Te atrage terenul de baschet? Ghidul nostru pentru baschet este util pe orice teren si pentru orice vârstă!

Ce reguli trebuie să urmez când încep să joc? De ce echipament am nevoie? Aici găseşti o prezentare a principalelor informaţii pe care trebuie să le ştii pentru a începe să joci în funcţie de fizicul şi aptitudinile tale.

Ghidul nostru pentru baschet este util pe orice teren și pentru orice vârsta!

Dacă eşti in căutarea unui sport pe care să-l practici şi iarna în sală sau dacă sunetul mingii pe bitum te face să vrei să joci odată cu revenirea primăverii, eşti pe punctul a de dezvolta o pasiune pentru baschet.

 

Ce este baschetul?

Baschetul a apărut pentru prima oară în Massachusetts, Statele Unite ale Americii, în decembrie 1891. James Naismith, profesor de sport, căuta un joc care putea fi practicat în interior pentru elevii săi care aşteptau primăvara. Acesta a pus două coşuri suspendate pe un perete, la o înălţime de 3,05 metri şi a format două echipe, scopul fiind de a arunca mingea în coş. Astfel s-a născut jocul care astăzi este deja în istorie.

De la începuturile sale oficiale în liceele americane, baschetul a devenit un sport important în America şi Europa. Iar acum este rândul Asiei să facă o pasiune din acest sport bazat pe îndemânare, spirit de echipă şi mişcare, mai degrabă decât pe forţă şi contact fizic.

Pe lângă faptul că este practicat în toată sălile unde se găsesc coşuri de baschet, acest joc s-a adaptat de asemenea oricărui alt tip de teren. Ai nevoie doar de un simplu coş de baschet amplasat în curtea casei şi te poţi iniţia în acest joc alături de familie.

Celebra minge portocalie s-a legat strâns de cultura urbană, care a propus o altă variantă, Streetball-ul. Acesta se practică în aer liber, pe celebrele terenuri de bitum şi propune jocul 1 contra 1 şi 3 contra 3.

Odată încercat, baschetul te urmează pretutindeni, de la meciuri în interior, la jocuri între prieteni sau necunoscuţi, în aer liber.

Baschet: ce poziţie de jucător ţi se potriveşte?

Poziţia ta în echipă depinde de înălţimea ta: viteza, abilitatea de a dribla şi gestionarea jocului sunt esenţiale pentru cei mai scunzi, iar forța, mobilitatea, precizia în aruncare, pentru cei mai înalţi. Desigur aruncarea de 3 puncte este utilă tuturor, dar accesibilă doar celor mai îndemânatici.

În principiu, dacă ești mai scund, poziţia ta este în mijlocul terenului: conducător de joc, iar dacă înălţimea și mobilitatea sunt de partea ta, poziţia ta ar trebui să fie sub panou!

Îţi recomandăm să consulţi un medic înainte, pentru a vedea dacă este indicat să practici acest sport! Baschetul este un sport complet, care reuneşte îndemânarea cu energia.

Reguli esenţiale pentru a începe să joci baschet, pe orice teren:

Într-un colectiv, echipa este esenţială, aşadar, dacă îţi plac sporturile de echipă, îţi vei găsi repede rolul în acesta.  

Cât despre Streetball, principalul cuvânt este ,,eu”. Jocul 1 contra 1 impune creativitate şi spectacol.

Dacă faci sport pentru a te distra şi a te bucura în totalitate pe teren sau doar pentru a te implica într-un proiect de echipă, trebuie să ştii că baschetul reprezintă un răspuns pentru ambele variante. Baschetul se joacă în două echipe. Trebuie să acumulezi puncte prin aruncarea mingii la coş. Dacă un jucător acumulează 5 faulturi, acesta iese din joc. Dacă atacantul este vinovat, este o greşeală ofensivă. Ca să te mişti cu mingea în mână, trebuie să baţi lovind-o de sol în timpul deplasării. Adversarii pot fi depăşiţi prin fentă, iar punctele obţinute în urma marcării, pot fi de 1, 2 sau 3, în funcţie de poziţia din care ai realizat aruncarea. Trebuie insă să ai grijă să eviţi greşelile de bază, care apar indiferent de suprafaţă sau teren :

Paşii – nu ai voie sa faci mai mult de 2 paşi cu mingea în mână, fără să o baţi de sol.

Dublu dribling – după ce baţi mingea de pământ şi o prinzi cu 2 mâini, trebuie să pasezi sau să arunci la coş. Dacă o baţi din nou de pământ vei comite dublu dribling.

Regula celor 3 secunde – nu ai voie să stai mai mult de 3 secunde în suprafaţa de aruncări libere, sau mai mult de 5 secunde oriunde pe teren, cu mingea în mână, fără să o baţi de sol.

Echipamentul de baschet: ce produse să alegi

Esenţializând echipamentul, ai nevoie doar de o minge şi de o încălţăminte potrivită. Aceasta din urmă trebuie să îţi asigure stabilitate şi amortizare optimă. Chiar şi cu un singur coş de baschet poţi juca pe jumătate de teren.

Echipamentul unui baschetbalist însă mai este compus și dintr-un maiou şi pantaloni scurţi, plus multe alte accesorii cum ar fi bandane şi accesorii pentru cap, picioare şi braţe – faimoasele manşete – care sunt la modă, dar asigură şi protecţie. Încă o dată, baschetul reuneşte cultura urbană cu performanţa.

 

Te atrage jocul de baschet? Împărtăşeşte cu noi primele tale experienţe ale acestui joc, în comentarii. Şi nu ezita să ne spui dacă ţi-a plăcut acest articol!

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (5 voturi, medie: 4,80 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: May 6, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020