Cum să alegi corect o bicicletă adaptată copilului tău?

Pentru a facilita inițierea copilului în mersul pe bicicletă și pentru ca el să se poată bucura de plimbări grozave pe 2 roți, este important ca bicicleta să fie adaptată vârstei și înălțimii acestuia.

Alegerea unei biciclete pentru copii nu este tot timpul un lucru foarte ușor. Astfel, pentru a-ți simplifica această misiune, iată câteva informații cheie după care să te ghidezi în alegerea bicicletei.

1. CUM SĂ ALEGI O BICICLETĂ ADAPTATĂ COPILULUI TĂU ?

În primul rând, trebuie să știi că mărimea unei biciclete se măsoară în inch și este exprimată prin simbolul ’’. Aceasta este determinată de diametrul jantei bicicletei, iar un inch este echivalentul a 2,54 cm. Pentru a alege corect o bicicletă pentru copilul tău, ține cont de înălțimea și de vârsta acestuia din momentul achiziției.

Pentru copiii începând cu vârsta de 2 ani, o bicicletă fără pedale este perfectă pentru învățarea echilibrului pe bicicletă.

O bicicletă de 14 inch este potrivită pentru un copil cu vârsta între 3 și 5 ani și o înălțime cuprinsă între 90 cm și 105 cm.
Un copil cu vârsta între 5 și 6 ani, cu o înălțime cuprinsă între 105 cm și 120 cm, se va simți confortabil pe o bicicletă de 16 inch.
Pentru copiii cu vârsta între 6 și 9 ani, cu o înălțime cuprinsă între 120 cm și 135 cm, optează pentru o bicicletă de 20 inch.
Pentru copiii de peste 9 ani, cu o înălțime cuprinsă între 135 cm și 150 cm, alege o bicicletă de 24 inch.
Cu toate acestea, înainte de a achiziționa bicicleta, ai grijă ca micuțul tău să se simtă confortabil pe viitoarea sa bicicletă. Pentru acest lucru, iată câteva lucruri pe care să le verifici împreună cu el:
-ambele picioare trebuie să atingă solul;
-copilul trebuie să prindă ușor manetele de frână;
-cadrul bicicletei trebuie să fie adaptat, adică să îi permită să se urce ușor pe șa.

2. CARE SUNT RISCURILE ALEGERII UNEI MĂRIMI NEPOTRIVITE?

O mărime neadaptată a bicicletei poate provoca disconfort, dar și oboseală sau chiar dureri. Ergonomia bicicletelor este concepută pentru fiecare vârstă și pentru fiecare conformație în parte, motiv pentru care este important să ții cont de înălțimea copilului tău în alegerea mărimii bicicletei.

Așadar, nu alege o bicicletă mai mare pentru copil, pornind doar de la ideea că o va putea folosi mai mult timp. De asemenea, evită să îl lași pe cel mic să învețe să meargă pe bicicletă folosind bicicleta fratelui său mai mare, a cărei dimensiune va fi nepotrivită pentru el.

În afară de riscul de a îl descuraja pe parcursul etapei de inițiere în mersul pe bicicletă, acest lucru îi poate pune în pericol și siguranța. Copilul trebuie să poată prinde ușor și rapid manetele de frână și trebuie să poată pune picioarele pe sol în cazul unei opriri spontane. O bicicletă prea mare sau o șa prea înaltă îi poate provoca, de asemenea, dureri în spatele genunchilor.

Pe de altă parte, pe o bicicletă prea mică, copilul va obosi mult mai rapid și nu va resimți nicio plăcere în a pedala. De asemenea, o șa prea mică îi va provoca dureri în partea din față a genunchilor.

3. CÂND TREBUIE SĂ SCHIMBI BICICLETA COPILULUI?

Ai grijă și controlează frecvent evoluția copilului tău pe bicicletă.

Pentru acest lucru:

  • Adaptează înălțimea șeii. Aceasta nu trebuie să fie nici prea înaltă, din cauză că acest lucru ar împiedica copilul să pună picioarele pe sol și l-ar obliga să stea într-o poziție inconfortabilă pentru a pedala, dar nici prea joasă, din cauză că în această situație genunchii săi ar atinge ghidonul. Astfel, îți recomandăm să o reglezi din 5 mm în 5 mm, în scopul de a găsi înălțimea ideală pentru o postură confortabilă.
  • Dacă bicicleta este prevăzută cu manete de frână reglabile, asigură-te că acestea sunt adaptate conformației copilului.

Ușor de utilizat, bicicletele B’TWIN sunt prevăzute cu șei și ghidoane care pot fi reglate foarte ușor și fără unelte.Când bicicleta îi rămâne mică copilului, înlocuiește-o cu una mai mare.

4. CARE SUNT RECOMANDĂRILE PENTRU A AVEA GRIJĂ DE SIGURANȚA COPILULUI TĂU LA ORICE VÂRSTĂ?

În afară de alegerea unei biciclete adaptate copilului tău, astfel încât acesta să se bucure de confort în timpul ieșirilor pe bicicletă, în familie sau între prieteni, nu uita că foarte importante sunt și regulile de siguranță, care încep cu purtarea căștii. Casca este obligatorie pentru copiii de toate vârstele. Aceasta îi protejează pe copii în timpul etapei de învățare a echilibrului, dar și pe cei mai mari, care practică MTB și alte discipline pe două roți, mai extreme.  Așadar, atunci când achiziționezi bicicleta copilului, alege și o casca care se potrivește circumferinței capului acestuia și disciplinei pe care o practică.

 

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (32 voturi, medie: 4,69 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
EXERCITII ABDOMEN ⋆ ANTRENAMENTE PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: May 6, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020