poiana Maicilor, Jgheabul Cailor, Clăile lui Miron.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

6.Echipament necesar pentru trasee montane de o zi 

Dacă pentru o simplă excursie de o zi la munte nu ai nevoie de un echipament special, ei bine, pentru momentele în care plănuiești să profiți cu adevărat de ceea ce oferă natura și vrei să faci drumeții, trebuie să te pregătești înainte de plecare. Spunem asta deoarece altitudinile înalte și solul denivelat te-ar putea întâmpina cu tot felul de provocări și de surprize.

6.1 Îmbrăcămintea

Din păcate, nu există o regulă general valabilă despre cum ar trebui să arate imbracamintea pentru drumetii ideală. Însă, este bine să știi că sunt recomandate articolele vestimentare alcătuite din fibre sintetice, întrucât acestea nu rețin apă, se usucă repede și sunt ușoare. Deci, ține minte, fără bumbac! Ulterior, este important să ții cont de sezon și de condițiile meteo, având astfel posibilitatea să optezi pentru Nature Hiking ori Mountain Hiking.

Nature Hiking este o activitate ideală pentru persoanele care doresc să iasă din cotidian și să se relaxeze, bucurându-se de peisaje desprinse din povești. Practica este ideală tuturor grupelor de aventurieri, de la copii și până la adulți, fiind accesibilă indiferent de experiență.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

Sezonul rece - specialiștii le recomandă, în general, doar turiștilor cu experiență să facă trasee montane în sezonul rece, deoarece vântul, ploaia și ninsoarea pot să complice considerabil excursia unui începător. Însă, dacă vrei totuși să te aventurezi, ar fi bine să te îmbraci cu mare grijă, cea mai bună metodă fiind principiul celor trei straturi:

- Primul strat - trebuie să fie alcătuit din haine mulate pe corp, confecționate, de preferat, din lână merinos. Acest material izolează foarte bine din punct de vedere termic și cu ajutorul său se va evita formarea mirosurilor neplăcute.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

    -Al doilea strat – este esențial, fiindcă are rolul de a-ți oferi izolarea termică de care ai nevoie, de aceea este recomandat să alegi un polar ori o jachetă de puf.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

     -Al treilea strat – are rolul de a te proteja de umezeală și vânt. Așadar, vei avea nevoie de câteva piese special create cu acest scop. 

Sezonul cald - odată ce temperatura crește în termometre și avertismentele de la meteorologi dispar, se simplifică și echipamentul pentru traseele montane. Vara, poți purta, de exemplu, doar un tricou și o pereche de pantaloni lejeri. Însă, trebuie să ții cont că este important ca articolele tale vestimentare să fie confecționate din materiale ușoare și răcoroase, altfel, riști să transpiri excesiv.

6.2. Încălțămintea

Dacă nu știai deja, află că încălțămintea reprezintă cel mai important articol din echipamentul tău pentru următorul traseu pe care vrei să îl parcurgi. Pentru a alege perechea potrivită pentru tine și nevoile tale, este important să cunoști câteva caracteristici definitorii despre fiecare model

Bocanci pentru trei sezoane – potrivit specialiștilor, aceștia ar fi cei mai potriviți pentru tine, în calitate de începător. Pot fi purtați primăvara, vara și toamna, iarna nefiind deloc recomandați. Bocancii pentru drumeții îți vor proteja glezna de terenul accidentat, îți vor menține piciorul uscat, fiind rezistenți la apă și având capacitatea de a respira. Te vor ajuta să te deplasezi indiferent de suprafața pe care ești, datorită aderenței foarte bune pe care o au. În general, sunt confecționați din piele sau piele întoarsă și au o talpă rezistentă, din cauciuc.

Recomandat este să mergi și în magazin să îi probezi pentru a te convinge cât de comozi sunt, ori să dai comandă online cu posibilitatea unui retur, dacă numărul nu este cel potrivit.
Ține minte, specialiștii recomandă să îi iei cu o mărime mai mare, pentru a putea să îi porți chiar și cu o pereche de șosete mai groase.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

6.3. Accesoriile 

Atenție, urmează să afli un mare avantaj care vine la pachet cu excursia ta la munte de o singură zi – nu vei avea nevoie de foarte multe accesorii. Însă, va trebui să faci totuși câteva achiziții:

-Un rucsac – pentru un traseu montan de o zi, este suficient un rucsac cu o capacitate de 25-40 de litri. Acesta vine echipat cu o serie de elemente care îți vor ușura excursia.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

-Un bidon de apă – hidratarea este extrem de importantă, de aceea, înainte să pornești la drum, asigură-te că ai luat o cantitate suficientă de apă. Poți să folosești chiar un rezervor, acesta are o capacitatea de până la 3 litri. 

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

-O busolă sau o hartă - deseori, la altitudini înalte se întâmplă să pierzi semnalul telefonului mobil și să ai nevoie de o alternativă care să te salveze. Așadar, ai putea să iei cu tine o busolă sau o hartă. Astfel, te vei simți mult mai în siguranță.

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții

-O șapcă, o pălărie sau o căciulă - este important să îți protejezi capul, indiferent de anotimp. Așadar nu pleca de acasă fără un astfel de articol.

Nu sunt chiar atât de multe, nu-i așa? Dacă te gândești cu ce vei reuși să umpli restul rucsacului, află că va trebui să îți pui suficientă mâncare cât să îți ajungă pentru o zi întreagă de mers pe munte, haine de schimb pe care să le poți folosi în caz de nevoie și multe alte articole care ți-ar putea fi de ajutor, precum baterie externă, protecție solară și așa mai departe.
După ce capeți puțină experiență, îți poți plănui trasee montane și dincolo de granițele țării. Însă, ține cont că nu merită să călătorești pe o distanță prea mare pentru o singură zi de mers pe munte. Așadar, ar fi bine fie să îți stabilești mai multe zile de explorat, fie să alegi o destinație aproape de casă. De exemplu, poți da o fugă până la vecinii Bulgari și să urci pe cel mai înalt vârf al lor, Vârful Musala, care are 2925 de metri. Durează aproximativ 14 ore dus-întors, dar potrivit turiștilor care au ajuns deja acolo, merită fiecare secundă, peisajele fiind de-a dreptul unice.
Oricine poate face trasee. Așadar, acum, că știi echipamentul de care ai nevoie și locurile în care te poți distra, ce mai aștepți? Ia-ți liber, fă-ți bagajul și pleacă într-o excursie de o zi la munte. Nu uita, poți lua și pe cineva drag cu tine!

Trasee montane de o zi, pentru începători: 10 idei pentru drumeții