8 ACȚIUNI ECO-RESPONSABILE PENTRU A PROTEJA MEDIUL MARIN

Poluarea, reducerea populației de pești, distrugerea recifurilor de corali… Trebuie să ne implicăm pentru a ne proteja oceanele! Iată 8 acțiuni eco-responsabile pe care le putem adopta pentru a contribui la conservarea mediului marin.

1. STRÂNGE DEȘEURILE

Nu este greu să adunăm deșeurile pe care le întâlnim în timpul activităților subacvatice. Ține de obișnuință. Poartă întotdeauna cu tine o sacoșă din plasă când mergi la snorkeling/scufundări sau un sac de gunoi atunci când mergi la plajă. Atunci când vezi un gunoi, știm că primul impuls este indignarea, dar poți face o schimbare numai acționând: strânge-l! Acțiunea ta eco-responsabilă este cel mai bun mod prin care gunoiul nu va mai ajunge în mediul marin.

2. ATINGE DOAR CU OCHII

Mediul înconjurător trebuie respectat! Putem face asta ținând cont de o regulă simplă pe care instructorii de scufundare o împărtășesc, de obicei, cursanților lor: animalele marine nu trebuie deranjate. Nu le urmări pentru a le face o fotografie, nu le forța să-și părăsească ascunzătorile, nu le maltrata. Privește cu atenție coralii de sub apă, dar nu-i lua acasă drept suvenir din vacanță! Atenție, de asemenea, la fundul mării: nu lovi coralii sau animalele care stau pe stânci și uită-te frecvent unde lovești cu labele de înot. Vizita subacvatică trebuie să fie la fel de discretă cum sunt bulele de aer!

3.LIMITEAZĂ CONSUMUL DE PLASTIC

Specialiștii estimează că în oceane există o cantitate de 300.000 de milioane de tone de plastic. De ce să nu ne schimbăm obiceiurile de consum de acum înainte, reducând plasticul și înlocuindu-l cu materiale reciclabile sau durabile? Acest gest simplu, făcut de fiecare dintre noi, va ajuta la protejarea oceanului. Iată, deci, câteva soluții ecologice ușor de aplicat:
– utilizează sacoșe din material textil pentru cumpărături,
– limitează achiziția de produse cu ambalaj plastic sau supra-ambalaj,
– evită să cumperi sticle din plastic care nu se pot reutiliza sau produse ambalate în porții individuale.

4. ATENȚIE LA PRODUSELE PE CARE LE CONSUMI

Consumi în mod frecvent fructe de mare? Atenție la produsele provenite din oceane! Asigură-te că provin din surse fiabile și din pescuit durabil. Pescuitul excesiv, pescuitul iresponsabil și pescuitul accidental afectează în mod grav scăderea populației de pești. Evită să consumi anumite specii, precum tonul roșu, o specie foarte căutată și pe cale de dispariție. De asemenea, spune „nu” supei de aripioare de rechin, motivul pentru care în fiecare an sunt omorâți 100 de milioane de rechini.

5. PARTICIPĂ ȘI IMPLICĂ-TE ÎN ACȚIUNILE PENTRU MEDIU

Există mai multe moduri de a fi activ pentru a proteja mediul. Primul este implicarea personală, prin modificarea obiceiurilor zilnice. De ce să nu luăm în calcul chiar înscrierea în grupurile de voluntari pentru curățarea plajelor și a recifurilor? Semnarea petițiilor și sprijinirea fundațiilor recunoscute pentru protejarea ecosistemelor marine este un alt mod prin care ne putem implica pentru a proteja lumea subacvatică.

6. FII UN EXEMPLU PENTRU CEI APROPIAȚI

Atitudinea ta este foarte importantă, iar ceea ce tu faci este un exemplu mai bun pentru grupul tău de apropiați decât discursurile despre ecologie și protejarea oceanului susținute de mari speakeri. Este cel mai bun mod prin care îți poți convinge familia, prietenii sau colegii. Copiii vor fi cei mai entuziasmați să ajute și, în plus, este un prilej de a insufla generațiilor viitoare valori de respect față de mediul înconjurător. Profită de impactul fotografiilor și al videoclipurilor publicate pe rețelele de socializare și încurajează oamenii să acționeze în direcția conservării mediului.

7. REDU AMPRENTA DE CARBON

O amprentă de carbon 0 este imposibilă astăzi. Totuși, dacă fiecare dintre noi reducem amprenta de carbon, împreună putem diminua efectele schimbării climatice asupra oceanelor. Creșterea nivelului mărilor și creșterea acidității oceanelor sunt strâns legate de emisiile de gaze cu efect de seră. Ai luat în considerare reducerea consumului de energie? Alege să te deplasezi pe jos sau cu bicicleta sau cu un vehicul cu consum redus. Optează pentru produsele locale care nu au nevoie de transport pe distanțe lungi cu camioane. Gesturi mici în fiecare zi care vor avea un efect pe termen lung asupra oceanului!

8. VERIFICĂ CEEA CE CUMPERI

Fii precaut cu ceea ce cumperi, mai ales în ceea ce privește produsele de lux. Unele dintre ele sunt fabricate din materiale provenite de la specii marine pe cale de dispariție, precum corali, solzi de la broaștele țestoase sau cochilii Nautilus, de exemplu.

DESCOPERĂ GAMA NOASTRĂ PRODUSE CONCEPUTE ECO

Cât de mult ți-a plăcut articolul nostru?

1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*
*

Articole recomandate

EXERCITII CARDIO ⋆ PENTRU ACASA
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Nov 5, 2020
PILATES – DESCOPERIȚI BENEFICIILE ACESTUI SPORT
By Decathlon  /  Ultima actualizare: Mar 10, 2020