Patinajul artistic – Atunci când sportul se împletește cu arta

Patinajul artistic este o combinație fascinantă dintre eleganță, plutire, efort susținut și competiție. Fără doar și poate, unul dintre cele mai frumoase și admirate sporturi de iarnă, patinajul artistic își are rădăcinile undeva pe teritoriul înghețat al Scandinaviei, primele patine fiind confecționate din oase de reni și elani. Mult mai târziu, olandezii inovează patina cu lama de metal, care, până în secolul al XIX-lea, este prinsă de un placaj de lemn, atașat, la rândul său, de încălțăminte cu mai multe rânduri de barete de piele. Așadar, patina contemporană cu lama atașată direct de cizma încorporată își are rădăcinile abia la începutul anilor 1900.

1. O scurtă incursiune în istoria patinajului

Izvoarele istorice menționează că olandezii, atât femeile, cât și bărbații, din Epoca Medievală, obișnuiau să practice patinajul recreațional că formă de relaxare și agrement. La începuturile secolului al XVII-lea, englezii obișnuiai să patineze pe lacurile înghețate, primul club de patinaj artistic  fiind înființat în Edinburgh, Scoția, în anul 1742. Tot în această perioadă, patinajul devine popular și la curtea regală a Franței, Maria Antoaneta fiind în mod special pasionată de acest sport.

Improvizarea patinoarelor cu gheață artificială a condus la evoluția patinajului de la o simplă formă de agrement la una dintre cele mai populare și iubite competiții sportive din lume. Primul astfel de ring cu gheață artificială a fost deschis în Londra, în anul 1876, urmând ca 3 ani mai târziu, în anul 1879, să fie deschis unul similar în New York. Cu trecerea anilor, au fost deschise tot mai multe patinoare în toată lumea, atât în zonele cu climat rece, cât și în cele cu climat cald, patinajul artistic devenind din secolul al XIX-lea unul dintre cele mai urmărite sporturi de iarnă.

Considerat părintele branșei de patinaj artistic, balerinul și patinatorul american, Jackson Haines, a pus, în anul 1892, bazele unei școli de formare a micilor patinatori la Viena, unde, ulterior, s-a înființat și Asociația Internațională de Patinaj.

2. Sfaturi pentru cei care vor să învețe să patineze

Patinajul artistic este un sport pe cât de grațios, pe atât de dificil, alunecarea pe gheață incluzând și piruete și acrobații cât mai complexe și spectaculoase. Fiind un sport competitiv și, totodată, o formă de artă, patinajul atrage de la an la an tot mai mulți copii și tineri dornici să se inițieze în această minunată activitate.

Dincolo de faptul că ajută la dezvoltarea armonioasă a corpului, la dobândirea unei ținute frumoase, zvelte, practicarea patinajului artistic ca sport de performanță, dar și ca formă de agrement, este o provocare pentru cei tineri de a-și antrena ambiția, abilitatea de concentrare, comunicarea și încredere în celălalt. De asemenea, patinajul artistic implică și dezvoltarea unei anumite sensibilități artistice, a unui simț muzical fin și a capacității de a transmite emoție și trăire prin dinamica corporală.

Așadar, novicii care se află la primele încercări de alunecare pe gheață trebuie, mai întâi, să se familiarizeze cu structura patinei și cu modul în care pot să-și mențină echilibrul și să alunece fluent pe gheață. Centrele de patinaj artistic din România sunt renumite pentru competența și profesionalismul de care dau dovadă, țara noastră fiind celebră pentru rezultatele deosebite obținute la marile competiții sportive de profil.

 • Patina are două muchii, una interioară și una exterioară, pe care greutatea corpului se sprijină simultan în stare de repaus. Așadar, chiar dacă are în dotare cele mai bune patine de gheață, provocarea cu care începătorul se confruntă este aceea de a învăța să alunece alternativ, atât pe muchia interioară, cât și pe cea exterioară în funcție de caz.
 

