Unselected
LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?

Camping în românia: topul locațiilor de mers cu cortul (si nu numai)

România beneficiază de numeroase forme de relief, printre care munți și litoral, unde se poate realiza una dintre cele mai relaxante și aventuroase activități: campingul. Există foarte multe locuri de camping în România, unele cunoscute, altele mai puțin cunoscute, în care mersul cu cortul sau rulota poate fi o adevărată plăcere. Află din acest articol ce trebuie să iei cu tine și care sunt locurile de campare a rulotelor și corturilor în România ce merită vizitate.

Unselected

Un weekend, sau poate o săptămână-două de liniște, relaxare și experiențe noi, sună interesant și pentru tine? Dacă adori să călătorești, să trăiești în simbioză cu natura și să cunoști oameni, poți alege să-ți petreci zilele libere într-un camping.

Îți dorești să găsești un camping din România ce îți poate oferi liniștea pe care o dorești? Ai la dispoziție opțiuni dintre cele mai diverse, de la cort la rulotă /autorulotă, bungalow sau mici case pitorești. Dacă vii însoțit de prieteni sau familie, distracția va crește simțitor. În continuare, poți afla mai multe despre principalele locuri de camping din România, ce nu ar trebui să le lipsească locurilor de campare, precum și care este echipamentul de care ai nevoie.

Se crede că, în România, există peste 650 de campinguri, multe fiind situate în zone cu peisaje mirifice și facilități care să-ți permită să te bucuri de un anumit grad de confort și, în același timp, să eviți aglomerația specifică locurilor de vacanță cu tradiție. Mai j

Unselected

1. Camping pe litoral: unde îți pui cortul la mare?

Cu rulota sau la cort, camparea la mare, uneori, direct pe plajă, poate fi o experiență inedită de la răsărit și până la apus. În timpul zilei poți lenevi pe nisipul fin, la soare, poți cunoaște împrejurimile sau poți fi activ prin practicarea sporturilor nautice, iar noaptea te poți bucura de accesul VIP la cerul înstelat. Ai la dispoziție o gamă largă de plaje pentru camping, de la cele clasice la locurile retrase în care poți explora natura fără a întâlni picior de turist. Să purcedem la drum.

1.1. Campingul Malul Mării din Corbu
Odată ajuns în acest camping din România ideal pentru iubitorii mării, ai de mers doar 100 de metri până la plajă. Zona este supravegheată video, iar intrarea se face pe bază de cartelă.

Ca mai toate celelalte locuri de campare cu cortul moderne, beneficiezi de iluminare publică inclusiv pe timp de noapte, băi igienice și complet utilate, apă caldă cu sistem antibacterian, locuri de luat masa cu vedere la mare, precum și de un spațiu amenajat pentru grătar. Prețul este de 20 de lei de persoană pe noapte la cort și 30 de lei pe noapte la rulotă. Plaja Corbu se află la aproximativ 250 de kilometri de București, pe Autostrada Soarelui.

1.2. Campingul de la 2 Mai
Campingul de la 2 Mai îți oferă atât spații generoase (peste 6500 de metri pătrați) pentru corturi, cât și căsuțe și locuri pentru rulote. Spre deosebire de alte campinguri, acesta este situat direct pe plajă.

Vei putea adormi în ritmul valurilor mării, iar trezirea va fi la fel de lină. Zona are frigidere și mașini de spălat rufe, astfel că poți petrece mai mult de câteva zile aici. Locul beneficiază de pază pe timpul nopții, supraveghere video și de un punct de servire băuturi nonalcoolice și alcoolice.

În apropiere se află Muzeul Arheologic, Herghelia Mangalia și Portul Turistic Mangalia, astfel că nu vei duce lipsă de activități. Costurile pornesc de la 20 de lei de persoană pe noapte la cort, 60 de lei de noapte la rulotă și 220 de lei pe noapte la căsuță cu terasă. Plaja 2 Mai se află la aproximativ 260 de kilometri de București, pe E81.

