Chiar dacă poate fi practicat de la vârste destul de fragede, tirul cu arcul este o activitate sportivă în care se folosește o armă adevărată (arcul). Pentru protecție, tirul cu arc este reglementat pe baza unor reguli precise de siguranță, pe care trebuie să le respecți scrupulos.

RESPECTĂ ZONA DE TRAGERE

Tirul cu arcul trebuie să fie practicat într-un cadru reglementat și supravegheat: de aceea, se practică în general la club, într-un spațiu care dispune de toate aceste condiții. Sunt reguli care permit fiecărui arcaș să practice acest sport cu plăcere, și care permit tuturor să țintească și să tragă în siguranță. Țintele sunt amplasate într-o anumită zonă, denumită zonă de tragere. Înainte de a trage, trebuie să te asiguri că această zonă este liberă: nicio persoană și niciun obiect personal al cuiva nu trebuie să se afle în acel loc, atunci când arcașii își lansează săgețile. După ce fiecare își recuperează săgețile din țintă, este important să te asiguri că toți au revenit la linia de tragere, înainte de a lansa următoarea săgeată. În zona de tragere, țintele trebuie să fie stabile și poziționate pe un șevalet special conceput pentru practica tirul cu arcul. Nu trebuie să fie sprijinite de un perete, o ușă sau un copac, pentru că riscă să fie instabile și săgețile ar putea produce daune materiale mari.

MANEVREAZĂ ECHIPAMENTUL CU ATENȚIE 

Este important ca fiecare arcaș să aibă un control bun asupra echipamentului de tir cu arcul, și mai ales asupra săgeților. Fiecare țintaș trebuie să aibă grijă să nu lanseze săgeata înainte ca toți ceilalți arcași să fie la linia de tir. Atunci când lansează săgeata, arcașul trebuie să țintească bine zona de tragere. Nu trebuie niciodată să lansezi o săgeată vertical: atunci când tragi la orizontală, este posibil să ratezi ținta, dar săgeata va cădea în zona respectivă. La verticală, este imposibil să îți dai seama unde va cădea, lucru care poate fi foarte periculos. Nu alerga niciodată cu săgețile în mână, chiar dacă nu sunt pe coardă. În momentul în care scoți săgețile din țintă, ai grijă să nu deteriorezi materialul sau să rănești un alt arcaș. Scoți săgeata cu o mână, împingând ținta cu cealaltă mână. Trebuie să te asiguri că nimeni nu se află în spatele tău. Nu îndrepta niciodată arcul spre cineva sau în altă direcție decât în zona de tragere. Acest lucru este valabil indiferent dacă ai sau nu săgeata în mână.

AI GRIJĂ DE ECHIPAMENTUL TĂU

Tirul cu arcul necesită utilizarea unui echipament specific și o întreținere pe măsură. Pentru siguranța tuturor, ai grijă să nu utilizezi un echipament nepotrivit sau deteriorat. Trebuie să îți alegi săgețile cu grijă și să te asiguri că nu sunt prea scurte. Acestea pot cădea din orificiul de sprijin al arcului, în timpul tragerii, și pot provoca, astfel, răni grave mâinilor și brațelor. În ceea ce privește coarda, trebuie să nu îi dai drumul niciodată fără săgeată: există riscul ca materialul să se rupă și se pot provoca răni grave. Fiecare arcaș este responsabil de propria lui siguranță. Pe toată durata practicii tirului cu arcul, trebuie să porți protecții special create pentru acest sport. Aceste protecții sunt brățara, protecția de braț și paleta: ele servesc la evitarea frecărilor și a unor eventuale răniri grave. În plus, este important să porți îmbrăcăminte mulată, care protejează integral bustul. Toate aceste reguli asigură că fiecare arcaș poate practica tirul cu arcul în siguranță și corect.
Tirul cu arcul trebuie să fie practicat într-un cadru reglementat și supravegheat: de aceea se practică în general la club, într-un spațiu care dispune de toate aceste condiții.

TIR CU ARCUL: REGULI DE SIGURANȚĂ

 

 

 

 

 

 

 

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (12 voturi, medie: 4,17 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020