CUM SĂ TE INIȚIEZI CORECT ÎN SNOWBOARDING

Cum să te inițiezi corect în snowboarding

Snowboarding-ul este sinonim cu adrenalina și distracția de pe pârtiile cu zăpadă bună. Acesta este și motivul pentru care sport de iarna despre care vorbim azi atrage an de an pasionați ai mișcării in aer liber, care vor să simtă pe pielea lor această experiență dinamică.  

Te numeri și tu printre ei? Iată un ghid complet pentru începători, perfect pentru a fi parcurs la începutul noului sezon de iarnă de pe pârtiile din România sau din străinătate. Descoperă informații utile despre cum se învață snowboarding-ul și ce echipament de snowboard este util pe pârtie:

CUM SĂ TE INIȚIEZI CORECT ÎN SNOWBOARDING

1. De ce să practici snowboarding 

Dacă vrei să te dai cu placa în această vacanță de iarnă, faci o alegere cât se poate de inspirată. Deși este un sport complex, ce implică un efort fizic deosebit (nu te lăsa convins de ideea că este doar despre alunecarea lină pe zăpadă), acest sport de iarnă vine la pachet cu o mulțime de beneficii, fizice si mentale :

În primul rând, această activitate va avea un impact pozitiv asupra corpului tău, fie că îți dorești să scazi în greutate, fie că vrei să-ți antrenezi sistemul muscular.

Într-o sesiune de snowboarding de o oră, poți arde până la 450 de calorii, iar pe măsură ce dobândești o rezistență mai mare și poți practica sportul la un nivel mai intens, această activitate se va dovedi o metodă excelentă de a-ți ține greutatea sub control.

De asemenea, snowboarding-ul este un sport care îți antrenează toate grupele de mușchi. Efortul pe care îl faci pentru a conduce placa, pentru a-ți ține echilibrul sau chiar pentru a te ridica după un viraj nereușit îți vor dezvolta toți mușchii din corp și te vor ajuta să rămâi în formă.

Mai mult, acest sport de iarnă oferă și avantaje de ordin mental. Atunci când practici acest sport, corpul eliberează o serie de endorfine, care îți vor crește nivelul de fericire și îți vor oferi bună dispoziție, într-un mod total natural.

Deprinderea tuturor trucurilor specifice acestui sport, luarea de decizii rapide atunci când ești pe pârtie sau buna coordonare a corpului pentru a-ți ține echilibrul pe placă îți vor îmbunătăți capacitatea de reacție și de luare a deciziilor, aptitudini extrem de utile și în alte activități.

Nu în ultimul rând, snowboarding-ul îți permite să legi prietenii în jurul unei pasiuni comune, cu o mulțime de oameni interesanți. Studiile arată că socializarea este benefică pentru dinamica normală a legăturilor neuronale, favorizând un risc scăzut pentru dezvoltarea anumitor afecțiuni neurodegenerative, precum demența sau boala Alzheimer.  

2. Pregătirea pentru snowboarding 

Dacă îți dorești să practici un nou sport, iar beneficiile snowboarding-ului te-au convins că această activitate este una pe care îți dorești să o practici, poți începe deja să faci pregătirile pentru prima coborâre pe pârtie. Iată cum un echipament de snowboard, cum te pregătești și ce pași trebuie să urmezi pentru a deveni tot mai bun în acest sport.

2.1. Alegerea plăcii de snowboarding
Placa de snowboard este elementul central al acestui sport. Țeine cont de acest criterii, pentru a ști cum să îți alegi placa de snowboard:

nivelul sportivului;
tipul de placă (all-mountain, freestyle, freeride);
forma ei;
lungimea sa;
lățimea sa;
greutatea sportivului.

DESCOPERĂ PLĂCILE DE SNOWBOARD PENTRU ADULȚI

2.2. Alegerea accesoriilor necesare
Un echipament de snowboard complet este vital, iar mulți dintre specialiștii acestui sport susțin că mai întâi trebuie cumpărate următoarele piese: placa, boots și legături de snowboard (elemente care transmit mișcarea din corpul sportivului către placa de care este prins), iar apoi, în funcție de buget, vor fi achiziționate și restul accesoriilor.

Totuși, nu se vor omite unele aspecte esențiale. Sportivul trebuie să se îmbrace ținând cont de condițiile meteo și de faptul că va lua des contact cu zăpada moale și umedă.

Astfel, el trebuie să renunțe la ochelarii de soare chic în schimbul unor ochelari de snowboard speciali, care îl protejează de soare, vânt și zăpadă, să nu uite că o cască îl poate păzi foarte bine în cazul unei accidentări urâte și că bootsii trebuie să fie unii confortabili.

DESCOPERĂ CĂȘTILE ȘI OCHELARII DE PROTECȚIE

2.3. Alegerea îmbrăcămintei
Îmbrăcămintea de snowboarding trebuie aleasă pe principiul celor 3 straturi, astfel încât să asigure un nivel optim de confort, dar și mobilitatea necesara pentru realizarea mișcărilor specifice, indiferent de valoarea temperaturii atmosferice:

Stratul de îmbrăcăminte interior - cel aflat în contact direct cu pielea. Se recomandă alegerea unui articol vestimentar din poliester, ce se pliază foarte bine pe forma trunchiului și nu reține transpirația. Tricourile din bumbac nu sunt ideale, în acest sens, cu toate că ofera un plus de confort.