1.3. Camping la Mamaia
În zona Mamaia Nord, te poți bucura de cazare la cort, rulotă / autorulotă, sau căsuțe cu baie proprie. Campingul generos oferă plajă privată, restaurant, spații de joacă pentru copii, terenuri de sport (volei, fotbal, biliard, tenis, grupuri sanitare cu apă caldă și racord la curent electric pentru rulote.

Prețurile pornesc de la 30 de lei pe persoană pe noapte la cort, 38 de lei pe zi pentru rulotă + parcare rulotă (24 lei/zi), iar la căsuțe, 200 de lei pe noapte de persoană. Mamaia Nord se află la circa 230 de kilometri de București, pe A2.

1.4. Camping în Vama Veche
În Vama Veche, ai la dispoziție mai multe opțiuni de camping, în funcție de nevoie și de buget. Îți poți petrece nopțile la cort, direct pe plajă, având acces la electricitate, apă caldă, toalete și internet Wi-Fi. Unele campinguri primesc și animale de companie, însă este bine să verifici acest aspect în avans.

În apropiere poți vizita Pădurea Hagieni, aflată la 10 km distanță, Peștera Limanu, la 14 km de Vama Veche sau Vechea moschee din Mangalia, la 10 km de stațiune. Locul la cort pleacă de la 20 de lei pe noapte de persoană, iar dacă vii cu rulota, vei plăti cel puțin 30 de lei pe noapte. Vama se află la aproximativ 265 de kilometri de București, pe E81.

1.5. Camping la Gura Portiței
Gura Portiței este unul dintre cele mai frumoase locuri de campare cu cortul. Cei care doresc liniște și deconectare pot petrece câteva zile în campingul de aici. Drumul până la Gura Portiței este întortocheat, însă merită. Dacă pleci din București, vei merge până în localitatea Jurilovca, un drum de aproximativ 300 de kilometri, pe A2.

De aici, drumul până la Gura Portiței se face cu barca și costă 60 de lei dus-întors, iar parcarea păzită este 5 lei pe zi. Drumul până la destinație durează între 20 de minute, în regim de taxi, și 75 de minute, cu o șalupă. Atenție: bărcile care pleacă dinspre Jurilovca spre Gura Portiței fac doar trei curse pe zi, la ora 9, 14 și 18 la dus și 12, 16 și 20, la întors.

Insulița este, practic, izolată, acesta fiind punctul său forte, pentru turiști. Ce poți face? Te poți odihni pe plajă, poți citi, pescui, face plimbări lungi, petrece timp activ cu hidrobicicleta. Dacă te pasionează, poți închiria o barcă pentru a te plimba prin zonă, o atracție inedită mai ales pentru familii.

Tarifele pornesc de la 30 de lei de persoană pe noapte la cort și de la 40 de lei pe noapte, dacă vii cu rulota.

1.6. Camping la Costinești
Costinești este una dintre stațiunile cu cele mai multe zone de campare de pe litoral. Similar altor campinguri, oferă facilități precum apă caldă, dușuri, toalete și electricitate, Wi-Fi și parcare pentru mașini. Campingul de la Costinești poate fi inclus cu ușurință în lista cu top 10 campinguri din România, dacă este să ne raportăm la acest tip de cazare pe litoral.

În apropiere, poți vizita epava din Costinești și Parcul de Distracții. Cazarea la cort pornește de la 20 de lei de persoană pe noapte. Costinești se află la aproximativ 240 de kilometri de București, pe Autostrada Soarelui.

1.7. Camping in Navodari
Năvodari este o altă stațiune care se bucură de spații special amenajate pentru campare. Majoritatea campingurilor se află aproape de plajă, iar zona este supravegheată video. Există spații ample pentru corturi, rulote/autorulote și căsuțe, prevăzute cu strictul necesar (pat, priză și curent electric).

Unele campinguri au acces gratuit la Wi-Fi, spații speciale pentru grătar, zone de relaxare cu hamace și locuri special amenajate pentru copii. În apropiere, ai acces ușor la restaurante cu specific pescăresc. Costurile pornesc de la 15 lei de persoană pe noapte la cort, 30 de lei de persoană pe noapte la rulotă și 100 de lei pe noapte pentru căsuțe. Drumul București-Năvodari are aproximativ 250 de kilometri, pe A2.

