CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE ECHITAȚIA?

Care este echipamentul necesar pentru a începe echitația?

BAZA ECHIPAMENTULUI DE ECHITAȚIE: O TOCĂ UN PANTALON DE ECHITAȚIE CIZME DE ECHITAȚIE

Ţinuta de călăreț este foarte specifică. Aceasta este necesară pentru a garanta confortul şi siguranța călărețului în timpul antrenamentului. Iată o recapitulare a celor esențiale pentru orice echipament de echitație.

CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE ECHITAȚIA?

Baza echipamentului de echitație: o tocă

Toca este indispensabilă pentru garantarea siguranței călărețului în timpul practicării echitației! Purtarea unei toci este, de altfel, obligatorie în toate cluburile de echitație. Aceasta protejează capul călărețului în caz de cădere. Pentru a asigura o protecție bună, toca trebuie să respecte standardele în vigoare EN1384 şi să fie adaptată capului fiecărei persoane în parte.

Anumite centre de echitație împrumută toci, dar, din motive de igienă şi de siguranță, este recomandat să ai propria ta tocă.

Atenție: în caz de cădere, se recomandă schimbarea tocii. Toca poate fi deteriorată pe interior fără să prezinte vreo urmă clară pe exterior. Această practică este foarte frecventă în rândul motocicliștilor care, de asemenea, își schimbă casca după fiecare cădere.

CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE ECHITAȚIA?

Un pantalon de echitație

Este suficient să călăreşti un sfert de oră ca să înțelegi importanța pantalonului de echitație! Fără un pantalon corespunzător, vei simți rapid o senzație de căldură. Pantalonul de echitație trebuie să fie mulat pe corp, pentru a evita cutele care ar putea să irite pielea călărețului. Pantalonul este, de asemenea, întărit pe interiorul genunchilor (bazoane), pentru a micşora efectele frecării dintre picior şi şa. Materialul trebuie să fie confortabil, elastic, uşor de întreținut şi rezistent. Un articol obligatoriu, demn de numele său,  pentru orice echipament de echitație!

CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE ECHITAȚIA?

Cizme de echitație

Cizmele de echitație sunt destul de înalte (până la genunchi), diferite față de cizmele clasice, care sunt numai până la mijlocul gambei. Cizmele limitează efectele frecărilor dintre gambă şi şa şi sunt prevăzute cu un toc, pentru a evita ca piciorul alunece pe scăriță. Tocul este important deoarece, în caz de căzătură, acesta împiedică piciorul să rămână blocat în scăriță.

Poți, de asemenea, să combini o pereche de ghete cu mini-jambiere, care vor avea același efect ca și cizmele de echitație.

Sfat: pentru cizmele de echitație, este mai bine să alegi o măsură mai mare, astfel încât să poți purta o pereche de șosete groase în timpul iernii.

 

CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE ECHITAȚIA?

Vestă de protecție

Vesta de protecție nu este obligatorie la echipamentul de echitație, cu excepția competițiilor cu probe complete. Utilizarea sa este, totuşi, din ce în ce mai răspândită în rândul practicanților de echitație tineri, precum și în rândul celor de nivel avansat. Vesta de protecție amortizează şocurile la nivelul coloanei vertebrale şi la coaste, în caz de cădere. Vesta de protecție trebuie să fie conformă cu standardul EN 13158 clasa 2, care reprezintă standardul european în vigoare.

CARE ESTE ECHIPAMENTUL NECESAR PENTRU A ÎNCEPE ECHITAȚIA?

Mănuși de echitație

Mănuşile de echitație nu sunt obligatorii, dar purtarea lor este recomandată pentru a limita efectul de frecare a dârlogilor cu mâinile. În plus, mănușile de echitație asigură confort termic la nivelul mâinilor, în perioadele foarte friguroase.

Atenție: mănuşile de echitație trebuie să fie flexibile, pentru a păstra un contact bun cu dârlogii și calul.

Echipamentul tău de echitație este acum complet!