REGULI PENTRU OBSERVAREA FAUNEI MONTANE

Pentru a profita mai bine de bogățiile montane, este esențial să respectăm câteva reguli de observare pentru a nu deranja fauna. Hai să le descoperim împreună.

1. SĂ FIM ATENȚI LA MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

ASCULTĂ NATURA

Orice observare începe printr-o fază de ascultare a naturii. Atunci când e liniște veți putea descoperi mult mai uşor fauna ce vă înconjoara şi astfel vă veţi începe observarea.

REPERAŢI INDICII DE PREZENŢĂ

Dacă așteptarea nu pare să dea roade, puteţi căuta diverse indicii de prezenţă cum ar fi excrementele, urmele sau chiar smocuri de blană ce vă vor direcţiona către eventualele animale sălbatice din zonă.

AVEŢI GRIJĂ LA VÂNT

Mamiferele au un simţ olfactiv foarte dezvoltat, identificarea direcţiei bătăii vântului fiind prioritară. Dacă acesta vă bate din spate este foarte probabil ca mirosul dumneavoastră să alerteze animalele care vor fugi înainte sa le puteţi observa.

FAMILIARIZAŢI-VĂ CU ORARUL DE OBSERVARE

Vara animalele evită orice activitate pe timp de caniculă, astfel vă sfătuim să consideraţi observarea lor în momentele mai răcoroase ale zilei: de la ora 5:30 la 9:30 dimineața și seara de la ora 17 până la lăsarea serii

2 .NU DERANJAŢI FAUNA

PĂSTRAŢI O ANUMITĂ DISTANŢĂ

Dacă animalul îşi schimba brusc comportamentul este foarte posibil să fiţi prea aproape. Pastraţi întotdeauna suficientă distanţă între dumneavoastră şi animal pentru a nu-l speria, evitând astfel ca acesta să nu-şi consume energia inutil pentru a fugi.

NU HRĂNIŢI ANIMALELE SĂLBATICE

Dacă sunteţi suficient de aproape de un animal pentru a-l putea hrăni înseamnă că nu respectaţi sfatul precedent. Nu vă sfătuim să hrăniţi animalele sălbatice pentru a nu le crea o dependenţă de a fi hrănite de om, diminuându-le capacitatea de a-şi cauta hrană fără ajutor exterior.Nu uitaţi că animalele sălbatice sunt imprevizibile, deci fiţi prudenţi.

3. LIMITAŢI UTILIZAREA FLUIERELOR

L’utilisation d’appeaux facilite grandement l’observation des oiseaux. Mais veuillez à les utiliser avec parcimonie car n’est pas sans incidence sur le comportement des volatiles.

Utilizarea fluierelor ajută mult la observarea păsărilor. În acelaşi timp e bine să o faceţi cu măsură pentru că acest lucru le poate afecta.

CE ESTE UN FLUIER ?

Este vorba despre un mic instrument similar cu un fluier clasic ce reproduce repertoriul caracteristic al unei păsări. Va sfătuim să aveţi grijă în mod special în sezonul de reproducere şi în cel rece în timpul cărora păsările sunt mai sensibile şi au nevoie de mai multă linişte pentru a se prezerva.

Total
1
Shares

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020