Unul dintre cele mai vechi sporturi practicate încă de acum 2000 de ani, își are originile în China. Fotbalul, căci despre el este vorba, este unul dintre cele mai iubite sporturi din întreaga lume. Așadar, tocmai datorită acestui motiv, au început să apară diferite derivate ale acestui sport, iar, astfel, au luat naștere numeroase alte jocuri care au loc în diferite spații, precum pe teren sau în sală, având reguli parțial diferite și echipe formate dintr-un număr variabil de jucători. Unul dintre derivatele fotbalului este și futsalul, care se joacă în sală și are reguli puțin diferite de cele ale sportului clasic.
Cuprins:
1.Ce este futsal?
Fiind un fel de fotbal, este derivat din acest sport clasic. Una dintre caracteristicile lui generale este faptul că mediul în care acesta se desfășoară este o sală. Terenul este vizibil mai mic decât cel pe care sunt organizate meciuri de fotbal, iar distanța de alergare este și ea mai mică. Așadar, participanții la joc vor depune considerabil mai puțin efort decât cei ce aleargă pe terenuri exterioare, deoarece pe lângă dimensiunile terenului și reprizele unui meci sunt mai scurte.
2.Reguli pentru futsal
Pentru ca un joc să se desfășoare în condiții normale și să fie limite de arbitraj reale, este nevoie să existe un regulament bine stabilit după care arbitrii să monitorizeze meciul. Așadar, iată câteva reguli de bază pentru futsal-ul din România:
Există două reprize egale de 20 de minute reale de joc. De fiecare dată când mingea părăsește terenul, timpul este oprit și se reia în momentul în care jocul începe din nou, mai exact atunci când mingea este reintrodusă în teren. Astfel, există 20 de minute reale de joc, deoarece ceasul este oprit când mingea părăsește terenul și nu se poate pune problema timpului mort într-o repriză de joc.
Echipele au dreptul la un time-out de un minut în fiecare repriză. Dacă o echipă nu solicită acest time-out în prima jumătate a meciului, nu are dreptul la două în a doua repriză. Fiecare time-out este valabil o singură dată într-o repriză pentru fiecare echipă în parte.
Fiecare echipă are dreptul la 9 rezerve. Nu există restricții atunci când vine vorba despre înlocuirea jucătorilor sau momentele în care pot fi realizate acestea. Înlocuirile pot fi făcute oricând, fie că mingea este sau nu în teren.
Aceștia sunt liberi să joace oriunde pe teren și să trimită mingea dincolo de jumătatea terenului. Au 4 secunde la dispoziție să trimită mingea înapoi în joc.
Greșelile acumulate pe parcursul jocului sunt penalizate cu o lovitură directă sau de pedeapsă. În momentul în care o echipă comite a șasea greșeală, adversarii au dreptul la o lovitură liberă fără zid în funcție de locul unde a fost comis faultul sau penalty-ul.
3.Detalii despre un meci de futsal – Organizare, desfășurare, finalizare
Aspectele ce țin de meciul în sine nu sunt cu mult diferite față de fotbalul clasic. Așadar, iată câteva detalii legate de organizarea meciului, desfășurarea jocului și finalizarea lui:
Acum că ai aflat mai multe detalii despre futsal, îți poți lua gașca de prieteni la un meci serios care, cu siguranță, va genera distracție și amuzament. Asigură-te că ai un echipament corespunzător pentru jocul în sală, pentru un confort cât mai bun pe parcursul jocului.