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?
Unselected

2. Camping la munte: topul aplicațiilor recomandate

Multe persoane care adoră natura și aerul proaspăt, au în plan să petreacă măcar un weekend campând la munte. Astfel, te poți bucura de liniște, imagini spectaculoase, activități nenumărate, drumeții etc. Mai jos, poți citi mai multe despre câteva dintre cele mai frumoase locuri de campare de la munte.

2.1. Camping la munte: Lunca Bradului, Mures
Un camping excelent se află în zona Lunca Bradului, din județul Mureș, în inima Munților Gurghiu. Poți veni cu rulota sau cu cortul; iar dacă ești venit doar în trecere, iar frumusețea peisajelor te îmbie să petreci mai mult de câteva ore, acest camping la munte îți poate pune la dispoziție corturi. De asemenea, te poți bucura de dușuri cu apă caldă, aragaz, frigider, toalete și zonă pentru grătar.

Costul pornește de la 50 de lei de persoană pe noapte și poate ajunge până la 161 de lei pe noapte, pentru un cort de două persoane. În apropiere, poți vizita Parcul Natural Defileul Mureșului. Lunca Bradului se află la 47 de kilometri de Reghin și la 394 de kilometri de București, pe E578.

2.2. Unde mergi cu cortul la munte: Bran
Campingul din localitatea Bran este unul dintre acele locuri de mers cu cortul unde te poți bucura de natură în liniște și pace. Aici poți avea acces și cu rulota sau cu autorulota. Acesta oferă imagini spectaculoase asupra Parcului Național Bucegi și munților Piatra Craiului. Include facilități precum grupuri sanitare, apă caldă în permanență, locuri amenajate pentru spălarea rufelor/vaselor, internet wireless. Prețurile pornesc de la 20 de lei de persoană pe noapte la cort și de la 30 de lei pe zi, pentru rulotă.

Poți vizita Castelul Bran și Parcul Etnografic Bran, iar dacă vrei să-ți petreci câteva ore în mod activ, poți porni în drumeții: Drumul Forestier Valea Porții este numai bun pentru familii. Distanța dintre Bran și București este de aproximativ 170 de kilometri, pe DN1.

2.3. Camping la munte: Cheia, Alba
La Cheia, te poți bucura de un muzeu în aer liber, natural. Dacă dorești, în Apuseni te poți caza într-o casă moțească, acoperită cu paie. Locul de campare este intim și oferă o priveliște deosebită spre Piscul Vulturului. În apropiere, poți vizita Mănăstirea Râmeț, care datează din secolul al XIV-lea sau te poți bucura de liniște la pas domol, în Rezervația naturală Cheile Pravului.

Poți ajunge cu mașina până în satul Brădești, însă de acolo va trebui să o iei la pas. Prețurile pornesc de la 5 lei de persoană pe zi la cort, iar căsuța poate fi închiriată cu 240 de lei pe noapte. Se află la 33 de kilometri de Alba-Iulia și la 531 de kilometri de București, pe E81.

2.4. Unde mergi cu cortul la munte: Valea Iarului, Hunedoara
Valea Iarului se află în inima Munților Retezat. De fapt, putem spune că acest camping îmbină confortul camerelor de hotel cu libertatea specifică campingurilor clasice. Corturile amenajate includ trei paturi, iar în prețul de cazare intră și accesul la toaletă și duș. Costul închirierii unui astfel de cort este de 300 de lei pe noapte, pe cort, iar dacă vii echipat de acasă pentru campare, prețul este de 50 de lei pe noapte, pentru un cort de două persoane.

Poți închiria ATV-uri, ai posibilitatea de a participa la sesiuni de rafting sau de a face plimbări pe râul Cerna. De asemenea, poți face drumeții, existând peste 15 trasee, și poți vizita peșterile și avenele din zonă. Dacă ești pasionat de ciclism, poți parcurge trasee prin Parcul Național Domogled sau spre Tismana.

