PETRECEȚI O NOAPTE SUB STELE

Petreceți o noapte sub stele

ALEGEȚI-VĂ BINE ECHIPAMENTUL GĂSIŢI UN LOC BUN DE CAMPAT ATENŢIE!

Visați să petreceți o noapte sub frumoasele stele? Descoperiți toate trucurile pentru a pregăti viitoarele week-end-uri !

PETRECEȚI O NOAPTE SUB STELE

Alegeți-vă bine echipamentul

Fie că sunteți în schimbul dintre două zile de drumeții, sau că scăpați  doar pentru o noapte, este important să vă pregătiți materialele pentru a profita de moment!

În primul caz, va trebui să privilegiați un echipament lejer, ușor de cărat. În cel de al doilea caz, vă puteți permite mai mult confort.

Primul obiect indispensabil este sacul de dormit! Alegeți-l în funcție de temperatura exterioara la care veți dormi. Aceasta depinde de anotimp însă și de altitudinea și umiditatea locului unde veți dormi, interesați-vă în avans ! Nopțile rămân răcoroase la munte, mai ales la altitudine crescuta, vă recomandăm un sac de dormit a cărei temperatură de confort este de minim 0°C, mai bine să vă fie prea cald decât prea frig!

Sfat : pentru a face față umidității și rouăi gândiți-vă să vă echipați cu un sac de dormit a cărui material este impermeabil sau o husă. Pentru a păstra sacul de dormit cât mai mult timp posibil și de a păstra în siguranță mirosurile vă sfătuim să folosiți un cearșaf de sac care să vă permită spălarea acestuia în interior. Inseparabil de sacul de dormit, o saltea vă va permită să fiți izolați de frigul și umiditatea pământului.

PETRECEȚI O NOAPTE SUB STELE

Dacă trebuie să cărați, alegeți o saltea moale sau auto-gonflabilă. Salteaua din spuma este foarte ușoară, dar mai puțin compactă. Pe de altă parte, salteaua auto-gonflabilă se poate pune mult mai ușor într-un sac dar este deseori un pic mai grea.

Dacă nu trebuie să o căraţi pentru mai mult timp şi mergeţi în camping cu maşina puteţi lua în calcul salteaua gonflabilă, pompa şi perna pentru a vă asigura un maxim de confort.

Iarna vă recomandăm să poziţionaţi un izopren suplimentar pentru a vă izola salteaua de sol.

Amintiţi-vă să luaţi cu dumneavoastră o lampă sau o frontală tip Clic pentru a avea lumină în timpul instalării sau dacă vă treziţi noaptea.

PETRECEȚI O NOAPTE SUB STELE

Un sac mare de plastic sau o husă etanşă vă vor proteja lucrurile de umiditate în timpul nopţii. Acestea vă pot ajuta totodată să ţineţi mancarea departe de animale! Pâinea, biscuiţii şi prăjiturile, foarte apreciate de marmote şi alte mamifere nu sunt digerabile de acestea. Drojdiile din aceste alimente le-ar putea provoca grave sechele la nivelul sistemului digestiv.

Găsiţi un loc bun de campat

Vă sfătuim să găsiți în amonte un loc în care să înnoptați. Nu uitaţi să luaţi cu dumneavoastră o hartă, o pătură de supravieţuire şi să consultaţi cu atenţie prognoza meteo înainte de a pleca. Ideal este să aveţi un “plan B” în caz de vreme rea: o noapte în refugiu, un cort sau cel puţin o prelată.

Nu ezitaţi să vă amânaţi drumeţia dacă vremea este instabilă şi nu aveţi nicio soluţie alternativă.


Un loc ideal de campare este caracterizat prin câteva criterii foarte simple:

-un punct cu apă curentă în proximitate este important. Acest lucru elimina încărcarea cu apă şi pentru a face apa de munte potabilă sunt necesare doar câteva comprimate de purificare. Totuşi nu campaţi prea aproape pentru a nu risca creşterea umidităţii sau pentru a nu fi muşcaţi de ţânţari.

