SCHI ÎN ROMANIA: cele mai bune pârtii de schi pentru fiecare nivel de dificultate

SKI ÎN ROMANIA: cele mai bune pârtii de ski pentru fiecare nivel de dificultate

1. De ce ar trebui să mergi pe pârtiile de schi

Ski-ul (sau „schiul”, în limba română), este un sport de iarnă extrem de apreciat, mai ales de cei care au nevoie de măcar puțină adrenalină și pe timpul sezonului rece. Din fericire, există multe stațiuni și domenii schiabile în România de care oricine poate profita. Nu știi să schiezi? PERFECT! Acum poți învăța, iar asta se poate face doar prin practică. Este o experiență cu adevărat unică, de pe urma căreia te poți alege cu numeroase beneficii.

Iată care sunt beneficiile practicării schiului:

-este un antrenament cardio excelent, bătăile inimii accelerându-se, în timp ce sângele circulă mai rapid în corp;
-îmbunătățește flexibilitatea și, astfel, previne problemele legate de articulații;
-este o activitate care te ajută să slăbești și care arde între 300 și peste 1.000 de calorii pe oră, depinzând de intensitatea;
-antrenează principalele grupe de mușchi, fiind necesar să îți folosești corpul în întregime;
-ajută la scăderea nivelului de stres;
-fiind vorba de o activitate care se face în aer liber și, cu atât mai mult, în zona de munte, unde aerul este cel mai curat, schiul este văzut și drept un bun remediu pentru cei ce suferă de probleme respiratorii.

Dacă nu știi unde este destinația de schi potrivită pentru tine, în acest articol vei găsi și recomandări ale celor mai bune pârtii din România în funcție de nivelul de experiență pe care îl ai.

2. Ce să ai mereu cu tine pe pârtiile de ski

Atunci când vrei să mergi la ski, primul lucru care ar trebui să îți vină în minte este să te asiguri că ai toate lucrurile necesare pentru practicarea acestui sport. Pe lângă echipament, ai nevoie și de o îmbrăcăminte specifică acestui sport pentru a te proteja de frig, dar care, în același timp, permite efectuarea tuturor mișcărilor necesare pentru ski. De asemenea, este important să ai grijă de schiuri, aplicând o ceară specială și transportându-le în husă. Foarte importantă trebuie să rămână siguranța, așa că nu uita să te asiguri că ai și echipament de protecție.
Află de mai jos informații despre toate acestea.

2.1. Echipament de schi

Un echipament de schi este format din schiuri și bețe schiuri. Schiurile sunt cele care te ajută să aluneci pe zăpadă, iar bețele sunt folosite pentru a te împinge pe pantă și pentru a mări viteza de alunecare. Schiurile trebuie întreținute folosind o ceară și un fier, obiecte speciale create special pentru acest tip de echipament.
Ceruirea schiurilor de face pentru a le păstra o capacitate ridicată de aderență.

Cum se face ceruirea schiurilor?
Este destul de ușor. Ceara se aplică pe suprafața tălpilor schiurilor, care trebuie curățate și uscate. Se bagă fierul de ceruire în priză pentru a se încălzi. Ceara va trebui și ea încălzită și aplicată sub formă lichidă pe circa 40% din suprafața tălpilor. Apoi, cu ajutorul fierului, ceara va trebui întinsă pe suprafața tălpilor. Dacă observi că ceara aplicată nu acoperă întreaga suprafață a tălpilor, atunci mai poți adăuga până când aceasta acoperă întreaga suprafață. Foarte important este să NU lași fierul în același loc prea mult timp, deoarece va arde tălpile. După ce ai aplicat ceara, trebuie să înlături excesul cu o racletă, dar fără să zgârii tălpile. Ultimul pas este să folosești o perie pentru a îndepărta excesul și pentru a fixa cât mai bine ceara pe schiuri.
Ceara poate fi aleasă în funcție de tipul de zăpadă pe care vei schia, însă poți să optezi și pentru variante de ceară universală.

  2.2. Încălțăminte pentru schi

  Încălțămintea pentru schi poartă numele de clăpari. Aceștia sunt creați pentru a-ți fixa piciorul pe schiuri, pentru a te ajuta să nu simți frigul, dar care sunt și comozi, astfel încât să îți poți controla mișcările. Clăparii potriviți pentru tine sunt cei în care, având cataramele strânse la reglajul mediu, să poți simți doar puțin vârful lor și să nu îl mai simți deloc atunci când faci câteva flexiuni.

  Încălțăminte pentru schi – bărbați

  2.3. Îmbrăcăminte pentru schi

  Îmbrăcămintea pentru schi este formată din bluze (de preferat, bluze termice), pantaloni și jachetă. Îmbrăcămintea pentru schi este disponibilă pentru ambele sexe, atât pentru bărbați, cât și pentru dame, și este menită să țină de cald schiorului și să îi permită, în același timp, să poată face orice mișcare într-un mod confortabil.

