7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

7 Sfaturi pentru a vă menține pielea uscată în timpul drumeției

ALEGE ECHIPAMENTUL IMPERMEABIL DE BAZĂ PROTECȚIE PENTRU PICIOARE PROTEJEAZĂ-ȚI FAȚA DE APA CARE SE POATE SCURGE DE PE GLUGĂ

Ploaia nu trebuie să fie un impediment pentru a te bucura de drumeție. Indiferent de anotimp, echipamentul potrivit va face diferența. Atenție, însă, trebuie să acorzi atenția cuvenită și verificării prognozei meteo, pentru a evita orice situație riscantă.

Pentru a menține pielea uscată, echipamentul impermeabil este primordial. Nu mai puțin importantă este respirabilitatea materialului, pentru a permite evacuarea transpirației și a reduce riscul de instalare a hipotermiei.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

1.Alege echipamentul impermeabil de bază

Jacheta și suprapantalonul trebuie să fie impermeabile. De cele mai multe ori, sunt confecționate din materiale ușoare, pentru a putea ocupa puțin spațiu în rucsac. Anumite modele de suprapantaloni pot avea chiar fermoare laterale, de lungul piciorului, pentru a nu fi nevoie să te descalți pentru a-i îmbrăca. Precizare suplimentară: poți opta fie pentru poncho, fie pentru jachetă impermeabilă. Avantajul poncho-ului este că protejează și rucsacul. Însă, dacă bate vântul, poate deveni incomod, ba chiar, te poate împiedica să vezi pe unde calci. Jacheta nu protejează și rucsacul, însă nu afectează libertatea de mișcare. În acest caz, vei avea nevoie și de o husă pentru protejarea rucsacului. Unele modele de rucsacuri Quechua au husă de ploaie inclusă.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

2. Protecție pentru picioare

Nu e deloc plăcut să parcurgi un traseu având picioarele ude. Pot apărea cu ușurință iritații. De aceea, îți recomandăm să alegi încălțăminte rezistentă la apă. Atenție, însă, modelele de încălțăminte impermeabilă din oferta noastră au niveluri diferite de impermeabilitate. : Există 3 niveluri de impermeabilitate (calculate în funcție de numărul de pași sau flexiuni): - 2000 de flexiuni (deplasare pe o distanță de aproximativ 4km) - 4000 flexions (deplasare pe o distanță de aproximativ 8km) - 8000 flexions (deplasare pe o distanță de aproximativ 16km) Dacă ai folosit încălțămintea timp de câțiva ani, este recomandat să îi reînnoiești tratamentul impermeabil cu o seară înaintea drumeției. Dacă e nevoie să traversezi un curs de apă, este mai bine să îți scoți încălțămintea și șosetele și să le înlocuiești cu un model care se usucă rapid (cum sunt cele din gama noastră Fresh - care permit evacuarea apei prin talpa perforată). Înainte să te încalți din nou, picioarele trebuie să fie complet uscate. Nu uita de șosetele de schimb, care nu trebuie să îți lipsească niciodată din rucsac.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

3. Protejează-ți fața de apa care se poate scurge de pe glugă

Pentru ca vizibilitatea să nu-ți fie afectată, dar și pentru a evita ca apa să ți se scurgă pe gât, poți purta o șapcă cu vizieră, pe sub glugă. Precizare suplimentară : Quechua a creat jachete impermeabile cu glugă 3D și vizieră rigidă, ce protejează fața de ploaie. În plus, gluga este reglabilă.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

4.Alege îmbrăcăminte tehnică și respirantă, pentru a evita efectul de saună

Este important ca îmbrăcămintea purtată pe sub jachetă să permită evacuarea transpirației. Descoperă cum se calculează respirabilitatea materialelor, din sfatul nostru. Precizare suplimentară : Cu toții avem tendința de a strânge la maximum benzile cu arici de la manșete, gândindu-ne că vom evita pătrunderea apei. Nu reușim decât să ne fie și mai cald. Jacheta creează, în scurt timp, efectul de saună, oricât de respirantă ar fi.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

5. Protejează-ți rucsacul, atât pe interior, cât și la exterior

Este extrem de important ca echipamentul din rucsac să rămână uscat, mai ales când vorbim de echipamentul de schimb. Husa impermeabilă este eficientă, însă nu suficientă. Apa se poate scurge de-a lungul spatelui. Cel mai bine este să împachetezi și obiectele din interiorul rucsacului în pungi de plastic, pentru a te asigura că totul rămâne uscat chiar dacă rucsacul se udă. Pentru o organizare cât mai eficientă a conținutului rucsacului, poți folosi și pungile de compresie etanșe.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

6. Husă de protecție etanșă

Hartă, aparat foto, acte, telefon - toate au nevoie de protecție împotriva ploii. Husele de protecție etanșe sunt cea mai bună variantă pentru ca obiectele să rămână perfect uscate. Husa pentru hartă permite consultarea ei chiar și atunci când plouă, fără a mai fi nevoie să o scoateți. Precizare suplimentară : Jacheta impermeabilă Forclaz 900 are și buzunare exterioare cu fermoar etanș, pentru a menține obiectele personale perfect uscate, mereu la îndemână.

7 SFATURI PENTRU A VĂ MENȚINE PIELEA USCATĂ ÎN TIMPUL DRUMEȚIEI

7. Uscarea echipamentului pe timpul nopții

În fiecare seară după revenirea de pe traseu, este esențial să pui echipamentul la uscat, pentru a-l avea pregătit a doua zi. Depozitează-ți echipamentul la adăpost de ploaie, într-un loc uscat, pentru confortul de a doua zi. Dacă bocancii sunt uzi în interior, scoate branțurile, desfă șireturile, dar nu le așeza prea aproape de o sursă de căldură, pentru că se pot deforma, incomodându-te a doua zi. Precizare suplimentară: Poți profita și de pauzele de pe traseu, pentru uscarea echipamentului (agățându-l simplu de un copac). Mai mult, se poate usca de la soare, dacă îl fixezi pe rucsac. Pentru siguranța ta :Nu continua un traseu dacă plouă torențial. Este esențial ca pe durata întregului traseu să ai vizibilitate bună, ploaia torențială poate împiedica acest lucru. Nu trebuie să-ți lipsească niciodată din rucsac o lanternă frontală (chiar dacă nu protejează de ploaie). Astfel, te vei descurca dacă te prinde noaptea pe traseu și vei fi vizibil de