CUM SĂ ALEGI CENTURA DE KARATE

Cum să alegi centura de karate

CENTURA, SIMBOLUL NIVELULUI PRACTICANTULUI DE KARATE ÎNNODAREA ȘI ÎNTREȚINEREA DIFERITELOR TIPURI DE CENTURI O CENTURĂ DE MĂRIME POTRIVITĂ

Alegerea culorii, a lungimii, a materialului și a motivelor care ornează o centură de karate depinde de conformația și preferințele tale. Centura este, înainte de toate, simbolul nivelului tău.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE KARATE

Centura, simbolul nivelului practicantului de karate

Centura de karate completează echipamentul de karate, și, mai ales, kimonoul pe care îl leagă. Primul rol al centurii este, așadar, unul funcțional. El permite ajustarea kimonoului, care este larg, și adaptarea acestuia corpului practicantului. Dar funcția sa principală este, înainte de toate, de a indica și identifica, la prima vedere, nivelul sportivului. Gama de culori a centurilor, cu roșu la mijlocul nivelurilor, acompaniază, astfel, evoluția sportivului, în funcție de o codificare specifică și universal recunoscută în acest sport. Aceste grade, sau centuri, se măsoară în 9 Kyu, de la alb, la negru. Începătorul va fi de nivelul 9 kyu, cu centură albă. Apoi gradele urcă, trecând prin galben, portocaliu, verde, albastru, menținut până la al 4lea kyu, și maro, până la primul kyu. Mai depart,e un karateka așteaptă primul său Dan și obține centura neagră, la care se va adăuga o baretă, până la al cincilea Dan. Începând cu al șaselea nivel, centura va fi roșie și albă, roșie pentru al optulea Dan, și, în sfârșit, albă, fără bandă, pentru al zecelea. Semi-kyurile sunt ilustrate prin centuri bicolore în carouri. Evoluția depinde de nivelul elevului, de potențialul său, de intensitatea antrenamentului și de școala urmată. De obicei, se dobândește un Kyu pe an. Pentru copii este potrivită o centură chingă, pentru că aceasta se poate ajusta ușor taliei. Adulții pot opta pentru centură cusută.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE KARATE

Înnodarea și întreținerea diferitelor tipuri de centuri

La fel ca în judo, există o modalitate specifică de înnodare a centurii, care respectă tradiția și asigură că centura nu se desface în timpul practicii. Centura trebuie plasată la nivelul taliei, deasupra cămășii kimonoului. În primul rând, trebuie prinse extremitățile, fiecare în câte o mână, pentru ca apoi să înfășori centura de ambele părți. Apoi, revino cu extremitățile în fața ta, în centru, asigurându-te că centura este poziționată plat și că nu este nici prea strânsă, nici prea largă. Plasează marginea dreaptă peste cea stângă și las-o să cadă liber în fața ta. Prinde apoi marginea stângă și fă o buclă în jurul celei drepte, la exterior, ținând materialul strâns cu mâinile. Asigură-te că pliurile se fac întotdeauna corect. Trage, apoi, de fiecare capăt astfel încât centura să fie plată, rezistentă și astfel încât ținuta să fie în conformitate cu normele de karate. Centura de karate va fi, de asemenea, semnătura ta. Poți alege modele brodate cu motivele și culorile pe care le preferi. Centura din bumbac va fi mai rezistentă și mult mai ușor de spălat decât cea din satin, mătase sau alte materiale prețioase, dar fragile, mai ales dacă au broderii.

CUM SĂ ALEGI CENTURA DE KARATE

O centură de mărime potrivită

Mărimea potrivită a centurii tale depinde de conformația ta și de preferințele tale în privința lungimii. Centurile se măsoară în centimetri. Trebuie să calculezi aproximativ dublul circumferinței taliei tale, pentru a realiza turul dublu în jurul ei. Trebuie să măsori 110 cm pentru nod, pentru centuri standard, și 120 până la 130 cm pentru centuri din mătase. Pentru copii, măsoară 250 cm. Pentru adulți, între 280 cm, pentru karatekas mai slabi, cu circumferința taliei mai mică de 90 cm, și mai mult de 300 de cm, pentru ceilalți. Poți opta pentru centuri cusute, deja tăiate, sau poți alege role de centuri chingă care îți vor permite să schimbi în mod frecvent centura. În acest caz, ai grijă să tai materialul oblic, astfel încât acesta să nu se destrame sau să se deterioreze în timpul practicării acestui sport de contact. Poți alterna centurile, între o centură sobră și rezistentă, pentru practică – pe care o poți pune în geanta de sport pentru antrenament –  și o centură brodată, pentru competiții.