-O zonă plată şi uscată, cât mai la adăpost de vânt posibil (în general sub o creastă sau stâncă, dacă este posibil, sprijinită de un bolț stâncos). Ideea de zonă plată este relativă, luaţi în calcul o pantă uşor înclinată de 2 sau 3% pentru a avea capul puţin mai sus decât picioarele.

-O aşezare bună la vest sau la est. Aici este o chestiune de opinie personală: vreţi să admiraţi soarele la apus pentru sau să fiţi îndreptaţi către răsărit din motive evidente de temperatură dimineaţa! Dacă optaţi pentru răsărit logica este să vă poziţionaţi intrarea în cort  înspre est.

PETRECEȚI O NOAPTE SUB STELE

În pădure sau în luminiș noaptea este de multe ori foarte plăcută (temperatura masei de aer in mediul forestier este în general superioară de 1 până la 3°C) în schimb într-o pădure de conifere (brazi, molizi, zâmbrii, pini… ) aciditatea solului este favorabila furnicilor! Verificaţi să nu existe un mușuroi la mai puţin de 100 de metrii. În schimb pădurea vă permite să vă agăţaţi rucsacii pentru ca aceştia să nu mai fie accesibili rozătoarelor şi altor animale mici precum vulpile, nevăstuicile care s-ar delecta cu mâncarea dumneavoastră!

Atenţie!

În schimb, nu trebuie să înnoptați niciodată:

-Într-o curbă şi imediat sub ea pentru a evita efectul venturi (accelerarea vântului datorită reliefului) şi a posibilităţii de a fi lovit de fulger. Aceeaşi situaţie este şi în cazul unui copac izolat.

-În mlaştină (foste lacuri glaciare acoperite de sedimente) deoarece dincolo de faptul că aţi călca o flora foarte fragilă, locurile de campare, cu siguranţă moi sunt în general foarte umede.
 Greutatea dumneavoastră va lăsa urme pe sol vizibile a doua zi dimineaţă!

-În proximitatea turmelor de oi sau de capre în zona stânelor. Prezenţa dumneavostră le va agita şi riscați să alertaţi câinii de pază ceea ce ar favoriza apariţia capuşelor şi a eventualelor dejecţii.

-Aproape de un câmp cultivat (posibile manevre ale utilajelor agricole în zori, afectarea recoltei)

Bine de ştiut!

O localitate poate interzice campingul pe teritoriul său printr-o decizie administrativă (informaţi-vă despre reglementările în vigoare de la primărie sau biroul de turism ). În schimb înnoptarea poate fi tolerată (este cazul anumitor parcuri naţionale şi pe munte). Înnoptarea consta în camparea pe timp de noapte cu plecare în dimineaţa următoare. În parcurile naţionale, înnoptarea este interzisă mai puţin în cazul locurilor aflate la mai mult de o oră de mers pe jos de primul refugiu sau a ieşirii din parc. Respectarea naturii şi lăsarea locului de campare curat, ca la sosire este bineînţeles o condiţie.

PETRECEȚI O NOAPTE SUB STELE

Prelungiţi-vă experienţa

Dacă aţi prevăzut să evadaţi doar pentru o seară, profitaţi de privelişte mai mult timp luând cu voi la pachet cina şi micul dejun.

Descoperiţi 7 reţete speciale pentru excursii, uşoare şi gurmande… şi să nu uitaţi de apă dacă nu există vreun pârâu în apropiere !

Un mic foc de tabără este de ajutor atât pentru atmosfera de final de seară cât şi pentru a alunga micile rozătoare (chiar şi dispersat, mirosul de lemn ars le alungă pe timpul nopţii).

Înainte de a pleca revedeţi măsurile de securitate pentru a vă asigura că nu porniţi un incediu. Vă simţiţi aventuroşi? Sfatul nostru “Foc de tabără: instrucţiuni de utilizare” vă va învăţa totodată să aprindeţi un foc cu cremene…o nouă provocare!

Sfat: dacă optaţi pentru un primus, păstraţi butelia de gaz în sacul de dormit pentru a nu risca să o găsiţi îngheţată în zori!