Deja te imaginezi coborând pârtia, prin zăpada perfectă sau savurând frumusețea peisajului, în timpul unei drumeții cu rachete de zăpadă? Atunci, trebuie să iei în considerare și faptul că sporturile de iarnă sunt solicitante din punct de vedere fizic. Pregătește-ți corpul, pentru a face față efortului, reducând riscul de apariție a durerilor musculare și a senzației de picioare grele.
Urmează recomandările noastre, pregătește-ți corpul pentru sport și fii gata să te bucuri de vacanța de iarnă!
Indiferent de nivelul de practicare, fie că ești începător sau un împătimit al pârtiilor, importanța pregătirii înaintea începerii sezonului de sporturi de iarnă nu este foarte clară pentru toți. Schiul este un sport solicitant, iar pentru a evita accidentările, practicantul trebuie să fie bine pregătit din punct de vedere fizic. Însă, nu înseamnă că exercițiile fizice de pregătire trebuie să fie complicate. Secretul stă în cunoașterea exercițiilor potrivite și executarea lor corectă!
Descoperă colectia pentru schi
O pregătire temeinică pentru schi are la bază 4 principii:
CUPRINS
ETAPA 1: ANTRENAMENTE CARDIO
Oare câți dintre practicanții de schi nu au simțit, după coborârea în viteză a pârtiei sau după 1 oră de schi fond, că își pierd răsuflarea?
Este evident că exercițiile cardio sunt o etapă importantă a pregătirii fizice pentru sporturile de iarnă. Mai exact, ajută la îmbunătățirea rezistenței pentru a putea susține un efort mai îndelungat, fără a fi nevoie să te oprești la fiecare 10 minute pentru a-ți recăpăta suflul.
În mod normal, urcăm pârtia folosind teleschiul și coborâm schiind. La coborâre, se întâmplă adesea să facem pauze pentru fotografii sau pentru a admira peisajul. Astfel, antrenamentul cu intervale se potrivește perfect pasionaților de sporturi de iarnă. Exercițiile de acest tip îmbină un efort de intensitate redusă, de 30 de secunde, cu un efort de intensitate mare, tot de 30 de secunde. Cu 5 până la 10 repetări, cu 1 minut de recuperare după fiecare repetare, îți poți îmbunătăți capacitățile cardiovasculare într-un timp scurt!
În cadrul acestui tip de antrenament, puteți folosi și coarda de sărit, banda de alergat sau chiar bicicleta de apartament!
Descoperă colectia pentru Cardio
ETAPA 2: ANTRENAREA STABILITĂȚII ȘI A REZISTENȚEI
Practicanții de schi știu că terenul de practicare nu este întotdeauna fără denivelări. Sunt și pârtii cu zăpadă perfect bătătorită, însă sunt și pârtii unde zăpada pulvăr poate ajunge și până la genunchi.
Îmbunătățirea stabilității și rezistenței musculaturii ajută la limitarea riscului de accidentare.
Este important să incluzi în rutina de antrenament exerciții pentru întărirea musculaturii din zona inferioară. Mini-trambulina antrenează ajută și la întărirea musculaturii, la îmbunătățirea echilibrului, dar și la exercițiile cardio pe intervale. Lucrează în profunzime, cu precădere, partea inferioară a corpului, fără a afecta articulațiile.
ETAPA 3: ANTRENAREA ECHILIBRULUI
Stabilitatea și echilibrul merg mână-n mână. Împreună, te vor ajuta să depășești denivelările de pe pârtie, precum și alte obstacole întâlnite pe traseu.
Îmbunătățirea echilibrului te va ajuta să îți menții poziția pe schiuri. O postură corectă te va ajuta să îți protejezi spatele și genunchii.
Pentru îmbunătățirea stabilității și echilibrului, încearcă exercițiile de Pilates cu swiss ball, unul dintre accesoriile esențiale pentru lucrarea mușchilor profunzi. Pe lângă faptul că sunt foarte eficiente, aceste exerciții sunt și plăcute și îți vor da o stare de bine.
ETAPA 4: ÎMBUNĂTĂȚIREA MOBILITĂȚII ȘI A FLEXIBILITĂȚII
Uităm, adesea, acest aspect, însă flexibilitatea este esențială în orice sport, însă la schi este extrem de importantă. Pe lângă faptul că ajută la realizarea plugului, flexibilitatea este importantă pentru a evita riscul de apariție a durerilor musculare, dar și pentru a proteja articulațiile (genunchii, șoldurile, coatele, umerii).
Una dintre cele mai bune metode de îmbunătățire a forței părții inferioare a corpului este realizarea de exerciții cu propria greutate sau cu greutăți, pentru creșterea în dificultate: fandări (alternative, în față, în spate), genuflexiuni. Astfel, lucrezi cvadricepșii, mușchii ischio-gambieri, fesierii și coapsele.
Ar fi păcat să te antrenezi 2 luni, pentru a fi pregătit pentru pârtie, și să trebuiască să stai pe bară, din cauza unei accidentări, de la prima ieșire, nu?