ALEGEȚI ÎNCĂLȚĂMINTEA POTRIVITĂ PENTRU SPORT: DE CE ESTE IMPORTANT ?

Fie că suntem sau nu sportivi, picioarele pot fi sursele multor probleme, și sunt responsabile performanțelor noastre și sănătății noastre globale. Cum să explicăm asta ? Pentru a afla mai multe despre rolul fundamental al piciorului, am apelat la Delphine, expert în podologie sportivă.

PICIORUL: SISTEMUL DE PROPRIOCEPȚIE A CORPULUI UMAN

“Piciorul nostru este punctul de legătură dintre corp și pământ. El este implicat în controlul posturii și al echilibrului atât datorită capacității sale de a echilibra mecanic corpul, cât și datorită informațiilor pe care le transmite sistemului nostru nervos asupra caracteristicilor acestui sprijin. Terminațiile sale nervoase numite proprioceptori sunt folosite pentru a comunica creierului poziția și mișcarea picioarelor și astfel, acesta coordonează plimbarea sau o mișcare specifică(pasul de alergare, saltul …). Dacă nu aveți încălțăminte bună, menținerea și poziționarea piciorului pot fi modificate … astfel, mesajul transmis de proprioceptorii dvs. devine confuz și sincronizarea unei mișcări specifice nu va fi asigurată. Prin urmare, este foarte importantă alegerea unui echipament adecvat și a îngrijirii picioarelor pentru a evita deteriorarea sau agravarea unei accidentări deja prezente. “

 

ALEGEȚI ÎNCĂLȚĂMINTE ADAPTATĂ PENTRU SPORT : O CHESTIUNE OBLIGATORIE !

Încălțămintea adaptată pentru sport vă va ajuta să vă îmbunătățiți performanțele, reducând în același timp riscul accidentării sau al uzurii. Iată câteva sfaturi practice care vă vor ajuta să faceți alegerea corectă:

 

PRIMUL CRITERIU : STABILITATEA

Încălțămintea trebuie să vă protejeze în primul rând picioarele și să reducă accidentările. Pentru aceasta, încălțămintea trebuie să ofere piciorului dvs. o bună stabilitate, permițându-i să joace rolul său natural de amortizor și propulsor. Se recomandă să cumpărați încălțăminte sport universală pentru a garanta cea mai bună stabilitate a piciorului.

În reviste, veți găsi adesea încălțăminte pentru persoane cu luxație pronatoare sau supinatoare. Astfel, este necesar să știm că fiecare pronator sau supinator este unic: patologia este diferită în funcție de individ, este mai mult sau mai puțin accentuată și ia diferite forme de corecție. Și pentru a cunoaște gradul de tulburare statică, trebuie să efectuați testul podologic. Acesta este singurul capabil să vă diagnosticheze exact cazul.

 

AL DOILEA CRITERIU : AMORTIZAREA

Încălțămintea sport are nevoie de o bună amortizare pentru a filtra și a reduce undele de șoc. În cazul în care încălțămintea nu are amortizare, atunci există multe unde de șoc și o vibrație mare care traversează corpul la fiecare impact al călcâiului cu solul și, prin urmare, există riscul de accidentare (tendinită, fracturi de oboseală …) și uzura articulațiilor.

 

AL TREILEA CRITERIU : CONFORTUL

Încălțămintea sport este potrivită pentru piciorul dvs. dacă repartizează presiunea în mod egal. Nu trebuie să producă zone de frecare și să vă țină strâns călcâiul. Este recomandabil să vă cumpărați încălțăminte sport cu o jumătate de număr, sau chiar un număr mai mare. Pentru că atunci când faceți sport, piciorul se umflă datorită fluxului sanguin și al apei.

 

AL PATRULEA CRITERIU : LEJERITATEA

În ziua de azi, producătorii ne furnizează încălțăminte sport de înaltă performanță și lejeritate. Din punct de vedere pur mecanic, cu cât pantoful este mai ușor, cu atât pasul va fi mai liber, iar efortul fizic mai redus. Urmărim aici dinamismul pantofului.

SFATURILE +:

Când vă alegeți încălțămintea sport, trebuie să țineți cont :

– De activitatea practicată (alergare, fitness, sport de echipă…)

– De intensitatea activității sportive

– De frecvența practicii

– De forma particulară a piciorului dvs.

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020