  Îmbrăcăminte pentru schi – bărbați

  2.4. Protecții și accesorii pentru schi

  Pe lângă îmbrăcăminte, este important să te echipezi cu elemente de protecție și accesorii pentru schi. Căștile și ochelarii te protejează de zăpadă și vânt, dar și de posibilele accidente. Accesorii precum husele sau rucsacurile te ajută pentru a transporta și proteja echipamentul de schi.

  3. Cele mai bune pârtii de ski din România pentru fiecare nivel de dificultate

  Din fericire, există multe locuri de schiat în România. Pentru a putea alege locul potrivit pentru tine, este important să știi și topul pârtiilor din România în funcție de dificultate, care sunt marcate cu indicatoare diferențiatoare, de la cea mai ușoară la cea mai dificilă, după cum urmează:

  Pârtia verde este cea mai ușoară, perfectă pentru începătorii fără experiență, cu un grad de înclinare cub 25%;
  Pârtia albastră este cea mai bună pentru începătorii cu măcar câteva trasee efectuate pe pârtia verde și pentru cei de nivel intermediar, gradul de înclinare fiind puțin sub 25%;
  Pârtia roșie este o alegere potrivită pentru cei avansați, având un grad de înclinare aproape de 40%;
  Pârtia neagră este recomandată doar pentru experți, traseul fiind periculos și având gradul de înclinare de peste 40%.

  Cele mai multe stațiuni de ski din România oferă la dispoziție mai multe tipuri de pârtii, astfel încât toate persoanele ce vor să schieze, indiferent de experiență, să se poată distra. Stațiunile de ski sunt prevăzute cu telescaune sau telecabine pentru a ajuta schiorii (și nu numai) să traverseze rapid dintr-un punct în altul al stațiunii.
  Află în continuarea articolului unde se mai schiază în România în funcție de fiecare nivel de dificultate.

  3.1. Pârtii de schi în România pentru începători și intermediari

  În țara noastră, cel puțin momentan, nu se găsesc pârtii cu indicatoare verzi, însă atât începătorii, cât și cei de nivel intermediar, pot schia pe următoarea categorie de pârtii din topul de mai sus. Stațiunile de schi din România cu indicator albastru care au cele mai mari lungimi sunt:

  Pârtia Havas din stațiunea Bucin și pârtia Bradul din stațiunea Toplița, ambele din județul Hunedoara au o lungime de 1.200 de metri fiecare.

  Pârtia Buscat din stațiunea cu același nume din județul Cluj are o lungime de 1.300 de metri.

  Pârtia Roata 5 din stațiunea Cavnic, județul Maramureș are cea mai mare lungime, și anume 2.300 de metri.

  3.2. Pârtii de schi în România pentru avansați

  Cele mai lungi pârtii de ski din România cu indicator roșu, adică cele pentru avansați, sunt:

  Pârtia 1 din cadrul stațiunii Ski Resort Alpina, județul Vâlcea are lungimea de 2.257 de metri.

  Pârtia Dealul Negru din Vatra Dornei, județul Suceava are o lungime de 3.000 de metri.

  Pârtia Straja din stațiunea cu același nume, județul Hunedoara este cea mai mare pârtie din România cu indicator roșu și are o lungime de 8.300 de metri.

  3.3. Pârtii de schi în România pentru experți

  Poți găsi și pârtii cu un nivel foarte avansat de dificultate, și anume pârtii pentru experți. Iată stațiunile de ski de acest tip care au cele mai lungi trasee:

  Pârtia Șoimului din Gura Humorului, județul Suceava are lungimea de 1.478 de metri.

  Pârtia Constantinescu din stațiunea cu Straja, județul Hunedoara are o lungime de 1.741 de metri.

  Pârtia Mogoșa din stațiunea Șuior, județul Maramureș se poate schia pe lungimea de 2.200 de metri.

  4. Cum poți să scapi de accidente pe pârtia de schi

  Schiul, la fel ca și alte sporturi, este o activitate în care se pot face accidente. Prima măsură pe care o poți lua pentru a evita accidentele este să te echipezi cu casca și ochelarii făcute special pentru schi. Un alt lucru important este să faci puțin antrenament înainte să te avânți pe pârtie, deoarece mușchii vor fi foarte solicitați, așa că niște exerciții de încălzire pentru picioare și brațe sunt perfecte. Antrenamentul de schi este vital, așa că începe prin a repeta mișcările de bază, lucruri ce pot fi învățate de la instructorii de schi din stațiuni. Un alt lucru extrem de important este să alegi dificultatea pârtiei în funcție de experiență și să NU te avânți niciodată pe o panta mai dificilă dacă nu ești încă pregătit.

  Iată mai jos câteva reguli simple ale schiului:

  Iată cele mai întâlnite 3 greșeli făcute la schi și cum le poți corecta:

  Ski-ul este un sport cu totul și cu totul magnific, ce îți va oferi adrenalină, voie bună, beneficii pentru sănătate, dar și senzații unice în timp ce poți să admiri priveliștile frumoase din jur. Nu mai aștepta și învață chiar iarna aceasta să practici unul dintre cele mai iubite sporturi de iarna!

  Surse foto/video: shutterstock.com, youtube.com, snowtrex.ro, i-tour.ro

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (10 voturi, medie: 4,20 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*