2.5. Camping la munte: Breb, Maramures
Campingul se află în satul Breb, la poalele Munților Gutâi. Poți campa aici cu rulota sau cortul. Ai la dispoziție peste 6000 de metri pătrați în care te poți reconecta cu natura. În serile de vară, poți auzi greierii cântând, iar satul cu doar 500 de case și plin de livezi îți oferă acea atmosferă liniștită, necesară pentru a-ți reîncărca bateriile.

Din camping, poți închiria biciclete pentru a descoperi satul Breb și zonele din apropiere. Zona oferă curent electric (10 lei pe zi), acces la internet wireless și hamace pentru relaxare. Costul este de 30 de lei pe noapte pentru adulți și de 10 lei pe noapte pentru copii. Breb se află la 51 de kilometri de Baia Mare și la 605 kilometri de București, pe E81.

2.6. Unde mergi cu cortul la munte: Roșia, Bihor
În apropierea Munților Pădurea Craiului, se află un loc ce își poate găsi loc în Top 10 campinguri din România, numai bun pentru o vacanță în natură așa cum toate ar trebui să fie. Aici poți admira stelele, iar casele din apropiere îți vor aminti de copilăria la bunici.

Campingul se află pe un deal de unde poți vedea depresiunea Beiușului și Munții Bihorului. În spațiul amenajat, au loc, simultan, 20 de corturi. Vei putea avea acces la bucătărie, sală de mese, zonă de grătar, toalete și grup sanitar. Camparea constă 10 lei de persoană pe noapte. Satul Roșia se află la 540 de kilometri de București, pe E81.

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?
Unselected

3. Locații de camping lângă bucurești

Dacă vrei să fugi de agitația din București, dar ai la dispoziție doar un weekend, am pregătit câteva destinații apropiate de oraș, care te vor ajuta să te deconectezi și să petreci măcar câteva ore ca-n vacanță.

3.1. Camping la Clinceni
În afara orașului, la doar 20 de minute de centrul Bucureștiului, în apropierea Parcului Bragadiru, aproape de trei lacuri, se află un camping numai bun pentru relaxare în weekend. Odată ajuns, ai acces la piscină, zonă amenajată pentru plajă, lac de agrement, terenuri de tenis de câmp și baltă pentru pește.  

Camparea pornește de la 30 de lei pe noapte, pentru un cort de două persoane, și poate ajunge până la 90 de lei pe noapte, pentru rulota cu patru persoane. De asemenea, parcarea auto este de 15 lei pe noapte, iar copiii sub 7 ani au acces gratuit.

3.2. Camping în Pădurea Băneasa
Amplasat într-un cadru natural, campingul dispune de 80 de locuri pentru rulote și de aproximativ 200 de locuri pentru cort. De asemenea, vei beneficia de toalete, acces la dușuri, acces la internet wireless, de un spațiu special amenajat pentru pregătirea mesei și de un snack bar. Există un loc de joacă pentru copii, iar dacă dorești, poți face plimbări cu bicicleta prin pădure.

3.3. Camping la Cernica
Aproape de Cernica, la circa 17 kilometri de București, ai la dispoziție un camping din România pe care nu trebuie să îl ratezi. Prețurile pornesc de la 15 lei pe noapte, de persoană, la cort. Beneficiezi de toate avantajele unui camping modern, dușuri, toalete, acces la internet și curent electric.  

Poți vizita Mănăstirea Cernica, te poți bucura de preparatele tradiționale românești la restaurantul din apropiere sau, dacă ești pasionat de adrenalină, îți poți petrece câteva ore în parcul de aventură.

