TENISUL DE CÂMP: NU JUCA ÎNAINTE SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL!

Tenisul de câmp: nu juca înainte să citești acest articol!

Tenisul este unul dintre sporturile cele mai îndrăgite, pentru care este nevoie de agilitate, coordonare, rezistență și, nu în ultimul rând, forța necesară lovirii mingii cu racheta.

În acest articol vei afla informații despre tenisul de câmp, precum reguli, detalii tehnice, beneficiile practicării acestuia și altele, astfel încât să știi totul despre tenis înainte să începi să joci.

TENISUL DE CÂMP: NU JUCA ÎNAINTE SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL!

1. De ce este avantajos tenisul de câmp – beneficiile practicării acestui sport

Tenisul este un sport ce te ține încontinuu în mișcare, fiind nevoie să alergi constant în cadrul terenului. Fiind un joc destul de solicitant, tenisul de câmp reprezintă un exercițiu fizic foarte eficient și, pe lângă acest lucru, este o foarte bună sursă de relaxare activă și distracție. Beneficiile sunt mai accentuate mai ales dacă jocul se desfășoară 1 la 1 și nu în echipă, deoarece, dacă joci fără echipă, înseamnă că vei face mai multă mișcare pentru a acoperi întreg terenul.

Iată care sunt cele mai importante beneficii ale tenisului de câmp:

- o soluție bună pentru slăbire: o oră de joc arde între 420-700 pentru un jucător ce practică acest sport în mod necompetitiv și între 600-950 pentru un jucător ce practică tenisul de câmp în mod competitiv
- tonifică fizicul
- lucrează toate grupele principale de mușchi
- scade riscul accidentului vascular, diabetului și tensiunii arteriale crescută
- întărește oasele prin mișcările bruște din timpul jocului
- îmbunătățește viteza și rezistența fizică
- întărește musculatura
- îmbunătățește flexibilitatea, agilitatea și coordonarea
- este un antistres foarte eficient
- crește spiritul competitiv, dar îmbunătățește și socializarea
- îmbunătățește timpul de reacție
- ajută funcțiile metabolice
- crește încrederea și stima de sine

TENISUL DE CÂMP: NU JUCA ÎNAINTE SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL!

2. Ce echipament îți este strict necesar?

Pentru a practica acest sport, este necesar un echipament special format din îmbrăcăminte de tenis, încălțăminte de tenis, minge de tenis și rachetă. Îmbrăcămintea și încălțămintea de tenis sunt special fabricate pentru a oferi confortul și libertatea de mișcare de care ai nevoie, iar mingea și racheta sunt cele două elemente esențiale, fără de care nu se poate juca.

2.1. Îmbrăcăminte pentru tenis de câmp
În general, îmbrăcămintea pentru tenisul de câmp este una formată din tricouri sau maiouri și pantaloni scurți sau fuste scurte, însă această ținută nu este obligatorie, putând fi purtate și bluze sau pantaloni lungi sport în perioadele în care vremea este răcoroasă.

2.2. Încălțăminte pentru tenis de câmp
Încălțămintea pentru tenis trebuie să fie ușoară, dar să fie foarte rezistentă, deoarece se aleargă foarte mult pe teren și se fac diverse mișcări bruște.

2.3. Minge pentru tenis de câmp
Mingea de tenis trebuie să aibă anumite caracteristici pentru a fi considerată potrivită pentru jocul de tenis de câmp. Mingiile de tenis au o suprafață uniformă și se diferențiază în 3 tipuri, în funcție de viteză. În jocurile competitive, culoarea mingii trebuie să fie galbenă sau albă, însă acest lucru nu este obligatoriu în meciurile necompetitive. Dimensiunea mingii variază în funcție de tip de la 6,541 la 6,858 cm, o greutate de la 56 la 59,4 grame și o săritură de 135-147 cm.

2.4. Racheta pentru tenis de câmp
Racheta de tenis are, de asemenea, anumite specificații. Lungimea ramei rachetei nu trebuie să depășească 73,7 cm, lățimea ramei nu trebuie să fie mai mare de 31,7 cm. Este interzisă atașarea altor obiecte pe racheta de tenis în afară dispozitivelor permise pentru limitarea uzurii, vibrațiilor sau ruperii corzilor.

TENISUL DE CÂMP: NU JUCA ÎNAINTE SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL!

3. Care sunt dimensiunile terenului de tenis de câmp?

Terenul de tenis are o formă de dreptunghi, iar dimensiunile acestuia diferă de la jocul simplu la cel de echipă. Lungimea este de 23,77m, indiferent de tipul jocului, însă diferența apare la dimensiunea lățimii, care este de 8,23 m pentru jocurile simple și de 10,97 m pentru jocurile de echipă. Mijlocul lățimii este traversat de către fileul care împarte terenul în două jumătăți egale.
Fileul are lungimea egală cu lățimea terenului, are o înălțime de 0,914 m și este susținut de doi stâlpi cu înălțimea de 1,07m, ochiurile acestuia trebuie să fie suficient de dese, astfel încât mingea să nu poată trece prin fileu.
Liniile delimitatoare ale terenului sunt trasate cu vopsea albă pentru a putea fi observată cât mai ușor.

