CUM NE ALEGEM LOCUL DE CAMPING ATUNCI CÂND PLECĂM ÎNTR-O DRUMEŢIE MAI MULTE ZILE?

Cum ne alegem locul de camping atunci când plecăm într-o drumeţie mai multe zile?

Indiferent de locul în care alegi să campezi, trebuie să ții cont de câteva aspecte esențiale! Descoperă mai jos toate recomandările noastre!

Dacă să dormi afară, într-un camping amenajat sau într-un cort de creastă poate părea simplu, există totuși niște reguli de bază pe care trebuie să le cunoști pentru a profita la maximum de o noapte în mijlocul naturii. Specialiștii te învață cum să instalezi corect și în siguranță un cort într-o drumeție de mai multe zile !

În cadrul unui traseu de trekking, cortul nu trebuie neapărat să fie instalat după o zi lungă de drumeție tehnică și sportivă! Te poți îndepărta la doar 3 – 4 ore de mers de un punct de acces rutier, sau o jumătate de zi după-amiaza și ajungi deja destul de departe pe munte.

A doua zi de dimineață, după micul dejun, traseul de întoarcere te va aduce înapoi la punctul de plecare. Această „formulă de pornire” îți permite să economisești greutatea a două mese de prânz!

CUM NE ALEGEM LOCUL DE CAMPING ATUNCI CÂND PLECĂM ÎNTR-O DRUMEŢIE MAI MULTE ZILE?

 Alege-ți locul pentru campare

- Este important să te instalezi aproape de o apă curgătoare. Acest lucru îți va permite să reduci greutatea rucsacului, nefiind nevoit sa cari litri întregi de apă potabilă. Pentru a face apa de munte potabilă, sunt suficiente câteva comprimate de purificare.

- O zonă plată și uscată, cât mai ferită de vânt (sub o creastă sau un vârf, dacă este posibil, rezemat de un lanț stâncos). Cât mai plat este o noțiune destul de relativă. Te poți instala pe o pantă foarte mică de 2 sau 3 grade pentru evacuarea unei eventuale acumulări de apă și pentru a avea capul poziționat puțin mai sus decât picioarele;

- Expunere la est sau vest. Aceasta este o alegere personală: să alegi apusul soarelui pentru a profita de lumina lui frumoasă în momentul mesei de seară sau să alegi răsăritul soarelui din motive de temperatură dimineața ! Dacă optezi pentru opțiunea „răsărit de soare”, orientează intrarea cortului cu fața la est.

Cum NU trebuie niciodată ales un loc de camping în cadrul trekkingului:

- Pe un vârf de munte sau imediat sub acesta din motive evidente de vânt puternic (întețirea vântului din cauza reliefului) și de zone de impact privilegiate de fulgere. Aceleași lucruri se întâmplă și sub un copac mare izolat.

- Într-o turbărie (lac glaciar antic umplut cu sedimente), pentru că în afară de deteriorarea unei flore fragile, aceste terase mlăștinoase, cu sol moale, sunt în general foarte umede.

- Aproape de o turmă de ovine sau caprine în zonă de culcare. Prezența ta le va perturba și riști să mobilizezi câinii de pază!

CUM NE ALEGEM LOCUL DE CAMPING ATUNCI CÂND PLECĂM ÎNTR-O DRUMEŢIE MAI MULTE ZILE?

 Pădurea

Camparea în pădure sau poiană este foarte agreabilă (temperatura masei de aer din mediul forestier este în general mai mare cu 1 până la 3 °C).

Atenție însă la, în pădurea de conifere (brazi, molizi, pini, etc.) aciditatea solului este foarte favorabilă furnicilor! Este așadar important să verifici că nu există un furnicar mare la mai puțin de 100 de metri de locul de instalare a taberei.

Rucsacurile cu alimente trebuie agățate în copaci pentru a nu fi accesibile rozătoarelor și altor animale precum vulpile sau nevăstuicile, care ți-ar putea mânca alimentele!

CUM NE ALEGEM LOCUL DE CAMPING ATUNCI CÂND PLECĂM ÎNTR-O DRUMEŢIE MAI MULTE ZILE?

 Regulile de bază ale campingului sunt impuse și la trekking

Dacă există șanse să plouă este necesar să faci un șanț în jurul cortului. Șanțul nu trebuie să fie foarte adânc, 2 sau 3 centimetri sunt suficienți pentru ca o eventuală acumulare de apă să se scurgă.

Focul de tabără este foarte potrivit atât pentru ambianța serii, cât și pentru îndepărtarea animalelor rozătoare. Chiar și după ce focul a fost stins, mirosul de lemn ars ține la distanță animalele timp de mai multe ore.

Focul trebuie înconjurat de pietre și trebuie să fii foarte vigilent la o eventuală propagare a acestuia în cazul în care iarba din jur este uscată (iarbă veche rămasă din iarnă pe timpul primăverii sau iarbă matură în septembrie și octombrie).

Chiar și fără tradiționala lopată, care cântărește 2 sau 3 kilograme, o unealtă mică de grădină îți permite să sapi șanțul pentru acumularea de apă și să sapi și fosa necesară nevoilor biologice!

Nu lăsa alimentele la dispoziția faunei! Pâinea, biscuiții și prăjiturile sunt foarte apreciate de marmote și alte animale, însă acestea nu le pot digera. Drojdiile pe care le conțin aceste alimente pot provoca sechele grave sistemelor digestive ale acestor animale.

CUM NE ALEGEM LOCUL DE CAMPING ATUNCI CÂND PLECĂM ÎNTR-O DRUMEŢIE MAI MULTE ZILE?

Reguli fundamentale

Camparea din cadrul drumeţiilor de mai multe zile este diferită față de cea în campingul “staţionar” . În funcție de zone și de țări, campingul poate fi interzis. Pe de altă parte, atunci când ești în mijlocul crestei muntelui, campingul devine mai sălbatic și, de exemplu în Frața, este autorizat dacă nu se stau două nopți consecutive în același loc. În parcurile naționale, camparea este interzisă, mai puțin în cazul în care este organizată la mai mult de o oră de mers de un refugiu sau de marginea parcului.

Ghizii montani propun în mod regulat drumeții cu cortul în mijlocul muntelui. Alături de ei și ele vei învăța și mai mult despre autonomie în această frumoasă experiență montană.