Sporturi nautice (acvatice)

Sporturi nautice: ce activități îți vor garanta senzații unice în sezonul cald?

Motivele pentru care oamenii încearcă diferite sporturi nautice sunt diverse, de la dorința de adrenalină, curiozitate, nevoia de a încerca ceva nou, până la pasiunea pentru apă și mediul acvatic. La fel de diferite sunt și aceste activități care implică senzații noi, câteodată extreme, care pot oferi oricărei persoane experiențe de neuitat. Dacă te tentează ideea, citește în continuare acest articol și descoperă care sunt cele mai populare sporturi acvatice, dar și informații interesante despre fiecare în parte!

Cuprins

 1. Sporturi nautice pe apă
  • Caiac-canoe
  • Canotaj
  • Kitesurfing
  • Yachting
  • Rafting
  • Jet ski
  • Schi nautic
  • Wakeboarding
  • Surfing
  • Windsurfing
 2. Sporturi nautice în apă
  • Înotul
  • Înotul cu labe
  • Waterpolo
  • Sărituri în apă
  • Sărituri în apă de pe stânci (Cliff diving)
 3. Sporturi acvatice sub apă
  • Scufundări
  • Scufundări libere
  • Snorkeling

Sporturi nautice pe apă

Aceste activități pot fi făcute individual sau în echipă, iar în funcție de specificul lor, pot avea loc în mări, oceane, ape curgătoare (naturale ori artificiale). Unele dintre ele pot semăna, de exemplu, cu sporturile de iarnă, referitor la tehnică folosită, poziția corpului, etc. Cei mai mulți dintre cei care le încearcă își doresc să aprofundeze din ce în ce mai mult cunoștințele pe care le au în legătură cu acestea și să se bucure de și mai multe experiențe pline de adrenalină. Iată care sunt sporturile acvatice care se practică pe apă:

 • Caiac-canoe

Acesta cuprinde, de fapt, două activități diferite, ce au primit denumirea după ambarcațiunile folosite: caiac și canoe. Deși ambele vase sunt ușoare și folosesc vâsle nefixate (padele, respectiv pagaie), există deosebiri semnificative între tehnicile folosite pentru navigarea pe apă, dar și între probe și reguli când vine vorba despre competiții.

La caiac-canoe, sportivii stau în barcă, nu pe barcă, că la celelalte activități nautice.

Pentru a le practica, este nevoie de forță, echilibru, coordonare, îndemânare, o condiție fizică bună, precizie și un ritm dinamic. Din acest motiv, vârsta la care se poate începe antrenamentul este cuprinsă între 12-14 ani, iar participarea la concursuri se face începând cu 16 ani.

 • Canotaj

În acest sport, se folosesc ambarcațiuni cu vâsle sau rame fixe. Poate fi practicat individual sau în echipe de până la 8+1 sportivi. Și aici, există o limita de vârstă (14 ani) în ceea ce privește inițierea în acest sport, atât pentru băieți, cât și pentru fete, din cauza efortului foarte mare ce trebuie depus pentru vâslire.

 • Kitesurfing

Kitesurfing-ul, denumit și Kiteboarding, este un sport nautic de suprafață care cuprinde tehnici și practici din mai multe activități, precum windsurfing, zborul cu parapanta, wakeboarding, gimnastică sau navigare. Aceste caracteristici îl transformă într-un sport extrem, iar pentru a-l practica, sunt necesare multe ore de antrenament.

Kitesurfing-ul depinde de foarte mult de direcția și puterea vântului, pentru a naviga în cele mai bune condiții pe placa de kitesurf, dar și de puterea de concentrare a sportivului, pentru a controla zmeul cât mai bine.

 • Yachting

Yachting sau Iahting-ul se referă la folosirea ambarcațiunilor cu vele de dimensiuni medii (iahturi) în scopuri recreaționale și este considerat un sport. Tehnicile utilizate pentru practicarea acestuia nu sunt ușor de învățat sau de stăpânit, și necesită o investiție semnificativă.

 • Rafting

Adesea, rafting-ul mai este denumit și vâslirea pe ape repezi și presupune coborârea pe râuri de munte cu bărci pneumatice. Acesta se practică în echipe de două sau mai multe persoane și este considerat, și el, un sport extrem ce necesită abilități bine dezvoltate. Nu poți face rafting fără un echipament adecvat, cum ar fi costumul din neopren, cască de protecție, vestă de salvare, pagăi pentru a controla direcția și, bineînțeles, o barcă penumatica cu o formă specifică.

 • Jet Ski

Numele vine de la tipul de ambarcațiune, care în română se traduce prin scuter acvatic. Acesta poate fi folosit pentru relaxare și distracție, dar și pentru servicii de salvamar, de exemplu. Prin intermediul lui, poate fi atinsă o viteză destul de însemnată, iar virajele strânse și felul în care poate fi manevrat atrag mulți pasionați de sporturi nautice, dar și amatori dornici de senzații tari.

 • Schi nautic

Pentru această activitate pe apă este nevoie de schiuri, asemănătoare cu cele utilizate la sporturile de iarnă. Cel care le folosește este tras de către o barcă cu motor sau de un jet ski, pentru a putea naviga pe suprafața apei. Echipamentul potrivit, precum un combinezon sau articole vestimentare confecționate din neopren sunt recomandate, atât pentru că oferă mai mult confort, cât și pentru protecție. La competiții, există mai multe probe ale acestui sport nautic, printre care se numără slalom, tricks, sărituri sau curse.

