CUM SĂ ALEGI VESTA STABILIZATOARE DE SCUFUNDĂRI

Rolul vestei stabilizatoare este de a-ți fixa butelia, de a-ți îmbunătăți flotabilitatea și de a te ridica și menține la suprafață fără eforturi. Utilizarea acestui echipament necesită adesea timp: pentru a simplifica acest proces, uneori cel mai bine este să ai propria vestă stabilizatoare, a cărei atuuri și funcții să le cunoști foarte bine.
Decathlon îți prezintă criteriile de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi o vestă stabilizatoare de scufundări !

VESTĂ STABILIZATOARE: 3 FUNCȚII, NUMEROASE MODELE !

Te simți puțin pierdut în fața numeroaselor referințe de veste stabilizatoare? Treci prin fiecare etapă, înțelegând prioritățile fiecărui tip de vestă.

VESTA CLASICĂ, SAU REGLABILĂ

Este cea mai răspândită vestă, datorită prețului său, adaptării la mai multe conformații și la diferite combinații de îmbrăcăminte, datorită buzunarelor și compatibilității atât pentru bărbați, cât și pentru femei.

În ciuda greutății, volumului mic și confortului minim atunci când este mult umflată, această vestă este potrivită tuturor celor care practică scufundări la orice nivel, atât pentru copii, cât și pentru adulți.

VESTA CU ACOPERIRE OPTIMĂ

După cum o indică numele, această vestă cu volum mare și care dispune de buzunare mari, îți acoperă umerii cu aer! Este utilizată în principal de monitori și scafandri avansați, pentru rezistența și volumul său mare, utilă pentru a avea un set cu butelie mai mare sau pentru a asista un scafandru. Asigură confort și echilibru incredibil, în toate pozițiile !

În schimb, acest tip de vestă este greu, mai scump, și necesită câteva scufundări prealabile, pentru adaptare și reglaj.

VESTĂ TEHNICĂ

Unii utilizatori o numesc și „dorsală”. Acest model este apreciat de fotografi pentru volumul său, reglajele fine și degajarea pe care o oferă la nivelul bustului și abdomenului. Asigură libertate de mișcare și confort !

Scafandrii profesioniști apreciază volumul său de ridicare, ce permite să ai mai multe seturi de butelii de scufundări. Alt avantaj: modularitatea sa și ajutorul oferit pentru o poziție verticală sub apă. Pe de altă parte, la suprafață este mai dificil să stai vertical cu această vestă !

VESTA DE CĂLĂTORIE

În versiunea sa dorsală sau clasică, vesta de călătorie se dovedește a fi foarte ușoară și pliabilă, pentru că nu are back-pack rigid – elementul care fixează greutatea buteliei pe vestă. Motiv pentru care prezintă și inconveniente: mai puțin rezistentă, mai puțin confortabilă și dispune de mai puține buzunare decât o vestă clasică. Dar este indispensabilă în călătoriile de scufundări !

FUNCȚIILE ȘI CRITERIILE TEHNICE ALE UNEI VESTE STABILIZATOARE

De îndată ce ai ales un tip de vestă, interesează-te cu privire la anumite aspecte mai precise și tehnice, precum:

– Confort: un guler căptușit este un plus în protecția împotriva iritațiilor gâtului și un spate matlasat asigură mai mult confort. Fii atent și la calitatea back-pack-ului;
– Rezistență: este precizată printr-un indice (500, 1000, etc.) oferit în denieri sau în cordura. Verifică prin atingere !
– Accesorii: Buzunarele și inelele sunt foarte importante pentru depozitarea sau agățarea detentorului, lanternei de scufundări și tabelului de scufundări. Dispune de buzunare speciale pentru cuțit și pentru parașută. Anumite buzunare pentru lesturi sunt întărite și se pot largi rapid, altele sunt dispuse la spate, pentru menținerea unui bun echilibru hidrodinamic. Nu este nevoie de multe inele: 3 sau 4 sunt suficiente ;
– Supapa de umflare: umflă vesta printr-un tub sau un sistem integrat de tip 1 moletă sau 2 butoane. Compară viteza de umflare, reactivitatea, sensibilitatea și accesibilitatea ;
– Sistemele de evacuare : în general, pe partea dreaptă sunt prezente sistemele de evacuare rapide – pe umăr sau în partea inferioară a spatelui – pe când o evacuare lentă este integrată supapei. Verifică-le poziționarea, accesibilitatea (gândește-te la mănuși) și calitatea.
– Prețul: o vestă bună începe adesea de la 149,99 € ;

MODALITĂȚILE CORECTE DE ÎNTREȚINERE A VESTEI DE SCUFUNDĂRI

Urmează ghidul propus de Tribord !

În general, nu supraîncărca vesta: evită supra lestarea și transportă butelia cu ajutorul unui mâner, mai degrabă decât cu ajutorul vestei.

Nu te atinge cu vesta de relief și nu pune setul de butelie de scufundări deasupra vestei, pe marginea apei. Repară supapa de umflare în caz de scurgere sau în cazul în care prezintă un defect.

După fiecare scufundare, trebuie să lași vesta stabilizatoare în apă curată și să o golești prin evacuarea sa rapidă de la baza vestei. Usuc-o și depoziteaz-o la umbră. La sfârșitul scufundărilor, depoziteaz-o în condiții bune.

Așadar, ce vestă stabilizatoare vei alege vara aceasta ?

 

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020