CUM SĂ ALEGI ESPADRILELE PENTRU CĂȚĂRAT

Alegerea espadrilelor pentru cățărat este una dintre cele mai importante decizii, când este vorba de echipamentul de escaladă, bouldering sau trasee de mai multe lungimi de coardă. Majoritatea modelelor au câteva caracteristici comune, și anume, sunt flexibile și au talpa aderentă.

Principalele caracteristici ale espadrilelor de cățărat:

SISTEMUL DE REGLARE

Șireturi, arici sau slipper.

Șireturile oferă o precizie mai mare espadrilelor, deoarece permit strângerea pe toată lungimea piciorului, în timp ce cele care au arici sau slipperii au ca avantaj faptul că se pot încălța și descălța foarte rapid.

FLEXIBILITATEA TĂLPII

 O talpă flexibilă este ideală pentru cătăratul pe fețe căzute și pentru mișcări dinamice (perfectă pentru cățăratul indoor și bouldering), în timp ce o talpă mai rigidă este ideală pentru prize mici, de genul celor din traseele de multi-pitch sau escaladă pe stâncă.
Talpa espadrilelor nu este neapărat doar flexibilă sau doar rigidă. O talpă rigidă poate deveni mai flexibilă în funcție de cât de des o folosești.

FORMA ESPADRILELOR

Espadrilele pentru cățărat se împart în trei mari categorii, în funcție de forma calapodului:
– Talpă dreaptă: forma clasică care respectă anatomia piciorului.
– Talpă ușor asimetrică: permite tensionare mai mare în timpul încărcării prizelor crescând astfel senzația de încredere și de aderență
– Talpă asimetrică (agresivă): aceasta are aceleași avantaje ca cea ușor asimetrică, dar mai accentuate. Adesea vârful este îndreptat în jos, având o formă ușor convexă.
Espadrilele cu talpă dreaptă sunt concepute pentru nivel începător și mediu, iar cele cu talpă ușor asimetrică sau asimetrică sunt pentru nivel avansat.

Vezi toate espadrilele

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (18 voturi, medie: 4,22 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020