 • Wakeboarding

Wakeboarding-ul este corespondentul acvatic al snowboarding-ului. Sunt folosite aceleași principii precum cele ale schiului nautic, doar că este utilizată o placă specială de wakeboarding. Și aici este recomandat să porți cască de protecție și vestă.

 • Surfing

Acest sport nautic este orginar din Hawaii și presupune plutirea și navigarea pe crestele valurilor cât mai înalte. Echilibrul este elementul principal de care ai nevoie pentru a practica surfing-ul, având în vedere că activitatea implică șederea în picioare pe placa de surf. În general, cele mai bune valuri pentru această activitate sunt cele ale oceanului, însă începătorii se pot antrena în mare sau în bazine amenajate artificial.

 • Windsurfing

Pentru și mai multă adrenalină, antrenare a condiției fizice și a abilităților, poți încerca windsurfing-ul. Sportul acvatic combină surfing-ul și cunoștințele de navigație, prin folosirea unei planșe cu velă, ce depinde de vânt pentru a face navigarea posibilă. Ca activitate, este foarte asemănătoare cu surf-ul clasic.

Sporturi nautice în apă

Domeniul sporturilor acvatice este unul foarte vast, și, pe lângă activitățile menționate anterior, care au loc la suprafața apei, există și cele care se desfășoară în apă. Acestea au numeroase beneficii asupra sănătății și majoritatea pot fi practicate chiar și de începători sau la nivel amator. Iată care sunt:

 • Înotul

Indiferent de stilul în care alegi să înoți, bras, fluture, craul sau pe spate, este garantat că te vei relaxa și că te vei simți foarte bine, fie că ești în piscină sau în ocean!

 • Înotul cu labe

Spre deosebire de înotul clasic, acesta are loc, în cea mai mare parte, sub apă. Există și competiții pentru acest sport acvatic. Dacă vrei să îl încerci, vei avea nevoie de labe de înot, tub de respirat și mască.

 • Waterpolo

Waterpolo-ul este la fel ca handbalul, doar că se desfășoară în apă. Pentru a-l juca, este nevoie de două echipe, fiecare formate din 7 oameni (6 jucători + portar). Este unul dintre cele mai vechi jocuri de echipă care fac parte din programul Olimpiadelor sportive de vară.

 • Sărituri în apă

Săriturile în apă pot avea loc de pe o platformă sau trambulină, amplasate deasupra unui bazin sau a unei piscine. În timpul acestora, se execută salturi și mișcări complexe de rotire, iar amatorii nu sunt sfătuiți să încerce săriturile fără antrenament în prealabil.

 • Sărituri în apă de pe stânci (Cliff diving)

Varianta mai periculoasă a săriturilor menționate anterior, Cliff diving-ul este un sport nautic practicat de profesioniști. Orice mișcare greșită poate duce la accidente grave, așadar, pentru siguranța sportivului, este foarte important să se ia măsurile de precauție necesare, iar activitatea să fie desfășurată în cele mai bune condiții.

 

 

Sporturi acvatice sub apă

Acestea au loc exclusiv sub suprafața apei și pot fi practicate ocazional, sub atenta supraveghere a unor profesioniști. În vacanțele exotice, turiștii pot experimenta senzații noi și pot explora peisajul marin, de aceea sunt foarte populare.

 • Scufundări

Acest termen cuprinde mai multe activități asemănătoare, ce se diferențiază, însă, în funcție de scop, adâncime sau echipamentul folosit. Persoanele care le încearcă sunt fascinate de sentimentul de imponderabilitate și de ocazia de a observa creaturi marine și alte vietăți ce trăiesc într-un mediu total diferit de ambientul de la suprafață.

 • Scufundări libere

Scufundările libere sunt cele care nu necesită utilizarea unui aparat autonom de respirat sub apă, ci se bazează pe ținutul respirației cât mai mult timp posibil. De obicei, se desfășoară la adâncimi mici sau medii, în funcție de pregătirea persoanelor.

 • Snorkeling

Poate cel mai popular printre turiști și amatori de experiențe inedite este snorkeling-ul. Acesta reprezintă o activitate de scufundare și înot la suprafața apei sau la adâncimi mici. Necesită un echipament special, format din vizor, labe de înot, tub de respirat și costum din neopren, dacă are loc în ape mai reci. Se respiră prin intermediul tubului, o parte din acesta ieșind la suprafață și făcând posibilă alimentarea cu aer. Se poate practica atât în întinderi de apă dulce, cât și pe mare sau în ocean și este considerat un sport acvatic cu risc redus, destul de sigur, mai ales pentru persoanele care știu să înoate și care nu se tem de astfel de aventuri.

La Decathlon, vei găsi numeroase echipamente și accesorii care îți vor permite să te bucuri, atât la nivel amator, cât și profesionist, de activitățile nautice. Dacă ai fost întotdeauna fascinat de mări, oceane si de mediul acvatic, merită să încerci sporturile prezentate în acest articol, măcar o dată în viață!

Pasioant deja de sporturi pe apă, în apă sau chiar de cele subacvatice? Te invităm să descoperi gama întreagă de produse special concepute pentru:

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (4 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020