Principiul celor trei straturi ne învaţă că textilele ce intră în contact direct cu pielea (Strat 1) trebuie să fie respirante, însă deseori ne dorim să fie şi confortabile. Evităm fibrele sintetice şi preferăm materialele naturale în detrimentul unui material sintetic, care să ne ofere confortul bumbacului, menținând, în același timp, pielea uscată.

La graniţa dintre aceste două beneficii se găsește colecţia de textile din lână merinos. Acest tip de lână este o fibră naturală foarte călduroasă și foarte moale, ce oferă nenumărate beneficii.

Originea lânii merinos

Merinos este una din cele mai vechi rase de ovine din lume, datând din antichitate. Lâna acestor oi este un izolant natural incredibil, rezistent la apă și extrem de rezistent în timp. Fiind atât de apreciate, aceste oi sunt crescute aproape peste tot în lume.

Ce face însă aceasta lână atât de specială şi cu ce este diferită de lâna normală?

În primul rând, delicatețea fibrei. Lâna merinos este una din cele mai fine din lume, fibra având un diametru cu valori cuprinse între o treime și o zecime din grosimea firului de păr uman. Este demostrat faptul că fineţea fibrei este invers proporţională cu nivelul de disconfort pe care îl va produce la nivelul pielii şi direct proporţională cu finețea la atingere.

În ciuda faptului că aceste proprietăți pot fi reproduse și de materialele sintetice (plasticul e mai ieftin și nu te supraîncălzești în el), specialiştii au analizat lâna merinos și au ajuns la concluzia că acesta oferă un control mai bun al căldurii și al absorbției de umezeală spre deosebire de fibra sintetică. Studiile au confirmat că lâna oferă și o protecție UV mai ridicată, mai bună decât alte fibre, inclusiv bumbacul.
Așadar, lâna merinos e călduroasă, răcoroasă și foarte fină. Dar care sunt celelalte proprietăți care o transformă într-o fibră cu adevărat specială?

Lâna merinos este foarte confortabilă

Nu toate tipurile de lână înțeapă, sunt grele și incomode.

Lâna merinos este cea mai fină lână din lume și este deosebit de moale și de ușoară, motiv pentru care este utilizată deseori pentru obiecte vestimentare care vin în contact direct cu pielea, cum ar fi îmbrăcămintea termică, lenjeria intimă și șosetele.

Lâna merinos reglează temperatura corpului

Ceea ce diferențiază cu adevărat lâna merinos de toate celelalte materiale, este respirabilitatea sa. Ea poate elibera căldură în funcție de nevoi, pentru a preveni supraîncălzirea și pentru a vă răcori atunci când vremea se încălzește. Caracteristica naturală a lânii merinos este aceea de a regla temperatura corpului. Acest lucru înseamnă, aşadar, că puteți împacheta mai puține haine și să vă simțiţi confortabil pe orice tip de vreme, să beneficiaţi de căldură iarna şi de răcoare vara.

Lâna merinos menține pielea uscată

Poate absorbi un volum de umiditate de până la 30% din greutatea sa în apă, păstrându-și, în același timp, capacitatea de a izola termic, de a menține pielea uscată, fără a pierde confortul când vă aflați în aer liber.
Ea absoarbe, de asemenea, umezeala în mod natural, putând îndepărta apa şi transpiraţia de pe piele atunci când depuneţi efort fizic în timpul drumeţiilor.
Spre deosebire de puf sau poliester, lâna merinos oferă confort termic chiar şi atunci când este udă.

Lâna merinos nu reţine mirosurile neplăcute

Nu transpirația este cea care miroase urât, ci mai degrabă acumularea de bacterii este cea care generează un miros neplăcut.
Spre deosebire de fibrele sintetice, lâna merinos crează o barieră naturală în faţa bacteriilor și nu reține mirosurile neplăcute.
După un traseu solicitant, este suficient să laşi echipamentul să se usuce, iar a doua zi îl poţi folosi din nou, fără probleme.

Lâna merinos se spală și se întreţine ușor

Având în vedere că rezistă la mirosuri, bacterii și pete, nu trebuie spălată la fel de des sau de riguros ca fibrele sintetice.
Dacă depozitați îmbrăcămintea din lână merinos, peste noapte, într-un loc aerisit, aceasta se va împrospăta pentru ziua următoare. Hainele din lână merinos se pot spăla la mașină, astfel că nu trebuie să vă faceți griji că intră la apă sau se subțiază.
Trebuie doar să respectați instrucțiunile de întreţinere de pe etichetă.

Lâna merinos își păstrează forma mai mult timp

Datorită fibrei sale fine, lâna merinos este incredibil de elastică și capabilă să-și păstreze forma după ani de întindere, purtare și spălare repetată în mașina de spălat.

Indiferent dacă purtați hainele din lână merinos când practicaţi drumeţia rapidă, pe cea în natură, escaladă, schi de tură sau drumeţii de mai multe zile (călătorii tip trekking sau drumeţii la munte) , pe timp de vară sau iarnă, lâna merinos se va adapta la forma corpului, iar apoi va reveni la forma ei inițială.

De ce este indicat să purtăm lână merinos în timpul drumeţiilor ?

Descoperă toată gama de lână merinos

 

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (14 voturi, medie: 4,93 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020