Stratul de îmbrăcăminte intermediar - alege un polar sau o bluză fleece, articole vestimentare din materiale termoactiv, ce asigură confort deplin, chiar și la temperaturi ce coboară spre minime critice.

Stratul de îmbrăcăminte exterior - poartă geacă de snowboard și pantaloni de snowboard din materiale impermeabile, ce protejează împotriva căderilor de precipitații și contactului cu stratul de zăpadă de pe pârtie.

DESCOPERĂ IMBRĂCĂMINTE DE SNOWBOARDING PENTRU BĂRBAȚI

DESCOPERĂ IMBRĂCĂMINTE DE SNOWBOARDING PENTRU FEMEI

CUM SĂ TE INIȚIEZI CORECT ÎN SNOWBOARDING
CUM SĂ TE INIȚIEZI CORECT ÎN SNOWBOARDING

3. Reguli de bază pentru snowboarding

Înainte de prima coborâre, este necesar să deprinzi tehnica de bază a acestui sport. Pentru început, este important să înveți cum să stai pe placă. Un motiv pentru care mulți începători nu reușesc să-și țină echilibrul pe placă este că pun piciorul greșit în față.

De regulă, piciorul pe care îl pui în față ar trebui să fie cel pe care îl folosești din instinct pentru a te opri sau atunci când aluneci pe gheață.

Odată ce ai învățat să stai corect pe placă, roagă un prieten să te împingă ușor, pentru a putea începe să simulezi coborârea pe pârtie. Nu te gândi încă la slalomuri, mers cu viteză sau sărituri, pentru că, momentan, trebuie doar să înveți cum să-ți ții echilibrul, să iei viraje ușoare și să controlezi placa.

Continuă să exersezi până când toate mișcările specifice snowboarding-ului îți intră în reflex, iar atunci când simți că ești pregătit, încearcă o primă coborâre pe pârtie. Aceasta poate că nu va fi cea mai reușită și poate că vei cădea, însă, pe măsură ce repeți procesul, vei învăța din propriile greșeli, iar tehnica ta se va îmbunătăți considerabil.

Snowboardingul este un sport montan care oferă multiple beneficii, iar practicarea sa va contribui la sănătatea ta fizică și mentală, într-un mod cât se poate de natural și palpitant.

4. Întrebări despre inițierea în snowboarding

Disciplină ludică prin excelență, se adresează tuturor practicanților, indiferent de nivelul de schi. Crezi că este prea complicat pentru tine? Permite-ne să îți demonstrăm contrariul.

Am mers special pentru voi la La Clusaz, pentru a strânge trucuri și informații de la Victoria Codron, mai bine cunoscută sunt numele de „Vik”, monitor la Școala franceză de schi și câștigătoare a concursului de monitori de snowboarding (bordercross) în 2006.

Ea îți oferă în acest articol sfaturi de bază pentru a te iniția corect în această disciplină.

Crezi că există o vârstă ideală pentru practicarea snowboarding-ului?
Vârsta de 8 ani este vârsta minimă recomandată, atunci când cartilagiile sunt deja formate. Apoi, nu există limită de vârstă ! Am acompaniat chiar și un elev începător de 60 de ani.

Pentru un echipament de snowboard, care sunt recomandările tale?
Pentru început, nu te implica atât de mult în alegerea ținutei. Mai bine te concentrezi pe protecție: ne gândim adesea la cască, dar uităm de protecțiile pentru încheieturile mâinilor (locul cel mai predispus accidentării printre începători!), sau de protecții de genunchi pentru snowboard.

Este de preferat să îți achiziționezi și o protecție pentru spate, pentru a te proteja de schiorii care vin în urma ta pe pistă; la început, suntem adesea așezați pe pistă! Alege o placă de snowboard pentru incepatori flexibilă și „nu prea lungă” (trebuie să îți ajungă sub bărbie).

La nivelul reglajelor, distanța dintre picioare trebuie să fie la minimul lungimii antebrațelor (cu tot cu mâini). Dacă îți reglezi singur cele doua legături de snowboard, unghiul este de -2 la -4 la spate și de +10 la 15 grade în față. Ai grijă să strângi bine atât legăturile, cât și bocancii de snowboard (bootsi).

Ce exerciții recomanzi pentru începători?
Pentru inițiere, recomand să se înceapă pe un platou cu înclinație mică și cu oprire naturală. Pentru mai mult echilibru, leagă pe placă doar piciorul din față. După această primă etapă, poți merge pe o pârtie ușoară pentru a îți antrena derapajul, prin exercițiul de „frunză”.

În acest stadiu, recomand să te familiarizezi cu teleschiul, pentru că permite lucrarea echilibrului și poziționarea pe verticală a snowboard-ului.

Apoi (în maximum o zi sau două, adesea în câteva ore, în funcție de capacitatea ta de acomodare cu panta) vei putea continua cu viraje, cu sprijinire pe călcâi (back side) și sprijinire pe vârful piciorului (front side).

CUM SĂ TE INIȚIEZI CORECT ÎN SNOWBOARDING

Ține cont de toate aceste sfaturi esențiale pentru practicarea snowboarding-ului și testează-ți în aceasta iarnă limitele, pe pârtiile special amenajate. Distrează-te alături de toți cei cu care împărtășești pasiunea pentru acest sport și nu uita un lucru extrem de important: dă-te cu placa doar atunci când porți un echipament de snowboard complet!