WINDSURF

Descoperă windsurful 

Windsurful este un sport care necesită anumite cunoștințe tehnice și un material adaptat practicii tale

Pentru a descoperi acest sport în cele mai bune condiții, DECATHLON îți oferă în această fișă numeroase informații practice și recomandări profesioniste.

WINDSURF

Caracteristici și tipuri de practică ale windsurfului

Un windsurf este compus în principal dintr-un flotor, o placă și o velă. Flotorul alunecă pe suprafața apei datorită propulsiei vântului. Există 2 tipuri de windsurfuri: placa funboard și placa cu derivă, adică echipată cu o înotătoare situată sub flotor. Funboardul este un windsurf conceput pentru a aluneca la suprafața apei cu un efect de planare. Există diferite tipuri de practică a windsurfului: de nivel ocazional, freeride, slalom, viteză și practica în valuri sunt câteva exemple. Kitesurful este un derivat al windsurfului. Este compus dintr-o placă tractată de o aripă propulsată de forța vântului. Fiecare dintre aceste practici și nivelul de experiență al utilizatorului condiționează alegerea materialului.

WINDSURF

Echipamentele necesare pentru practica windsurfului

Pentru windsurf, primele echipamente care trebuie alese sunt vela și flotorul. Alegerea lor va depinde de tipul și de nivelul tău de practică, de forța vântului, dar și de înălțimea ta. Dacă ești începător, optează pentru o placă de dimensiuni mari care îți va asigura stabilitate. Vela trebuie să fie mică și ușoară, pentru mai multă manevrabilitate. Dacă, dimpotrivă, dorești să realizezi salturi și trick-uri, alege o placă mai scurtă. Dacă practici freeride, vei avea nevoie de o placă concepută special pentru acest sport. Pentru a practica windsurf în valuri, optează pentru o placă pentru valuri sau de freestyle, și pentru o velă rezistentă. Pentru mai multă putere, alege o velă cu întinzător. Cu cât ești mai înalt, cu atât mărimea velei va fi mai mare.

Alegerea catargului și a ghiului va depinde de înălțimea ta și de tipul tău de practică. Cu cât vela va fi mai mare, cu atât catargul va trebui să fie mai lung și mai rigid, și cu atât lungimea ghiului trebuie să fie mai mare. Pentru velele mari, optează pentru un catarg de dimensiuni standard, compuse din 30%, 45% carbon. Dacă dorești un catarg mai rezistent și mai performant, adaptat unei vele mai mici sau unei plăci de valuri, optează pentru un model de diametru mic, care conține mai mult carbon. În cele din urmă, ultimul material necesar pentru windsurf este hamul care poate fi purtat tip șezut sau centură. Alegerea lui depinde de tipul tău de practică. Hamul de tip șezut care dispune de chingi sub coapse asigură o poziție tip șezut și este mai confortabil, fiind potrivit pentru practica freeride-ului cu velă puternică și slalom. Hamul centură se adaptează perfect unei practici de nivel ocazional, pe vreme moderată, cu o placă voluminoasă. Un model fără chingi sub coapse dotat cu un cârlig înalt îți asigură desprindere mai ușoară. De asemenea, hamul centură este cel mai indicat pentru a practica în valuri, pentru o navigație mai dreaptă și o desprindere mai rapidă. În orice caz, ai grijă să alegi corect mărimea hamului și mărimea capetelor de atașare, legându-le de ghiu.

WINDSURF
WINDSURF

Sfaturi pentru practica windsurfului

Pentru a te iniția în windsurf, cel mai bine este să începi pe o mare calmă. Apoi trebuie să îți dai seama din ce direcție bate vântul pentru a poziționa și orienta corect placa, în funcție de sensul în care bate acesta. Pentru a practica în siguranță, poartă un costum adaptat sezonului și verifică starea materialului tău înainte de a intra în apă. În rest ai nevoie de practică și de tehnică.
Windsurful este un sport care necesită anumite cunoștințe tehnice și un material adaptat practicii tale. Pentru a descoperi acest sport în cele mai bune condiții, DECATHLON îți oferă în această fișă numeroase informații practice și recomandări profesioniste.