CUM SĂ ALEGI RUCSACUL DE ALPINISM

Un rucsac se poate alege în funcție de mai multe criterii: volum, greutate, acces ușor la conținut, sisteme de prindere pentru pioleți sau schiuri.

GREUTATEA
Un rucsac ușor este mult mai practic decât unul mai greu, dar cel ușor are ca dezavantaj faptul că se uzează mai repede.

VOLUMUL
Este important să ai în vedere faptul că vei avea multe lucruri de luat cu tine, așa că nu subestima volumul rucsacului.
Ai nevoie de un rucsac cu volum între 20 și 30 de litri, pentru strictul necesar: coardă, bucle, dispoziv de asigurat, mâncare, apă și haine pentru vreme rece sau ploioasă. Alege un rucsac cu volum între 30 și 40 de litri pentru o tură de 2 zile, pentru că ai nevoie și de cele necesare pentru un bivuac. Pentru trasee de mai multe zile îți recomadăm un rucsac de peste 40 de litri.

EXTENSIE
Unele rucsacuri au un sistem de prindere cu benzi, pentru a mări volumul, prin rularea acestora în exterior. Este bine să te asiguri că benzile se închid bine chiar și atunci când este umplut la maxim. Într-o situație extremă, poți folosi rucsacul pe post de jumătate de sac de bivuac (îți bagi picioarele în el, când este gol, și prinzi benzile în jurul taliei).

NUMĂRUL DE BUZUNARE EXTERIOARE
Un rucsac cu sistem de prindere pentru colțari este ideal, dar ar fi bine să eviți rucsacurile cu foarte multe buzunare exterioare. Complică felul în care distribui lucrurile pe care le ai cu tine. Un rucsac simplu este mai eficient.

SISTEM DE PRINDERE PENTRU SCHIURI
Rucsacul ideal deține și un sistem de prindere pentru schiuri.

SISTEM DE PRINDERE PENTRU COLȚARI
Este minunat fiindcă îți permite să prinzi colțarii de rucsac, ceea ce este mult mai eficient decât să îi bagi în interiorul rucsacului.

SISTEM DE PRINDERE PENTRU PIOLEȚI
Orice model de rucsac de alpinism trebuie să îl aibă. Înainte de a achiziționa un rucsac, verifică dacă pioleții tăi se potrivesc perfect cu sistemul de prindere.

SISTEM DE HIDRATARE
Acesta poate fi util pentru trasee de mai multe lungimi de coardă parcurse pe timp de vară. Dar pentru iarnă există riscul ca acesta de înghețe.

UTILIZARE

  • TRASEE DE O ZI
    Alege un rucsac care are între 20 și 30 litri cu sisteme de prindere pentru colțari și pioleți. Verifică dacă poți deschide și închide toate buzunarele dacă porți mănuși.
  • TRASEE DE MAI MULTE ZILE
    Foarte polivalente, rucsacurile de 30 până la 40 de litri oferă un volum suficient pentru echipamentul și hrana necesare pentru traseele de 2 zile și o noapte în refugiu.
    Pentru turele de mai multe zile, în  care ai nevoie de autonomie, dar și pentru expediții, alege un rucsac de capacitate mare, cu volum mai mare de 40 de litri.
    Rămâne la fel de important sistemul de prindere pentru colțari și pioleți.

 

Total
13
Shares

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 4,33 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Jun 17, 2021
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020