La sfârșitul zilei, nimic nu este mai potrivit decât un foc de tabără pentru a te încălzi, pentru a pregăti de mâncare și pentru a prăji bezele.

Descoperă în film cum să îți impresionezi prietenii aprinzând un foc cu ajutorul unei pietre pentru foc (cunoscută și sub numele de „firesteel”). Fără gaz, piatra pentru foc este mai sigură decât o brichetă: nu prezintă risc de explozie dacă este lăsată la soare, nu este nevoie să o reîncarci și funcționează și în caz de umiditate.

In acest film vedem cum scânteile aprind gazul arzătorului. Dar cum să procedăm pentru a aprinde un foc de lemne la exterior?

Pentru un foc de tabără, trebuie în primul rând să găsești combustibilul bun de pornire, cel pe care îl vei aprinde cu scânteile pietrei pentru foc: rumeguș impregnat cu rășină, crenguțe uscate, bucăți mici de lemn, eventual hârtie. Experții bushcraft (activitate de supraviețuire ludică în plină dezvoltare) utilizează adesea iască pentru a porni focul. Este vorba despre o ciupercă care se găsește pe scoarța copacilor și a cărei spumă interioară oferă jar durabil.

Pregătește restul combustibilului pe care vei propaga flama: constituie un mic „cort” sau con, compus din rămuriș, începând cu cele mai subțiri bucăți de lemn. Imediat ce ai aprins combustibilul de pornire, îl vei plasa sub acest con (poți alege și să dai foc combustibilului de pornire după ce l-ai plasat în mijlocul acestui morman de rămuriș).

Pentru pornirea focului, plasează piatra pentru foc deasupra combustibilului de pornire, înclinată la un unghi de 30 până la 45 de grade. Astfel scânteile vor pica pe combustibil și îl vor aprinde. Pentru a îl ajuta să capete intensitate, poți sufla ușor la pornirea focului.

Truc: în loc să freci rașcheta de piatră, poți și să treci piatra pe rașchetă (în această mișcare mâna va reveni spre tine, în loc să plece în față și să riște să facă să cadă grămada de combustibil constituită anterior).

De notat: este ușor să aprinzi un arzător, dar să aprinzi un foc cu piatră cere mai multă experiență. Antrenează-te acasă înainte să pleci în bivuac (se întâmplă adesea ca această operațiune să dureze 20 de minute prima dată) !

Atenție pentru ca focul de tabără să rămână întotdeauna un moment plăcut, citește șI aplică bine dispozițiile de siguranță de aici  (în prezent în Franța, 3 incendii din 5 sunt cauzate de imprudență sau din cauza dezinformării).

Acum că știi cum să aprinzi focul, descoperă cele 10 recomandări pentru a îl instala și gestiona corect:

  • Verifică înainte că nu există nici o interdicție comunală sau prefectorală de a face focul în acea perioadă. (De notat: în Franța focul este interzis la 200 de metri de păduri, plantații, stepă, mărăciniș, garigă – pentru alte persoane în afară de proprietari și persoanele care au primit acordul acestora)
  • Alege un loc ferit de vânt și dacă este posibil, apropiat de o sursă de apă.
  • Fă focul pe o suprafață pietroasă sau un sol dezgolit, departe de buturugi, arbori și crengi suspendate. Ai grijă să lași un spațiu destul de mare între foc și materialul tău (corturi, saci de dormit, alimente, etc.).
  • Înconjoară focul cu pietre sau, în lipsa acestora, instalează-l într-o adâncitură săpată în sol.
  • Pentru ca focul să fie mai ușor de controlat și de stins, limitează-i dimensiunile, nu mai mult de un metru înălțime și un metru diametru de flacără. Este și mai practic pentru a găti alimente.
  • Păstrează mereu în apropiere o mică rezervă de apă (în caserole, bidoane sau chiuvete)
  • Pentru a aprinde focul nu utiliza decât hârtie sau tablete solidificate de combustibil, niciodată produs lichid inflamabil.
  • Nu arunca gunoaiele în foc, mai ales pe cele din plastic sau aluminiu !
  • Nu lăsa niciodată focul nesupravegheat. Adună într-un loc toate elementele care au fost în contact cu focul și stinge-le vărsând apă de cel puțin două ori pe cenușă înainte de a părăsi locul sau de a merge la culcare. Asigură-te că nu a rămas nici un punct cald. Răspândește lemnul care rămâne dacă nu a fost în contact cu focul. Lasă cât mai puține urme.
  • În cele din urmă, dacă ești acompaniat de copii, ai grijă de ei atât timp cât focul este aprins și explică-le pericolele și riscurile incendiilor.

Acum deții toate informațiile necesare pentru a face un foc în siguranță !
Verifică înainte că nu există nici o interdicție comunală sau prefectorală de a face focul în acea perioadă.
FOC DE TABĂRĂ : INSTRUCȚIUNI

Păstrează mereu în apropiere o mică rezervă de apă (în caserole, bidoane sau chiuvete)

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020