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?
Unselected

4. Alte zone de camping din românia pe care trebuie să le vizitezi

Pe lângă mare și munte, te poți caza și în alte zone de camping, precum:

Sfântul Gheorghe, în Deltă, la 2 kilometri de Marea Neagră – la intersecția dintre Dunăre și Marea Neagră, într-o zonă liniștită din Rezervația Delta Dunării, se află unul dintre cele mai frumoase locuri de campare cu cortul, ideal pentru a evada din jungla orașului. Te poți caza la cort sau la unul dintre cele 55 de bungalouri din lemn, acoperite cu stuf. Accesul se face exclusiv cu barca, însă poți parca mașina în orașul Murighiol. Ai vedere la plajă și acces gratuit la cinema în aer liber; în luna august, are loc Festivalul Filmului. Pe lângă baie, toalete și internet, zona are un restaurant cu specific local, o terasă și un bar. Prețurile pornesc de la 100 de lei de persoană, pe noapte. Orașul Murighiol se află la aproximativ 360 de kilometri de București, pe A2;

Sulina – campingul oferă locuri de cazare la rulotă / autorulotă și cort. Printre facilități, se numără accesul la internet, dușuri, toalete, frigider și piscină. De asemenea, locația dispune de mese de tenis de masă, șezlonguri, jocuri de societate, loc de joacă pentru copii. În funcție de interes și de participanți, se pot organiza excursii în deltă. Prețul este de 20 de lei de persoană, pe noapte, la cort și de 40 de lei pe noapte, la rulotă. Distanța dintre București și Sulina este de 410 kilometri, pe Autostrada Soarelui, apoi, pe DN 21;

Lacul Cinciș, Hunedoara – se află la 400 de kilometri de București, pe E81, apoi pe A1. Odată ajuns, poți face plimbări la Castelul Corvinilor, aflat la 5,9 kilometri distanță, sau la Mănăstirea Prislop. Zona de campare se află pe malul lacului, iar prețul de acces în camping este de 3 lei pentru mașină și de 2 lei de persoană. La acestea se adaugă 15 lei pe zi pentru cort sau 50 de lei pe zi pentru rulotă, prețul incluzând conectarea la curent electric.

Unselected

5. Criterii de care să ții cont când alegi locația de camping

Camparea poate fi distractivă, interesantă, uneori, chiar terapeutică, indiferent dacă mergi cu prietenii sau cu familia. Mai jos sunt câteva elemente-cheie ale locurilor de campare ideale:

Intimitate – deși poate fi plăcut să ai vecini, alege un loc de campare care îți oferă măcar câțiva metri pătrați de intimitate. Alege fie campinguri foarte mari, fie locuri semi izolate, care îți permit să te bucuri de timpul petrecut alături de cei dragi;

Siguranță – este esențială, mai ales dacă mergi alături de copii mici. Verifică vremea și asigură-te că nu îți așezi cortul sub un copac; 

Suprafață
– poate părea evident, însă mulți oameni fac greșeala de a nu acorda suficientă atenție suprafeței pe care își pun cortul. Asigură-te că se află pe o suprafață dreaptă, dar ușor ridicată, pentru ca, în cazul unei ploi, să nu fii înconjurat de bălți. De asemenea, asigură-te că nu sunt suprafețe ascuțite sub cort sau în jurul acestuia;

Atracțiile locale și activitățile oferite – dacă nu planifici să îți petreci întreaga vacanță în cort, este indicat să te interesezi ce activități se organizează în camping și ce poți face prin apropiere (drumeții, plimbări pe râu/lac, vizitarea unor castele / mănăstiri / muzee).

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?
Unselected

6. Ce avantaje oferă camparea?

Camparea, spre deosebire de alte forme de cazare, îți oferă o serie de avantaje. Acestea includ:

Libertatea de a schimba locația – dacă nu ești mulțumit de condiții sau dacă vrei să te muți după 2-3 zile, poți face acest lucru foarte simplu;

Legătura cu natura;
Liniștea și pacea – evadarea din oraș te face să te desprinzi de agitație și stres, să îți încarci propriile baterii, iar natura îți permite acest lucru;

Activitatea fizică – în camping, trebuie să îți pregătești masa, să îți amenajezi cortul, eventual, poti pescui, înota sau explora zona pe bicicletă;
Relațiile mai bune cu prietenii / familia – în camping, trebuie să te gospodărești și fiecare are sarcinile sale. Petrecerea timpului cu prietenii sau familia, fără a fi distras de telefon ori tabletă, te va ajuta să comunici mai ușor și va întări relațiile, creând o atmosferă de camaraderie;

Somnul odihnitor – producția naturală de melatonină poate fi afectată, dacă petreci mult timp într-un mediu cu lumină artificială. Timpul petrecut în camping te poate ajuta să îți realiliniezi organismul la ritmul natural lumină-întuneric.