 • Muchia interioară este perpendiculară cu degetul mare, primele inițiative de alunecare pe gheață fiind cel mai simplu de efectuat dacă iei ca punct de reper acest deget și apoi distribui în mod egal greutatea  pe toată suprafața lamei.
 • Muchia exterioară a patinei este perpendiculară cu degetul mic al piciorului, alunecarea exterioară fiind posibilă dacă îți ții piciorul ușor înclinat și distribui în mod egal greutatea corpului pornind de la vârful degetului mic și până la colțul exterior al călcâiului. Următorul pas este alunecarea pe gheață schimbând greutatea de pe un picior pe altul.
 • Odată ce te-ai ancorat suficient de bine pe gheață în poziție de repaus, dă drumul mantinelei și începe să pășești cu pași mici, ca și cum nu ai avea patinele în picioare. Ajută-te de vârful lamei pentru a-ți menține echilibrul și evită să-ți lași greutatea pe spate.
 • Apoi, îndoaie genunchii pentru a căpăta mai multă stabilitate și siguranță, continuând să faci pași mici. Încearcă apoi să-ți ridici privirea de la picioare și să-ți iei un punct de reper vizual în depărtare.
 • Apoi renunță la a te ancora în gheață cu vârful patinei și încearcă să aluneci lăsând greutatea alternativ, de pe un picior pe altul.

3. Stabilitate și performanță – cele două criterii de bază în patinajul artistic

Fie că vorbim de patinaj recreațional, fie de cel de performanță, alegerea corectă a patinelor de gheață este elementul cheie în performanța sau eșecul patinatorului. Cele două criterii pe baza cărora se disting mai multe tipuri de patine de gheață sunt performanță și stabilitatea.

Stabilitatea este un factor de decizie extrem de important în alegerea patinelor de gheață, acesta fiind corelat cu nivelul de susținere al gleznei pe care îl oferă patina, în cazul eventualelor derapaje sau căzături. Așadar, cu cât este mai bună stabilitatea sau nivelul de susținere al gleznei, cu atât daunele căzăturii sunt semnificativ diminuate.

Performanța este cel de-al doilea factor de diferențiere între patinele profesionale și cele cu  o calitate mai scăzută și se referă la structura patinei începând cu materialul din care este confecționată, la întărituri, legături, până la modul în care este aspectată lama, cât e de ascuțită etc.

Pe lângă patine, ai nevoie și de o îmbrăcăminte specială.

 

4. Cele mai cunoscute figuri și sărituri pe gheață în patinajul artistic

Faimosul patinator Haines a fost primul care a „cules” și denumit o serie de sărituri și figuri artistice executate de patinatori celebri, pentru a le putea preda mai departe viitorilor patinatori, în cadrul școlii sale de la Viena. Printre cele mai cunoscute dintre acestea se numără:

 1. Săritura Axel

Aceasta este una dintre cele 6 sărituri din patinajul artistic, și anume, flip, loop, loop pe vârf, lutz și salchow, fiind singura dintre ele care solicită patinatorul să sară în aer în timp ce înaintează în viteză. Săritura Axel presupune o rotire în aer, aterizarea fiind executată cu spatele cu unul dintre picioare flexat, iar celălalt în aer. Există trei tipuri de sărituri de patinaj artistic din gama Axel, și anume cel simplu, cel dublu și cel triplu. Săritura simplă presupune o jumătate de întorsătură în aer, cea dublă, două și jumătate, iar cea triplă, trei și o jumătate. Până în prezent, niciun patinator nu a reușit performanța de a executa un Axel cu patru rotiri în aer.

 1. Rotirea Beillmann

Această figură și-a obținut denumirea de la celebra patinatoare elvețiană Denise Beillmann, aceasta fiind prima care a executat-o. Rotirea necesită o deosebită flexibilitate, solicitând patinatorul să se învârtă pe gheață în poziția de cumpănă. Unul dintre picioare se rotește în contact cu gheața, în timp ce celălalt este ridicat în aer, la un unghi de 90 de grade. Figura Beillmann este, în mod convențional, specifică femeilor, în special în patinajul de cuplu, dar, de-a lungul timpului, a fost executată spectaculos și de câtiva patinatori bărbați, dintre care și campionul olimpic al Japoniei, Yuzuru Hanyu.

 1. Ridicările în patinajul de pereche

În patinajul de pereche, bărbatul ridică femeia deasupra capului, susținând-o cu ambele mâini perfect întinse. Acest gen de ridicări pot să aibă loc în linie dreaptă sau în timpul unei rotiri. De asemenea, și poziția femeii poate varia de la a sta dreaptă cu brațele pe lângă corp, a sta în poziția bărcuță în timp ce  se prinde cu ambele mâini de lama patinei.

