Proteinele sunt, împreună cu carbohidrații și lipidele, macronutrienți care constituie în cantități mai mult sau mai puțin importante anumite alimente.
Ele au un rol major în structura și construcția celulelor și organelor noastre, inclusiv a mușchilor, a pielii, părului, unghiilor etc.
Atunci când se practică o activitate fizică în general și în special în culturism, este necesar să se asigure o cantitate suficientă de proteine pentru a evita catabolismul muscular și o calitate optimă a acestor proteine, luând în considerare compoziția lor în aminoacizi.
INTERESUL FAȚĂ DE PROTEINELE VEGETALE
Proteinele vegetale sunt interesante pentru conținutul lor ridicat de proteine de bună calitate, biodisponibilitatea lor bună, asimilarea digestivă bună, indicele PRAL atunci când nu sunt rafinate, bogăția lor în săruri minerale, oligoelemente, fibre și vitamine.
Acestea sunt, de asemenea, lipsite de colesterol și conțin grăsimi bune pentru sănătatea voastră.
Bogăția lor în glucide complexe și fibrele sunt un avantaj major pentru sănătate și controlul greutății.
INCONVENIENTELE PROTEINELOR VEGETALE
Contrar proteinelor animale, proteinele vegetale sunt incomplete
Ele nu conțin singure cei 9 aminoacizi esenșiali cu exceptia a două dintre ele :
• Soia
• Quinoa
Termenul “esențial” înseamnă că acești aminoacizi nu pot fi sintetizați de corpul nostru. Prin urmare, este esențial să le aducem prin dietă.
UNDE GĂSIM PROTEINE VEGETALE
• Leguminoasele sau legumele uscate
• Nuci, semințe și fructe oleaginoase
• Cereale
• Spirulina, aportul obligatoriu de proteină vegetală !!
Vedeți lista alimentelor cu cel mai mare aport de proteine vegetale
Bine de ştiut în plus
PROTEINELE VEGETALE ȘI CREȘTEREA MASEI MUSCULARE
Proteinele vegetale au avantajul de a conține doar foarte puține grăsimi, dar au dezavantajul de a nu fi complete în aminoacizii esențiali pentru sinteza proteinelor musculare sau pentru a evita catabolismul muscular.
Proteinele trebuie să fie complete în aminoacizi pentru a optimiza creșterea și recuperarea musculară și pentru a reduce oboseala.
Corpul nefiind capabil să le sintetizeze, este necesar aportul lor prin alimentație.