DESCOPERĂ PESCUITUL SPORTIV

Descoperă pescuitul sportiv

Ce înseamnă pescuitul sportiv și care este echipamentul unui pescar sportiv, regulamentul si necesarul acestuia.

Pescuitul sportiv (numit și pescuit recreativ) este unul dintre cele mai relaxante activități. Poate fi practicat în foarte multe locuri, fie că vorbim despre bălți, râuri, lacuri, fie că vorbim despre Delta Dunării sau mare. Așa că poți să practici acest sport oriunde te-ai afla. Află din acest articol ce înseamnă pescuitul sportiv, ce echipament îți este necesar, care sunt cele mai importante reguli privind pescuitul sportiv și ce acte și taxe se impun.

1. Ce înseamnă pescuitul sportiv și care este echipamentul unui pescar sportiv?

Pescuitul sportiv înseamnă pescuitul în mod recreativ, care diferă de cel comercial, în care se pescuiește strict pentru a prinde și comercializa prada. Pentru pescuitul comercial se fac documente speciale, prin care se atestă faptul că se va prinde o anumită cantitate din speciile de pești dorite și că acea cantitate va fi comercializată pentru consum la diferite centre de vânzare.
Pescuitul sportiv, în funcție de zona în care se pescuiește, poate fi îngrădit în ceea ce privește păstrarea exemplarelor prinse. În unele zone este obligatorie adoptarea stilului de pescuit prinde și aruncă (catch and release), ceea ce înseamnă faptul că toată prada va trebui eliberată înapoi în apă imediat după ce a fost prinsă pentru a putea păstra volumul speciei de pește intactă, iar în alte zone se percep taxe în funcție de cantitatea de pradă ce poate fi păstrată de către pescari. Aceste taxe, precum și cantitatea permisă, sunt stabilite de la o zonă de pescuit la alta.

Pescuitul sportiv (la fel ca și cel comercial, de altfel) nu se poate face fără un echipament pentru pescuit. Bineînțeles, în funcție de stilul de pescuit, echipamentele se împart în anumite categorii, cum sunt cel pentru pescuitul staționar, pentru pescuitul la crap, pentru pescuitul la răpitori, pentru cel marin și așa mai departe. Însă cel mai des întâlnit este pescuitul staționar, practicat de majoritatea pescarilor ce practică această activitate în mod recreativ.

Pentru pescuitul staționar, este necesară, în primul rând, o undiță sau o lansetă. Diferența dintre cele două o face faptul că lanseta are aplicată și o mulinetă, ce asigură aruncarea momelii de pescuit mult mai departe decât o poate face o undiță, în cazul în care se vrea acest lucru. Pe lângă fire, ai nevoie, bineînțeles, și de cârlige pentru a putea prinde peste. De asemenea, se folosesc și plumbi de diferite dimensiuni pentru a putea scufunda firul la o anumită adâncime dorită în funcție și de specia de pește care se vrea prins. Momeala este, bineînțeles, nelipsită pentru a ademini prada în cârlig. Fără aceasta, este imposibil ca un pescar să poată prinde pești. În plus, este necesară o plută care să te ajute să vezi imediat atunci când pestele este interesat de momeală sau dacă s-a prins deja în cârlig.

DESCOPERĂ PESCUITUL SPORTIV
DESCOPERĂ PESCUITUL SPORTIV

2. Regulamentul pescuitului sportiv: află care sunt regulile de care trebuie să ții cont dacă vrei să practici pescuitul sportiv în românia

Pescuitul sportiv nu are un regulament valabil pretutindeni, ci există un set de reguli diferite în funcție de zonele în care se pescuiește, în special dacă acestea sunt private. Regulile se pot referi la un orar în care se practică pescuitul, perioade în care acesta este interzis, dacă existe limite referitoare la echipamentul de pescuit folosit, dacă se poate păstra o parte din pradă și ce cantitate sau dacă se pescuiește după modelul prinde și eliberează (catch and release) și referitoare și la taxele ce se impun în acea zonă în funcție și de existența unor facilități.
Taxele percepute într-o astfel de zonă de pescuit sunt diferite de la o zonă la alta. Se pot impune taxe pentru o anumită perioadă în care se dorește practicarea acestei activități, pentru un abonament în acea zonă, pentru păstrarea unei anumite cantități de pradă, pentru permisiunea de montare a cortului, pentru însoțitorii pescarului și așa mai departe. Nerespectarea regulilor impuse duce la sancționarea pescarilor cu diverse amenzi. Astfel, atunci când se alege o zonă de pescuit, este necesară solicitarea tuturor detaliilor.

DESCOPERĂ PESCUITUL SPORTIV

3. 3. Care sunt actele necesare și detalii despre taxele pentru pescuitul sportiv

Pentru a putea pescui, este obligatorie deținerea unui permis de pescuit eliberat de către A.N.P.A (Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură). Acest permis se poate face acum gratuit și, mai mult de atât, se poate solicita online de aici. Este obligatorie prezentarea permiselor de pescuit și a actului de identitate ori de câte ori este cerută de către administratorii sau personalul ce se ocupă de zona de pescuit respectivă. Refuzul prezentării acestor acte duce la amendarea pescarului.

Încearcă pescuitul sportiv pentru a te relaxa și pentru a trăi plăcerea de prindere a prăzii. Nu uita să iei cu tine tot necesarul și să verifici întotdeauna regulamentul zonei de pescuit unde vrei să mergi. Fir întins!