fbpx

A carabiner is a climber’s best friend. It is used to belay, to attach the rope, to tie-in, to abseil, etc. In short, there is no climbing without it. Climbing and mountaineering carabiners are made of Zicral, an aluminium and zinc alloy that is very strong and lightweight.

Carabinera este indispensabilă pentru cățărat-ul cu corda, o folosim la filat, în regrupări, la rappel etc. Crabinerele sunt făcute din Zircal, un aliaj din aluminiu si zinc care le face să fie foarte rezistente, dar în acelși timp foarte ușoare.

LOCKING/NON-LOCKING CARABINERS
CARABINERE CU SIGURANȚĂ/ FĂRĂ SIGURANȚĂ

Locking carabiners
Carabinerele cu siguranță

Carabinerele cu siguranță, sunt prezăvute cu un sistem de închidere al clapetei care nu prmite acesteia să se deschidă din întâmplare. Acestea sunt folosite pentru regrupări, pentru a lega dispozitivul de filat, pentru rappel, etc

Locking carabiners (or screwgate carabiners) are equipped with a screw to lock the gate of the carabiner against the body, which prevents the gate from opening randomly. These carabiners are used for important connections such as anchor points, belay devices and systems, abseiling, and safety lanyards, etc.

Non-locking carabiners
Carabinerele fără siguranță

Non-locking carabiners are mainly found as a component of quickdraws or camming devices and will hold a climber in the event of a fall. They should not be used for anything else.
Carabinerele fără siguranță sunt parte componentă a buclelor echipate sau a asigurărilor mobile, dispozitive folosite în escaladă sau alpinism pentru a parcurge un traseu, rolul lor fiind acela de asigurare în timpul cățăratului. Nu se recomandă a fi folosite în alte scopuri.

SHAPE/USE
FORMĂ/UTILIZARE

Carabiners come in different shapes, depending on their use:
În funcție de utilizarea lor carabinerele au forme diferite:

D-shaped
În formă de D

Carabinierele în formă de D sunt folosite

D-shaped carabiners can be used for clipping in (at the end of sling) or for belaying (only with a Grigri). Compared with pear-
shaped models of the same diameter, D-shaped carabiners are stronger as the load is transferred along the major axis of the carabiner.

Există diferite tipuri de carabiniere de escaladă: în formă de D sau HMS, cu șurub sau automate, etc.. Așadar, cum să alegi dintre ele?

Alegerea unei carabiniere de escaladă se face în funcție de 3 criterii: utilizarea pe care o va avea aceasta, forma sa și sistemul său de închidere.

1/ UTILIZARE 2/ FORMA 3/ SISTEMUL DE BLOCARE
,,,Utilitatea unei carabiniere depinde de forma sa,,,Există 2 sisteme de blocare ale carabinierelor cu siguranță:,,
,CARABINIERĂ DE PROGRESIE,CARABINIERĂ DE SIGURANȚĂ,,FORMĂ ÎN D,FORMĂ DE PARĂ (HMS),,BLOCARE CU ȘURUB,BLOCARE AUTOMATĂ
,Destinate progresiei, sunt folosite în principal pe bucle expres pentru asigurarile intermediare și îl rețin pe cățărător în caz de cădere. ,Dispun de un inel care blochează clapeta pe corpul carabinierei, minimizând riscul de deschidere. Aceste carabiniere sunt folosite în principal pentru atasarea si manevrarea dispozitivelor de rapel si filare a corzii, pentru asigurarea in regrupari si pentru autoasigurare cu ajutorul lonjei, pentru instalarea topurilor, etc. ,, Carabinierele în „D” sunt mai rezistente decât carabinierele în formă pară, pentru că tracțiunea este exersată mai aproape de axul mare al carabinierei.In cazul lor forma este dedicata rezistentei foarte ridicate si mai putin manevravilitatii, ca atare ele se folosesc in punctele cele mai solicitate ale sistemelor de asigurare pe care le montam. ,Forma acestor carabiniere este dedicata manevrabilitatii, forma lor le oferă o deschidere mai mare a clapetei, ceea ce ușurează manevrarea. Sunt indicate a se folosii pentru atasarea si manevrarea dispozitivelor de rapel si filare a corzii, deasemenea,aceste carabiniere sunt recomandate as folosi atunci cand folosim nodul semicabestan pentru rapel sau filare a corzii. ,,Este cel mai clasic sistem, un inel pe o clapetă filetată. ,Blocare automata a clapetei cu un sistem mecanic.Acest lucru presupune deblocarea mai complicata din doua sau trei miscari. Avantajul principal este că inelul se închide automat, așa că nu există riscul de a uita să îl închizi.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 2,83 din 5)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*