Se diferențiază următoarele linii:

- liniile de fund: sunt cele care delimitează capetele (adică liniile paralele cu fileul, cele mai depărtate de fileu), și au mijlocul marcat printr-un semn de mijloc
- liniile laterale: sunt cele ce delimitează lungimile terenului
- liniile de serviciu: sunt liniile trasate de fiecare parte a fileului și paralel cu el la o distanță de 6,4m
- linia mediană de serviciu: este cea trasată prin mijloc de la fileu până la liniile de serviciu

Toate liniile trebuie să aibă o lățime între 2,5 și 5 cm lățime, în afară de liniile de fund care au lățimea de 10 cm și linia mediană de serviciu și semnul de mijloc ce au 5 cm lățime.

4. Cele mai importante părți ale regulamentului tenisului de câmp

Dacă vrei să știi cum se joacă tenis, singurul mod prin care poți afla aceste informații este să citești regulamentul oficial al acestuia. În continuarea articolului se vor aminti unele dintre cele mai importante informații din regulament, astfel încât să poți juca tenisul de câmp „ca la carte”.

4.1.Echipa de joc
Tenisul de camp este un sport care se poate practica standard (1 la 1), adica fara o echipa, ci pe cont propriu, sau intr-o echipa de doi jucatori (2 la 2).
In timpul jocului, fiecare jucator sau echipa poate deveni si servant, si primitor. Servantul este jucatorul/echipa ce pune mingea in miscare, iar primitorul este cel care va trimite inapoi mingea in terenul adversarului sau echipei adverse. Servirea se face din spatele liniei de fund, pe cand primirea se poate face din orice pozitie.

4.2. Cate seturi are un meci de tenis
Multe persoane se întreabă câte seturi sunt la un meci de tenis. În general, un meci de tenis de câmp are 3 sau 5 seturi. Durata acestora nu poate fi spusă cu certitudine, deoarece durata meciului de tenis de câmp depinde exclusiv de timpul individual în care se înscrie fiecare set în parte. Așadar, nu există un timp limită până la care se poate juca.

4.3. Cum se ține scorul la tenis
În funcție de câte seturi se joacă, jucătorul sau echipa ce va învinge va fi cel/cea care va câștiga 2 seturi din 3 sau 3 seturi din 5. Un set se câștiga de jucătorul sau echipa care câștiga mai rapid 6 game-uri sau 7 game-uri, dacă va exista egalitate.
Există 2 modalități principale pentru a ține scorul într-un meci, acestea fiind „advantage set” și „tie-break set”, însă va trebui anunțat la începutul jocului ce fel de modalitate s-a ales.

Iată cum se ține scorul într-un game, cu scorul servantului anunțat primul:

Niciun punct – 0
Primul punct – 15
Al doilea punct – 30
Al treilea punct – 40
Al patrulea punct – game

4.4. Reguli esențiale ale tenisului de câmp
Iată câteva reguli de care trebuie să se țină cont în jocul de tenis de câmp:

- Se trage la sorți, iar jucătorul câștigător sau echipa câștigătoare poate alege partea terenului pe care va juca, dacă va începe jocul fiind servant sau primitor în primul game sau poate cere oponentului sau echipei oponente să aleagă
- Jucătorii vor schimba partea terenului de joc la finalul fiecărui game cu număr impar, la sfârșitul fiecărui set și într-un tie-break, după fiecare 6 puncte
- Mingea este în joc din momentul servei și până la deciderea punctului
- Dacă mingea a atins o linie, se consideră că aceasta a atins terenul care este delimitat de linia respectivă
- Dacă mingea atinge un spațiu din afara terenului după ce aceasta a atins în mod corect terenul, punctul va fi câștigat de către jucătorul care a lovit mingea, însă, dacă aceasta atinge fileul sau aterizează în afara terenului fără a atinge terenul înainte, jucătorul care a lovit mingea va pierde punctul
- Ordinea dintre servant și primitor va fi schimbată la sfârșitul fiecărui game, astfel încât fiecare jucător din cadrul jocului standard sau jucătorii din echipă să poată avea acest rol în mod egal
- Mișcarea de servire se face în poziție de repaus și cu picioarele în spatele liniei de fund
- Pentru a marca, mingea trebuie să fie trimisă de la jucător în partea de teren a oponentului/oponenților fără a atinge terenul propriu și aterizând pe cealaltă parte de teren pe care oponentul/oponenții încearcă să o apere, trimițând mingea înapoi

4.5. Lovituri corecte în tenisul de câmp
Loviturile corecte în tenisul de câmp sunt greu de explicat în scris. De aceea, poți învăța aceste lucruri și vizual, prin observare, din videoclipuri în care vei putea vedea și câteva mișcări neașteptate din partea profesioniștilor pe care le poți folosi.

TENISUL DE CÂMP: NU JUCA ÎNAINTE SĂ CITEȘTI ACEST ARTICOL!

Este important ca înainte de a juca orice sport să afli toate informațiile despre acel sport. De aceea, ar trebuie să te documentezi cat mai bine despre ce echipament trebuie să ai, cum se ține scorul, care este durata meciului, care este mărimea terenului, câte seturi are meciul și care sunt cele mai importante reguli. Acum că ai aflat toate acestea, poți începe să practici acest sport distractiv și plin de beneficii pentru tine.