CUM SĂ ALEGI CORECT ȘOSETELE PENTRU DRUMEȚIE ?

O pereche de șosete bune este accesoriul esențial al oricărui pasionat de drumeții. Pentru a ști cum să alegi modelul de șosete potrivite pentru tine, iată câteva recomandări din partea noastră!

Atunci când pleci în drumeții, este important să porți o pereche de șosete concepute special pentru această practică sportivă, care să protejeze picioarele de frecare și să asigure o bună evacuare a umidității, pentru a preveni apariția bășicilor! 

Dar cum poți să alegi corect perechea de șosete potrivite? Alegerea acestora trebuie să se bazeze pe 5 criterii: alegerea materialului, tehnicitatea terenului de practică, durata de mers, anotimpul și lungimea șosetelor.

Iată recomandările noastre!

ALEGEREA MATERIALULUI ȘOSETELOR DE DRUMEȚIE 

Șosetele de drumeție pot fi realizate din diferite materiale, fiecare având specificitățile lui. 

În funcție de nivelul tău de practică, dar mai ales în funcție de nevoile tale, poți opta pentru materialul care ți se potrivește cel mai mult.

Bumbacul, de exemplu, are avantajul de a fi foarte confortabil.

În schimb, acesta nu evacuează umiditatea și se usucă mai lent, ceea ce crește riscul de apariție a bășicilor în timpul unei drumeții mai lungi. Prin urmare, șosetele din bumbac sunt recomandate mai curând pentru drumeții scurte sau plimbări.

Materialele sintetice sunt destul de rezistente și durabile în timp.

Acestea au avantajul de a evacua transpirația în mod optim, motiv pentru care sunt recomandate pentru drumețiile mai lungi

Elastanul permite o susținere bună și o adaptare corectă la forma piciorului, limitând posibilitatea de a se forma pliuri.  

Cordura, prezentă în compoziția anumitor șosete, este recunoscută prin rezistența sa la rupere și la abraziune. Acest material este ideal pentru o drumeție lungă sau pentru trekking

Lâna merinos este confortabilă, are capacitatea de a limita apariția mirosurilor neplăcute și de a izola împotriva frigului. 

În plus, având în vedere că este termoregulatoare, izolează picioarele și de căldură. Anti-bacteriană, aceasta prezintă, totuși, o capacitate destul de moderată de evacuare a transpirației. Așadar, lâna merinos este adesea combinată cu alte materiale sintetice în compoziția unei șosete. 

UN MIC FOCUS ASUPRA DEMERSULUI NOSTRU DE PROTEJARE A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR :

Pentru a proteja mediul înconjurător, 80% din gama noastră de șosete sunt concepute eco. 

BUMBAC REZULTAT DIN AGRICULTURA BIOLOGICĂ  

Pentru a vă propune produse plăcute la atingere și confortabile în timpul practicii, utilizăm bumbac ecologic. Acesta este cultivat fără îngrășăminte chimice, pesticide sau Organisme modificate genetic, ceea ce diminuează riscul de poluare a solurilor și a pânzelor freatice. 

VOPSIREA DOPE DYED 

În ceea ce privește materialele sintetice, utilizăm o tehnică de vopsire care presupune un consum mai redus de apă. Pentru a reduce consumul de apă în timpul vopsirii materialelor,  noi apelăm la tehnica “Dope Dyed”, care constă în integrarea pigmenților de culoare încă de la fabricarea firului.

TEHNICITATEA TERENULUI DE PRACTICĂ  

Un al doilea criteriu care nu trebuie neglijat în momentul alegerii șosetelor pentru drumeție este tehnicitatea terenului de practică. Dacă pornești într-o drumeție pe poteci ușor denivelate sau pe cărări abrupte la munte, nevoile nu vor fi aceleași. 

Pentru drumeții pe poteci mai degrabă plate, la câmpie sau în pădure de exemplu, se recomandă purtarea unor șosete confortabile, cu cât mai puține cusături posibile. 

În schimb, dacă alegi să mergi  în drumeție la munte, pe poteci tehnice cu denivelări, îți recomandăm să alegi o pereche de șosete cu întărituri la nivelul călcâiului și degetelor. La urcare sau la coborâre, aceste părți ale piciorului sunt foarte solicitate și o presiune continuă la nivelul degetelor se poate dovedi dureroasă după un anumit timp, dacă nu porți o pereche de șosete adaptate. 

Orientează-te spre o pereche de șosete mai tehnice care evacuează bine transpirația și reduc riscul de frecare.

În orice caz, indiferent de locul de practică, este important să alegi corect mărimea șosetelor pentru drumeție. Niște șosete prea mici sau prea mari pot provoca bășici foarte rapid. În cazul unor șosete prea mari, există prea mult material în jurul piciorului și șansa de a se forma pliuri este mult mai mare. În cazul unor șosete prea mici, riscul este alunecarea acestora spre interiorul încălțămintei.