Unselected

7. Reguli de conduită pentru cazarea în camping

Dacă dorești să mergi la cort într-un camping din România, sigur îți dorești de la această vacanță o doză binemeritată de relaxare, pentru a te putea detașa de la agitația de zi cu zi. Orice loc are propriile sale reguli de conduită, iar zona de camping nu face excepție de la acest aspect.

Pentru a putea petrece timpul într-un mod cât mai agreabil într-un astfel de spațiu din inima naturii, îți recomandăm să ții cont de următoarele reguli de conduită:  

Salută-i pe vecinii cu care te intersectezi – pătrunzi într-o societate cu un caracter temporar, construită în jurul pasiunii pentru liniște și natură. Fii politicos cu toți cei care pe care îi întâlnești, indiferent de zona din camping în care te afli. 

Ține minte că în camping nu ești singurul cazat – ceilalți doresc să se odihnească, la fel cum îți dorești și tu. Așadar, este important să arăți respectul cuvenit în camping, pentru a putea cere și tu același lucru de la vecinii tăi. 

Ocupă doar locul ce ți-a fost desemnat la cazare – cu toate că îți dorești să te desfășori într-un camping așa cum îți dorești, regula spațiilor predestinate este una extrem de importantă. Oferă-le și vecinilor tăi șansa unei zone aerisite, pentru a se bucura și ei, la fel cum te bucuri și tu, de acest spatiu. Parchează mașina astfel încât să le oferi și celorlalți accesul în perimetru. 

Nu polua fonic atmosfera din camping – te afli în mijlocul naturii, așadar, respectă prin liniște dreptul celorlalți la fascinațiile din jur. Evită să vorbești tare sau asculți muzică. Dacă îți dorești să ai un fundal sonor, redu volumul la nivel cât se poate de redus. 

Respectă orele de odihnă – Alege să nu porți discuții zgomotoase după lăsarea întunericului, atunci când ceilalți vecini din camping se retrag în corturi și rulote pentru a se odihni.
Limitează pe cât de mult condusul în interiorul campingului – preferă să mergi pe jos, sau să te plimbi cu bicicleta, dacă ai venit cu așa ceva de acasă. Cu alte cuvinte, evită pe cât de mult posibil să poluezi acest colț din natură, prin pornirea sau ambalarea motorului. 

Păstrează curățenia în camping – este o regulă de bază a unui astfel de spațiu pentru cazare. Fii ordonat și grupează lucrurile personale cât mai aproape de cort sau de rulotă. Alege să colectezi selectiv deșeurile pe care le produci și lasă curat după fiecare masă pe care o servești în aer liber, dacă mănânci într-un spațiu public. 

Ai grijă de animalul tău de companie – dacă ai un câine pe care îl iei cu tine în vacanța de la camping, este important ca animalul tău de companie să nu îi deranjeze pe ceilalți turiști cazați acolo. Asigură-te că strângi după el și lasă-l cu botniță în permanență, dacă știi că este un animal ce poate reacționa imprevizibil, la contactul cu persoane străine. 

Vacanța în camping este diferită de alte experiențe tipice de cazare. În camping, aproape de natură, îți poți face noi prieteni, te poți relaxa fără a mai acorda atenție ceasului și trăiești fiecare moment fără grabă. Indiferent că alegi să vii cu familia sau cu prietenii, vacanța în camping va fi o experiență de neuitat. 

LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?
Unselected
LOCURI DE CAMPING: UNDE MERITĂ SĂ ÎȚI PUI CORTUL ÎN ROMÂNIA?