 1. Săritura Flip

O săritură cu un grad ridicat de dificultate, Flip implică faptul ca patinatorul să își ia avânt din rotire, urmând ca apoi să facă o săritură simplă, dubla sau tripla în poziția de cumpănă. Flipul pe spate este o săitura și mai dificilă. Patinatorul, în timp ce înaintează cu viteză, face o rotire în aer de 180 de grade, aterizând apoi pe ambele picioare.

 1. Săritura Lutz

Considerată a fi cea mai dificilă acrobație pe gheață, săritura Lutz este o rotire în aer de tip Axel, însă cu pornirea de pe un singur picior, în timp ce patinatorul se rotește pe gheață. Mulți patinatori evită aceasta săritură, deoarece implică foarte multă precizie, dar și forță pentru demarare și pentru a ateriza corect. Unul dintre cei mai faimoși patinatori americani, Adam Rippon, a revoluționat acest gen de săritură cu propriile sale variațiuni, rămânând, astfel, în istorie drept săritura Rippon Lutz, cu ambele brațe întinse deasupra capului.

5. Top 5 cele mai celebre nume din istoria patinajului artistic

Îmbinând grația baletului cu precizia și dinamica sportului, patinajul artistic este urmărit cu ardoare de milioane de spectatori, care se lasă uluiți de mobilitatea, forța și eleganța patinatorilor, în timp ce execută cu o uimitoare acuratețe, piruete și figuri spectaculoase. De-a lungul timpului, s-au remarcat multe nume în lumea patinajului, ale căror elemente de patinaj artistic au tăiat răsuflarea audienței. Istoria patinajului artistic, de la începuturile sale și până azi, a fost marcată de figuri ilustre, precum Axel Paulsen, Ulrich Salchow și contemporanii Evgheni Plusenko sau Sonja Henie, care s-au făcut remarcați nu doar prin rezultatele fabuloase obținute la competițiile sportive, ci și prin originalitate artistică și talentul de a ajunge la inimile publicului.

 1. Axel Paulsen și săritura sa celebră

Patinatorul de origine norvegiană, Axel Paulsen, a executat celebra săritură care îi poartă numele în anul 1882, la Viena, în cadrul primei competiții de patinaj artistic masculin.

 1. Ulrich Salchow, cel mai faimos patinator de la începutul secolului al XX-lea

Suedezul Ulrich Salchow a dominat decisiv prima decadă a secolului al XX-lea, fiind cel care a obținut de 10 ori de-a lungul carierei sale titlul de campion mondial la patinaj artistic. Acesta este și cel care a inovat un alt tip de săritură la competiția de la Stockholm din anul 1909, denumită generic „săritura Salchow”.

 1. Madge Syres, pioniera patinajului feminin

La Londra, în anul 1908, are loc prima competiție de patinaj artistic feminin, fiind și anul în care britanica Madge Syres câștigă atât medalia olimpică la proba individuală, cât și cea de bronz la proba de perechi, alături de șoțul și antrenorul ei, Edgar Syers.

 1. Sonja Henie, copilul minune al patinajului artistic

Cu o formare în balet, urmând ca mai târziu să se reprofileze în patinaj artistic, norvegiana Sonja Henie a revoluționat deja celebrul sport pe gheață încă de la vârsta de 11 ani,  câștigând medalia de aur la Jocurile Olimpice de iarnă de la Chamonix.

 1. Evgheni Plusenko, un magician pe gheață

Cel mai cunoscut patinator al ultimelor decade, Evgheni Plusenko, s-a născut la data de 3 noiembrie 1982, în Dzhamku, Rusia. Multiplu campion olimpic, mondial și european, patinatorul rus, supranumit și „magicianul gheții”, este cel mai tânăr concurent care a obținut un scor perfect la vârsta de doar 16 ani.

Înrudit cu baletul, dar și cu sporturile de iarnă, patinajul artistic este o adevarată comoară,  atât a lumii artistice, cât și a celei sportive, delectând audiența în cadrul competițiilor de profil, dar și de tip recreațional, cu spectacolul, suspansul și imprevizibilul patinatorilor ce dansează cu atât de multă măestrie pe suprafața de oglindă a gheții.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 1,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*